We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Bier bederft niet, de smaak verandert
Het kan namelijk niet bederven. Zeker niet wanneer het op een donkere koele plek is bewaard.
Bieren uit blik hebben een geweldige kwaliteit en zijn zelfs beter houdbaar dan bieren uit fles.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Hoe lang kan ik Tripel karmeliet bewaren? Je kan Tripel Karmeliet 18 maanden bewaren. We adviseren echter om daar niet op te wachten. Probeer van je Tripel Karmeliet te genieten als die nog zo vers mogelijk is voor de beste smaak.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.
Maar als je goed naar het etiket van bier gaat kijken, merk je dat er op het etiket 'ten minste houdbaar tot' (THT-datum) staat en niet 'te gebruiken tot'. Deze datum geeft dus aan tot wanneer de kwaliteit van het product gegarandeerd kan blijven, tenminste zolang de fles goed bewaard blijft en nog steeds intact is.
Bier kan lang worden gedronken, want ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum is dat niet schadelijk voor de gezondheid. Het kan echter wat van zijn smaak of voedingswaarde verliezen. In principe kan bier nog 6 maanden worden bewaard nadat het in het vat is gedaan.
Bier bewaren: welke temperatuur is ideaal? Bewaar bier op een koele en donkere plaats, maar niet in de koelkast. Een plek zonder direct zonlicht met een constante bewaartemperatuur van 10-15°C is ideaal. Plaats het bier een halfuur voor uitschenken in de koelkast.
Er zijn meerdere redenen waarom bier geweldig kan overschuimen. Het kan komen omdat het bier kort voordien opgeschud werd en niet koud stond. Het is ook mogelijk dat het bier te veel koolzuur bevat. Soms kunnen er van de mout, de belangrijkste grondstof voor bier, eiwitten in het bier komen die overschuimen geven.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Een biertje heeft ongeveer 40 minuten nodig om goed koud te worden in de vriezer. Maar de smaak van bier blijft natuurlijk altijd het lekkerst als je een vers koud biertje hebt uit de koelkast. Tijdens het invriezen verliest bier namelijk langzaam maar zeker zijn koolzuur.
Maak een keukenpapiertje of wat toiletpapier nat, wikkel je bier daarin en leg het in de vriezer. Na 10 minuten is je bier lekker koel!
Wat zijn die vlokken in bier? De vlokken die je ziet drijven in je bier zijn vaak samengeklonterde eiwitdelen. Soms zitten er ook wat hopdeeltjes of gistcellen bij. Gedurende de loop der tijd klonten deze samen en zakken ze naar de bodem.
In het geval van cola kun je de frisdrank nog best drinken als het over de datum is. Het verliest vaak wel zijn lekkere smaak, waardoor het minder lekker smaakt dan normaal.
Kun je deze dan nog opdrinken? In theorie bederft bier, dus ook Radler bier niet zo snel. Je kunt een radler over de datum dus nog gewoon drinken zonder ziek van te worden.
Hopbitterheid en hoparoma's vervliegen het snelst, waardoor er weinig aan smaak overblijft. Donkere en zware bieren (zoals: Bockbieren, Stouts of Quadrupels) of geuzes en andere wild vergiste bieren kunnen daarentegen prachtig zijn wanneer ze een aantal jaren blijven liggen.
Bier dat contine gekoeld is, behoudt zijn kenmerkende smaken over het algemeen ongeveer 1 dag. Je zult wel merken dat bij de 1e slok het koolzuur in het bier voor het grootste deel is verdwenen. Voor een lekkere smaak van het bier geldt echter, hoe eerder je het biertje opdrinkt, hoe beter dit is.
Bij te hoge temperaturen gaat een bier oxideren, het zal dan naar karton gaan smaken. De stabiliteit van de temperatuur is ook belangrijk. Als je een bier in de schuur zet waar het 's nachts 5°C is en overdag 20°C, dan blijft er al binnen een paar dagen niks van je bier over. Zet een bier dus koel en donker weg!
In het ergste geval kunnen wilde gisten en bacteriën uw bier besmetten. Dit is vaak te wijten aan een slechte hygiëne en kan leiden tot onaangename zure en schimmelachtige smaken tijdens het proeven. Het kan ook het gevolg zijn van een teveel aan gist in je brouwsel.
Om een gelijkmatiger bier te krijgen kunnen we nadat het bier overgeheveld is ten behoeve het bottelen het voorzien van een beperkte hoeveelheid sulfiet (bijvoorbeeld 5 mg per liter bier).
“Authentiek oud bruin kan je met gemak 5 tot 10 jaar bewaren. De melkzuurbacteriën zorgen niet alleen voor het heerlijke zoetzure karakter, maar ook voor een lange conservatie van het bier. Een Liefmans Goudenband of Rodenbach Vintage horen daardoor echt thuis in een mooie bierkelder.”
Een houdbaarheidsdatum is alleen verplicht bij drank met minder dan 10 procent alcohol. Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.