Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan de neusamandel worden verwijderd. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kunnen neus-en keelamandelen tegelijkertijd worden verwijderd. De belangrijkste redenen om neus en/of keelamandelen te verwijderen zijn: terugkerende ontstekingen.
Een absolute leeftijdsgrens is er echter niet, de ernst van de klachten is en blijft de belangrijkste factor. Bij de neusamandel is volledige verwijdering niet mogelijk. Het gaat hier om het uitnemen van het middelste, meest verdikte gedeelte.
Kinderen tussen de 2 en 7 jaar hebben vaak ontstoken keel-amandelen. Dat komt omdat hun afweer nog aan het ontwikkelen is. Als uw kind vaak en veel last heeft van ontstoken keel-amandelen kunt u 2 dingen doen: afwachten.
Voor deze ingreep (tonsillectomie) zijn er twee grote indicaties: vaak weerkerende amandelontsteking en belemmering van de ademhaling door zeer grote amandelen die de keelholte vernauwen.
Op wikipedia is te lezen dat volgens de wetenschap het knippen van de keelamandelen op latere leeftijd ernstige gevolgen kan hebben: meer kans op oa kanker, MS, ziekte van Crohn en veel hogere sterftekans.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
Na het verwijderen van de amandelen heeft u pijn in de keel en moeite met slikken. De pijn kan ook uitstralen naar de oren. Wanneer u na de operatie pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Van hem / haar kunt u medicijnen tegen de pijn krijgen.
Heeft je kind vooral last van de keelamandelen? Dan bestaan de klachten meestal uit herhaalde perioden van keelpijn met slikklachten en temperatuurverhoging. De keelamandelen kunnen voortdurend in een meer of minder ontstoken toestand verkeren. Je kind is vaker moe, heeft minder honger en kampt met een slechte adem.
Het herstel na het verwijderen van amandelen neemt meestal één tot twee weken in beslag. Kinderen mogen doorgaans op dezelfde dag dat de amandelen zijn geknipt nog naar huis. Volwassenen blijven vaak een dag langer, omdat bij hen de kans op een nabloeding groter is. Thuis moet je nog een week rustig aan doen.
De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Tijdens de operatie verwijdert de KNO-arts de amandelen via de mond. De wond wordt niet gehecht. Het verwijderen van de amandelen bij een kind duurt meestal 15 à 20 minuten.
Resultaat. Uw kind heeft na de operatie minder klachten. Dit merkt hij of zij geleidelijk tijdens de eerste 4 weken na de operatie. De genezing van de wond duurt ongeveer 1 week.
De eerste dag na de operatie kunt u vla, yoghurt en pap eten. De tweede en derde dag na de operatie mag u overgaan op zacht of gemalen voedsel en brood zonder korst. De vierde en vijfde dag kunt u weer alles eten, behalve harde etenswaren zoals appels, rauwe wortel, chips en friet. Dit kan weer na tien dagen.
Soms kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Bijvoorbeeld als het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden. Of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt. Soms zal meteen ook de neusamandel (als deze nog aanwezig) worden verwijderd.
Waar dienen je amandelen voor? Al je amandelen beschermen je lichaam tegen bacteriën en virussen. Hieronder vallen je keelamandelen, neusamandelen, tongamandelen en ook je lymfeklieren. Je keelamandelen zorgen er vooral voor dat nare stoffen die via je mond binnenkomen, worden gefilterd.
Meestal kunt u 14 dagen na de operatie weer aan het werk. Het is beter om de eerste 2 dagen na de operatie niet te warm te douchen. Dit verhoogt de kans op nabloeden. We raden u verder aan om de eerste 2 weken na de operatie niet te zwemmen.
Waarom amandelen verwijderen
Een chronische ontsteking van de neus- en keelamandelen veroorzaakt voortdurende of telkens terugkerende keelpijn en koorts. Daarnaast kunnen keel- en neusamandelen erg vergroot zijn en de luchtweg tijdens het slapen belemmeren waardoor ademstops (apneu's) ontstaan.
Een acute keel- en amandelenontsteking of infectie herstelt meestal spontaan binnen een week, zelfs in geval van een streptokokkeninfectie (bacterie). Dit kan je kind doen om de keelpijn te verlichten: regelmatig drinken of op iets zuigen. voldoende rusten.
Omdat een keelontsteking besmettelijk is, kan je kind ziek geworden zijn op school of de crèche. Met name een goede weerstand en hygiëne zijn van belang om keelontsteking te voorkomen. Zorg dat je kindje regelmatig zijn of haar handen wast.
De eerste dagen na de ingreep zult u zich nog ziek voelen. Praten en eten kan pijnlijk zijn. De keelpijn, die soms uitstraalt naar de oren, is goed te bestrijden met de voorgeschreven pijnstilling. Deze klachten gaan geleidelijk over.
De eerste dagen na de operatie…
geen bananen en ontbijtkoek eten, omdat dit in je keel kan blijven plakken. mag je niet te warm douchen of in bad gaan. Ook mag je niet in de zon zitten. Door de warmte kunnen de wondjes weer gaan bloeden.
Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Deze middelen zorgen ervoor dat het bloed minder goed of in het geheel niet stolt. Eveneens moet u vermelden dat er in uw familie aangeboren bloedstollingstoornissen voorkomen. De kans op een nabloeding is de eerste 6 uur na de ingreep het grootst. Na ontslag is het risico van een nabloeding zeer klein.
Keelamandelen en neusamandelen spelen een rol bij het onschadelijk maken van binnendringende ziekteverwekkers. Maar ze kunnen ook zelf ontstoken raken. Dit leidt vaak tot vervelende klachten. Bij ernstige of langdurige klachten kan de KNO-arts adviseren uw amandelen te verwijderen.