Om de (biologische) filter goed te laten werken voeg je jaarlijks in het voorjaar nieuwe bacteriën toe. Ook bij bestaande vijvers is het nooit te laat om tegelijk (extra) vijversubstraat uit te strooien. Deze extra boost in het voorjaar is nodig om de zuurstofplanten nieuwe scheuten te doen vormen.
De bacteriën voor de vijver zorgen voor afbraak van schadelijke stoffen. (denk hierbij aan afbraak van de ontlasting van vijvervissen of bladafval van vijverplanten). Elk voorjaar, na een winterperiode, zullen de bacteriën in de vijver grotendeels verdwenen zijn. Door het koude water in de winter zullen ze afsterven.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Een eiwitafschuimer is een vorm van voornamelijk mechanische filtratie. Er wordt fysiek vuil gescheiden van water. Eigenlijk hetzelfde idee als een zeef, je zeeft grof vuil uit het water. Bij een eiwitafschuimer ligt het proces alleen net wat complexer, doordat je lucht gebruikt om opgelost vuil fysiek te filteren.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Een goede PH waarde voor een gezond vijverklimaat ligt tussen de 7 en 8 punten. Door azijn toe te voegen zal dit snel gaan zakken. Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen. En in het ergste geval ook je vissen en planten doden.
Een nieuw aangelegde vijver moet nog een biologisch evenwicht opbouwen. Dit kan een aantal maanden duren. Het is daarom verstandig om in het begin een paar maanden te wachten met het plaatsen van nieuwe vissen. Nieuwe vissen kunnen het biologisch evenwicht namelijk verstoren.
Leidingwater is het meest geschikt om de vijver mee te vullen. Echter mist leidingwater nog wel wat voedingsstoffen zoals mineralen en kooldioxide. Deze voedingsstoffen kunnen eenvoudig aan het water worden toegevoegd. Mineralen zoals calcium en magnesium bepalen de hardheid van het water.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.
Bepaal het aantal liters inhoud van uw vijver. Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
Vijversubstraat wordt veel gebruikt om ervoor te zorgen dat er op de bodem van de vijver nuttige bacteriën zich kunnen nestelen. Daarnaast zien we het vaak terug als vulling bij bepaalde vijverplanten om ze zo in een mand een stabiele ondergrond te geven.
Mineral Clay is een product om de waterkwaliteit van de vijver (GH- en KH-waarde) te verbeteren. Een goede waterhardheid is noodzakelijk voor de groei van zuurstofplanten. Door invallende neerslag loopt de waterhardheid in elke vijver geleidelijk terug.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
Als je de vijveraarde in plantmanden afdekt met grind, gaan de vissen niet woelen in de aarde en kunnen de vijverplanten ongestoord groeien. Voor moerasbodems geldt dit ook. Een met grind afgedekte bodem geeft prachtig de contouren van de vijver weer en een duidelijk zicht op de vissen.
Om de vijver gezond te houden moet je bladafval en plantenresten uit de vijver halen, zorgen voor voldoende zuurstofproducerende planten en het waterpeil hoog genoeg houden. De meeste pompen en filters voor vijvers zijn vaak duur en overbodig.
Een vijverfilter is nodig wanneer zonder dit systeem door afvalstoffen van binnen en buiten de vijver de waterkwaliteit daalt door ophoping van schadelijke stoffen. Bacteriën en waterplanten samen kunnen bij het bestaan van een biologisch evenwicht de waterkwaliteit op peil houden.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Voor mij is de beste plaats , via de skimmer(s). De meeste eiwitten drijven op het water. Door de skimmerlijn te gebruiken worden deze eiwitten direkt door de afschuimer aangepakt.
De eiwitafschuimer zelf kun je het beste eens in de twee maanden reinigen. Dit gaat het makkelijkst door de eiwitafschuimer een tijdje te laten draaien in een bak/emmer/gootsteen met water en een flinke scheut azijn. Ook de pomp moet je zorgvuldig schoonmaken.
Het aantal skimmers dat je plaatst, is afhankelijk van de grootte van het zwembad. De meeste zwembaden zijn rechthoekig. In dit geval plaats je bij zwembaden van ongeveer 8 x 4 meter twee skimmers. Bij kleinere zwembaden, zoals bijvoorbeeld 6 x 3 meter, mag je er twee plaatsen.