Ook kinderen tot 12 jaar kun je het best niet op een stoel bij een actieve airbag vervoeren. Je kind kan hierdoor namelijk ernstig letsel oplopen. Bij de Rijksoverheid vind je meer uitzonderingen op de regels voor het vervoer van kinderen in een auto.
Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Hoe gek het ook klinkt: daar zit geen leeftijd aan vast. Kinderen van alle leeftijden mogen in Nederland voorin de auto zitten.
Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten.
In Frankrijk is verplicht gebruik goedgekeurd en passend niet gebonden aan lengte van het kind maar aan de leeftijd. Kinderen tot 10 jaar dienen gebruik te maken van een dergelijk kinderbeveiligingsmiddel. Hoofdregel: Kinderen vanaf 10 jaar mogen voorin de auto worden vervoerd.
Kinderen kleiner dan 1,35 meter of jonger dan 12 jaar moeten in een autostoeltje zitten. Ze mogen niet voorin zitten. Tenzij een kind onder de 3 jaar tegen de rijrichting in zit. Als er achterin geen zitplaatsen of gordels zijn, mogen kinderen vanaf 3 jaar ook voorin zitten.
Wet- en regelgeving
Kinderen kleiner dan 1,35 meter hoeven achterin een taxi niet persé in een kinderzitje of op een stoelverhoger vervoerd te worden. Voorin een taxi is het gebruik van een kinderzitje of stoelverhoger wel verplicht voor kinderen kleiner dan 1,35 meter.
Voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar: i-Size tussen 100 - 135 cm of groep 2/3 (van 15 tot 36 kg). Groep 2 (van 15 tot 25 kg) en groep 3 (vanaf 22 kg) worden bijna altijd gecombineerd in 1 autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers.
Het is verplicht om kinderen tot ze 135 cm groot zijn te vervoeren in een autostoel of op een zitverhoger. Alhoewel het niet verboden is om zitverhogers zonder rugleuning te gebruiken, is het raadzaam voor het veilig gebruik van een zitverhoger te kiezen voor een model dat wel over een rugleuning beschikt.
Een kinderstoel voor in de auto voor een kindje van 3 jaar is vaak een gecombineerde autostoel, namelijk een autostoel uit groep 2/3. Groep 2 is voor kinderen van 15 tot 25 kg. Groep 3 voor 22 tot 36 kg. Een autostoel uit groep 2/3 is zo verstelbaar dat deze met je kind meegroeit.
1. Bescherming aan de zijkanten. Een zitverhoger met rugleuning biedt altijd extra bescherming voor het bovenlichaam en het hoofd van je kindje bij zijdelingse botsingen. Als je kindje op een gewone zitverhoger- of kussen zit, wordt hij/zij bij een zijdelingse aanrijding niet beschermd.
Kinderen van 3 tot en met 6 jaar die te groot zijn voor een kinderzitje, kunnen op een zittingverhoger zitten. Als ze kleiner zijn dan 1,35 meter, is dit zelfs verplicht. Je kunt de gewone autogordel gebruiken. Omdat het kind hoger zit, past de gordel beter.
Gelukkig maken fabrikanten als Maxi-Cosi het mogelijk voor ouders om deze keuze te maken. Je kunt kiezen voor een i-Size-autostoeltje dat achterwaarts reizen mogelijk maakt totdat je kind 105 cm is, ongeveer 4 jaar oud, en totdat hun spieren en botten zich verder hebben ontwikkeld.
De airbag kan gevaarlijk zijn voor je baby als hij uitklapt. Alle Maxi-Cosi baby autostoeltjes zijn achterwaarts gerichte stoeltjes, in dit geval dien je de airbag dus altijd uit te schakelen. De draagbeugel is een belangrijk veiligheidsonderdeel van je Maxi-Cosi baby autostoeltje.
Autostoeltjes uit groep 0 en groep 0+ zijn geschikt voor baby's tot 75 centimeter. De meeste kindjes passen in deze autostoelen tot zij ongeveer 1 jaar oud zijn. Een baby vervoer je het veiligst door hem of haar tegen de rijrichting in te plaatsen.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Voorin mogen geen kinderen vervoerd worden die kleiner zijn dan 1.35 m. In een taxi is een kinderzitje niet verplicht. Ook hier geldt dat kinderen kleiner dan 1.35 m verplicht achterin moeten als er geen aangepast beveiligingssysteem voorzien is. Zij moeten dan wel de gordel dragen.
In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto verplicht worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje. Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi groep 0+ (tot 13 kilo) of een i-Size stoeltje geschikt voor kinderen tot 83 centimeter én minimaal 15 maanden oud.
Kinderen tot 3 jaar tellen niet mee als passagier. Een baby mag op schoot worden vervoerd, mits de ouder een veiligheidsgordel draagt. Uit het oogpunt van veiligheid en comfort, en zeker voor langere afstanden, adviseren wij om voor kinderen tot 3 jaar toch een eigen zitplaats te reserveren.
In Frankrijk wordt gekeken naar de leeftijd van een kind. Kinderen jonger dan 10 jaar moeten in een passend en goedgekeurd kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger worden vervoerd waarbij ze een in hoogte verstelbare veiligheidsgordel moeten dragen.
Verhoogkussens worden aanbevolen tussen 18 en 36 kilo, maar ook hier geldt dat het best is om uw kind zo lang mogelijk in een kinderstoeltje te vervoeren (zolang zijn hoofdje nog niet boven de rugleuning uitsteekt).
Algemene regel. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Wanneer de kinderen groter zijn dan 1,35 meter is een kinderzitje niet meer verplicht en moeten ze de veiligheidsgordel dragen.