Je kunt defensief beleggen door bijvoorbeeld aan indexbeleggen te doen. Hierbij kun je met één beleggingsproduct investeren in tientallen of honderden bedrijven tegelijk. Hoe meer je je beleggingen verspreid, hoe minder je risico loopt op groot vermogensverlies.
Zeer defensief
Als belegger met een zeer defensief beleggingsprofiel belegt u grotendeels in risicomijdende beleggingen zoals geldmarktinstrumenten en obligaties investment grade, en veel minder in risicodragende beleggingen zoals aandelen, obligaties high yield, onroerend goed en grondstoffen.
Offensief beleggen is zowat het tegenovergestelde van defensief beleggen. Hierbij wil je door middel van een hoog risico, zo veel mogelijk rendement behalen. Een offensieve belegger wil het vermogen dus flink zien groeien. Wel loop je bij offensief beleggen een groter risico om vermogen te verliezen.
Eén van de meest bekende beleggingsstrategieën is de buy-and-hold strategie. Met deze strategie koopt u beleggingen aan om ze vervolgens zo lang mogelijk vast te houden: u houdt uw beleggingen in principe vast tot u het geld nodig heeft. Topinvesteerder Warren Buffett is groot fan van deze beleggingsstrategie.
Defensief fonds = defensief opgesteld fonds waarvan de koers niet gevoelig is voor schommelingen in de conjunctuur. valhekken = defensief traliewerk, van massief ijzer of hout, verticaal beweegbaar in groeven die gesneden zijn in de stijlen van verstevigde poorten.
Staatsobligaties - obligaties kopen wordt gezien als een relatief veilige manier van beleggen. Als de aandelenmarkten dalen, vluchten beleggers doorgaans in staatsobligaties van veilige landen. Dit schuldpapier leverde altijd een zo goed als risicovrij rendement op.
Er zijn heel veel verschillende beleggingsstrategieën. Een aantal bekende strategieën voor het beleggen in aandelen zijn: waardebeleggen, beleggen in groeiaandelen, dollar cost averaging, buy and hold beleggen en dividend beleggen.
Groei tegen een redelijke prijs (GARP) is een investeringsstrategie die principes van zowel groei als waardebelegging combineert door bedrijven te vinden die een consistente winstgroei laten zien, maar die niet tegen overdreven hoge waarderingen verkopen.
Wat is een beleggingsstrategie? Het is een aanpak van beleggen, aangepast aan de hoeveelheid risico die iemand wil lopen, de doelen en specifieke interesses van een individuele investeerder.
Defensief risicoprofiel
Je bent bereid wat meer risico te lopen in vergelijking met een zeer defensieve belegger. Ook kun je een deel van jouw vermogen voor wat langere tijd missen, 3 tot 5 jaar. Je kiest in grote mate voor rentedragende beleggingen, of beleggingen met kapitaalgarantie.
Een dynamische belegger gaat bewust voor rendement en aanvaardt dat de waarde van zijn portefeuille als gevolg van negatieve ontwikkelingen op de aandelenmarkten tussentijds (sterk) kan dalen. Het rendement op lange termijn is belangrijk.
Defensieve aandelen kan je ook vinden op plekken die niet meteen als stabiel te boek staan. Zo is energie erg cyclisch, maar het aandeel Shell relatief stabiel. Andere defensieve aandelen uit de AEX, die niet in de top 6 staan zijn Heineken en RELX. Hier kunt u de samenstelling van de AEX vinden.
Een defensief aandeel is een aandeel waarvan de koersevolutie weinig gevoelig is voor de economische ontwikkelingen. Als het slecht gaat met de conjunctuur houden de koersen van defensieve aandelen normaal gezien beter stand dan die van cyclische aandelen.
Veilige aandelen met hoge dividenden
De aandelen in dergelijke bedrijven die het zich kunnen veroorloven om hoge dividenden uit te keren, zijn meestal per definitie stabiele aandelen.
Wie is Pim Verlaan? De 31-jarige Pim Verlaan is samen met Milou Brand de oprichter van Jong Beleggen, de podcast. Aan de hand van zijn eigen ervaringen en zijn openbare portfolio maakt Verlaan samen met Brand het fenomeen beleggen zo toegankelijk mogelijk, en wordt het op een laagdrempelige manier uitgelegd.
Al jaren definieert de vastgoedwereld Europese 'core' investeringen als investeringen die een zeer laag risico met zich meebrengen, en gelegen zijn op strategische locaties.
Als bedrijven een groot deel van de winst investeren in groei, dan worden het groeiaandelen genoemd. Wanneer een bedrijf het grootste deel van de winst uitkeert als dividend dan worden het waardeaandelen genoemd.
Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.
Vaak krijg je meer rendement als je je geld langer vastzet op een spaardeposito . Financieel expert Kapé Breukelaar: "Als je nog rente wil van meer dan 2% dan moet je het geld al tien jaar of langer vastzetten. Kies je voor kortere looptijden dan krijg je weinig meer dan op een spaarrekening.
Aandelen: een hoger rendement dan op (staats- of bedrijfs)obligaties, hoog risico. Je kunt maximaal je inleg verliezen. Ingewikkelde beleggingsproducten zoals opties en turbo's: kans op hoge winst, heel hoog risico. Bij bepaalde constructies kun je zelfs meer verliezen dan de inleg.
Tijdens of in aanloop naar een recessie of economische crisis zullen de meeste beleggers een oogje op de zogenaamde defensieve aandelen houden. Defensieve aandelen zijn de aandelen van bedrijven die in tijden van economische neergang overleven of bloeien.
Door je geld te beleggen kun je ervoor zorgen dat jouw geld meer waard wordt. Let er wel op dat je alleen kunt beleggen met het geld dat je op korte termijn kunt missen. Het kan namelijk zijn dat de belegging weinig of helemaal niets oplevert. Als je met jouw spaargeld wilt beleggen heb je een buffer nodig.