De baard in de keel krijgen jongens meestal rond hun 12e tot 14e levensjaar, maar deze leeftijd kan variëren tussen 11 en 16. Het proces voltrekt zich in een hoog tempo, dat vaak slechts enkele weken beslaat, maar het kan ook maanden duren.
De gemiddelde leeftijd is dertien tot vijftien jaar en het proces duurt drie tot zes maanden. Bij een snelle verandering, de acute baard in de keel, kan de stem gemakkelijk overslaan en in een ander register terechtkomen.
Allereerst hebben niet alleen mannen een adamsappel, maar ook vrouwen. En om dat langwerpige stuk kraakbeen als vloek zien is eigenlijk heel onaardig, want het vervult een belangrijke rol. Het beschermt namelijk ons strotklepje. En dat is fijn, want die sluit de luchtpijp af als we eten, zodat we ons niet verslikken.
Baard in de keel
Rond je 14e jaar wordt je stem zwaarder. Af en toe komt er een rare uitschieter tussendoor. Dit noem je 'de baard in de keel'. Gelukkig is het tijdelijk, na een poosje heb je je stem weer onder controle.
Wanneer de mannelijke hormonen tijdens de puberteit worden aangemaakt, groeit ook de adamsappel en worden de stembanden tot 2,2 centimeter langer. Deze groei zorgt ervoor dat er een verschil is tussen de toonhoogte van de stem bij kinderen en de toonhoogte van de stem bij volwassen mannen.
Het strottenhoofd bevindt zich voor in de hals en vormt het begin van de luchtpijp. In de hals is heeft het strottenhoofd een stevig kraakbenig skelet waardoor het gemakkelijk is te voelen. Vooral bij mannen is de voorkant van het strottenhoofd (adamsappel) vaak duidelijk zichtbaar.
Rondom de stembanden bevinden zich spieren en door het snelle tempo van de groei van het strottenhoofd moeten deze spieren zich sneller aanpassen. Dit gaat niet altijd even snel. Daarom heeft de jongen niet meteen een zware stem. In het begin 'breken' de spieren vaak en kan er een hoog pieperig geluid ontstaan.
Jongens krijgen gemiddeld tussen hun elfde en zestiende jaar 'de baard in de keel'.
Als je een diepere stem wil, dan moet het je doel zijn om je ademhaling omlaag te brengen. Maak er een doel van om niet door je keel te ademen en praten – en ook niet door je borst, maar nog lager: door je buik. Adem uit je middenrif voor een krachtigere, meer zekere, en jawel, een iets diepere stem.
Bij het ouder worden veranderen de stembandspieren mee; ze verliezen volume. Hierdoor ontstaat er een dunnere stem die vaak wat meer kraakt en wat minder krachtig is. De stembanden staan soms wat hol (= presbyfonie) en sluiten minder goed.
De behandeling
Er wordt via een klein sneetje dwars over de adamsappel een ruimte gemaakt waarbij enkele millimeters van het uitstekende gedeelte van de adamsappel wordt verwijderd. De huid wordt hierna gesloten. De operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U kunt dezelfde dag weer naar huis.
Volgens de overlevering bleef een stukje fruit in zijn keel steken. Het bleef vervolgens zichtbaar als een verdikking in de hals. In verschillende landen wordt dezelfde aanduiding gebruikt: Adam's apple (Engels), pomme d'Adam (Frans) en Adamsapfel (Duits). Ja, zowel mannen als vrouwen kunnen een adamsappel hebben.
Oorzaak van een onschuldig brokgevoel
De adamsappel gaat bij de slikbeweging op en neer. Als de spieren gespannen blijven, kan dit het gevoel geven dat er een brok in uw keel zit. Als u minder gespannen bent, heeft u vaak minder last. U kunt het broekgevoel ook ervaren als een gevoel alsof er taai slijm in de keel zit.
Bij jongens begint schaamhaar te groeien aan het begin van de puberteit, tussen de 12 en 13 jaar. Wat later begint er haar te groeien onder de oksels. Natuurlijk krijgen jongens ook te maken met baardgroei. Er groeien haren op de armen en benen, en in de oren en neus.
Meestal begint de puberteit rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar de puberteit kan ook eerder of later beginnen. En bij de een duurt de puberteit langer of korter dan bij de ander. Als je in de puberteit komt, verandert je lichaam aan de buitenkant en aan de binnenkant.
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem. Zuivel en chocola zorgen ervoor dat er extra slijm aangemaakt wordt, waardoor je vaker het gevoel hebt je keel te moeten schrapen, wat ook niet goed is voor je stem.
Drink water
Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Dit geldt eigenlijk altijd voor ieder mens, zanger of niet. Water zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft, zo ook je keel. Hydratatie zorgt voor gezonde stembanden die niet snel uitdrogen.
Kinderen vanaf vijftien maanden kunnen seksuele responsen vertonen, zoals blozen, zweten en een verhoogde ademhaling. Jongetjes kunnen een erectie krijgen, hier zijn geen volwassen seksuele gevoelens aan gekoppeld. Vanaf vier jaar kunnen kinderen gevoelens van verliefdheid omschrijven.
Kinderen krijgen te vroeg schaamhaar als dat voor de leeftijd van 8 jaar (meisjes) en 9 jaar (jongens) gebeurt. Het gebeurt tien keer zo vaak bij meisjes dan bij jongens.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
De keelamandelen (tonsillen) zijn te zien als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen. In de neus-keelholte.
Een dichtgeknepen gevoel in de keel kan ontstaan door een irritatie in de keel. Ook kan er een brokgevoel bij ontstaan. Sommige mensen klagen ook over een kriebel in de keel. Vaak zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd, waarbij ook de neiging kan bestaan om vaker te slikken of te schrapen.