Om te bepalen welke LED driver je nodig hebt voor je LED lamp kun je het vermogen van de LED lampen (Watt) vermenigvuldigen met het aantal LED lampen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om 5 LED spots van 5 Watt aan te sluiten, dan heb je dus een LED driver van max. 25 Watt nodig.
Let dan op de volgende punten: Het voltage dat op je LED lamp staat aangegeven. Is dat bijvoorbeeld 12 Volt, dan zal je trafo om moeten vormen naar 12 Volt. Het stroomverbruik van je lamp: op/bij de trafo wordt een minimale en maximale belasting gespecificeerd.
Sluit de LED's nooit onder spanning aan.
Zorg ervoor dat de installatie spanningsvrij is voordat je begint. Sluit eerst de secundaire zijde van de LED driver aan. Dat is de kabel van de driver naar het LED product. Sluit daarna de primaire zijde van de LED driver aan.
Wordt een CC-led verkeerd aangesloten, dan brandt de led in het algemeen door zodra de stroom wordt aangesloten. Wordt een CC-led aangesloten op het moment dat er al stroom op de kring staat, dan is schade aan een of meer leds aannemelijk.
Deze zorgt ervoor dat de stroomsterkte van 230 volt wordt omgezet tot een lagere, constante stroomsterkte, waarmee hij de LED lamp voedt. Elke LED spot heeft dus een LED driver nodig, om te zorgen dat een ruimte op een mooie manier wordt verlicht en de verlichting niet zal knipperen.
Ik heb 12 volt halogeenverlichting, moet ik ook de transformator vervangen? LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort.
Conclusie: een gewikkelde trafo kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is, een elektronische transformator is meestal niet geschikt voor LED. Ons advies: een echte LED trafo is het beste is voor uw LED lampen en LED verlichting.
Een transformator met een belasting van 20-70W is ontworpen voor twee lampen. Om ervoor te zorgen dat je de levensduur van de transformator niet verzwakt, zou de collectieve wattage van de twee lampen niet moeten werken op 100% van de maximale belasting.
Voeding is in een AC en DC variant verkrijgbaar. AC is wisselstroom en wordt gebruikt voor halogeenspotjes. DC is voor gelijkstroom en wordt meestal voor LED-verlichting gebruikt.
De waarde van de nominale spanningsval is afhankelijk van de kleur van de led; bij rode leds is dit meestal zo'n 1,9 volt, bij gele en groene leds 2,0 respectievelijk 2,1 volt, en bij blauwe en witte leds 3,6 volt.
Het ombouwen van de armatuur is niet noodzakelijk en de TL buizen kunnen dus één-op-één vervangen worden door LED-tl-buizen in het bestaande armatuur. Dit is de gemakkelijkste manier van energie besparen. In sommige gevallen loont het om het voorschakelapparaat (vsa) te verwijderen.
Hoeveel een LED driver verbruikt
Als we bijvoorbeeld een driver hebben met een vermogensfactor van 0,9, d.w.z. een rendement van 90%, om een spot van 50W te voeden, is het totale verbruik 50÷0,9=55,555W. Daarom zou het verbruik van de driver ongeveer 5,55W bedragen.
Een veelgestelde vraag: is er een verschil tussen een transformator, een trafo en een driver? Om misverstanden de wereld uit te helpen: nee het is allemaal hetzelfde. Voor het gemak gebruiken wij het woord trafo.
Kortegezegd: Een halogeentrafo zal in de meeste situaties met LED volstaan, mits u de LED lampen niet dimt. Worden de lampen wel gedimd? Dan is bijna altijd een dimbare LED trafo vereist voor goede werking van uw 12Volt LED lampen.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Wanneer je 2 tot 8 spots wilt kunnen dimmen zou een 7-110 Watt LED dimmer geschikt zijn. Wil je 8 tot 16 spots kunnen dimmen dan is een sterkere dimmer aan te raden. Namelijk een 20-250 Watt LED dimmer. Het is af te raden om nog meer spots tegelijk te dimmen.
G4 LED lampen zijn compacte steeklampen waarvan de pinnetjes 4 mm uit elkaar staan. Deze lampen werken op 12V. Voordat de lampen aangesloten kunnen worden op het stroomnetwerk hebben ze dus een transformator nodig.
Kies daarom altijd voor een directe aansluiting op 220/230V. Je kunt kiezen voor spotjes met een los LED lampje, spots met een externe driver en spots met een interne driver. Vooral dat laatste is heel interessant wanneer je geen ruimte in het plafond hebt voor een trafo.
Deze MR16/GU5. 3 spot werkt altijd op 12V en er wordt altijd gebruik gemaakt van een trafo.
Hoe werken 12 Volt LED spots en LED steeklampen? 12 Volt LED spots en LED steeklampen werken met behulp van een transformator, aangezien deze LED lampen niet direct kunnen worden aangesloten op het stroomnetwerk (230V). Deze transformator zet de 230V om naar 12V zodat de lampen goed werken.
G4/GU4 Halogeen kun je in bijna alle gevallen vervangen door ledverlichting (G4/GU4). Dit kan als de verlichting met een aan/uit-schakelaar bediend wordt. Wil je jouw G4 of GU4 led dimmen? Dan is het belangrijk dat jij jouw halogeentrafo vervangt door een dimbare led trafo en de halogeen dimmer voor een led dimmer.
LED-spotjes zijn zuiniger dan halogeen, omdat ze minder energie omzetten in warmte. Daardoor kunnen LED-spots met een lager vermogen dezelfde hoeveelheid licht genereren als halogeenspots. Hierdoor kunt u kiezen voor een LED-lamp van 3 watt in plaats van een halogeenspot van 50 watt.