Wat zijn opkomende landen? Opkomende economieën worden ook wel 'emerging markets' genoemd. Dat is een brede groep van landen. Dat gaat van China en India tot Ecuador of Zambia.
Dit zijn landen die bezig zijn om van ontwikkelingsland uit te groeien naar een economisch ontwikkeld land. Vaak hebben deze landen een hoge economische groei en ook is de infrastructuur al een stuk beter dan in ontwikkelingslanden. Voorbeelden zijn: Brazilië, China, Mexico, Polen, Rusland en Turkije.
China heeft al dertig jaar de snelst groeiende economie van de wereld, alleen door de vrijemarkteconomie toe te passen. Het heeft de meeste inwoners van de wereld: 1,3 miljard mensen.
Op de 15de bijeenkomst (22-24 augustus 2023), werd beslist dat de volgende landen worden uitgenodigd zich op 1 januari 2024 aan te sluiten bij BRICS: Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAR / UAE).
Er zijn verschillende redenen voor de snelle economische groei, maar de meest belangrijke zijn dat er veel mensen wonen die arbeidsgeschikt zijn en dat de landen geglobaliseerd zijn.
Het label BRIC, van Brazilië, Rusland, India en China, is in 2001 bedacht door Jim O'Neill, analist van de Amerikaanse bank Goldman Sachs, om deze landen als opkomende markten aan investeerders te slijten. Later verschoof de aandacht van de investerings- mogelijkheden naar de middenklassen in die landen.
Luxemburg heeft binnen de Europese Unie het hoogste bbp per hoofd van de bevolking. Dit komt door het relatief grote aantal financiële instellingen in het land, en doordat veel mensen in Luxemburg werken maar er niet wonen. De tweede plek wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken en Nederland.
De Verenigde Staten zijn de grootste economie ter wereld; qua bbp per hoofd van de bevolking neemt het de achtste plek wereldwijd in.
De Nederlandse economie is sinds de coronacrisis sterk gegroeid, sterker dan andere economieën in de eurozone. De economie werd in 2020 niet alleen minder hard geraakt door de coronacrisis, maar herstelde in 2021 en 2022 ook beter dankzij de groei van de export.
De westerse landen, waaronder Amerika, Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland, waren de eerste wereld. Dit waren de rijkere landen van de wereld. De tweede wereld werd gevormd door de communistische landen, zoals Rusland en Cuba. Onder de derde wereld verstonden we de arme ontwikkelingslanden in Afrika.
Het laatste nieuws over Niger
Niger is een van de warmste en minst ontwikkelde landen ter wereld en kampt met de gevolgen van klimaatverandering. Periodes van droogte of juist overstromingen door extreme regenval komen steeds…
Dit zijn Afghanistan, Angola, Bangladesh, Benin, Bhutan, Birma, Boeroendi, Burkina Faso, Cambodja, Centraal-Afrikaanse Republiek, Comoren, Congo (Democratische Republiek), Djibouti, Equatoriaal-Guinee, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Guinee, Guinee-Bissau, Haïti, Jemen, Kiribati, Laos, Lesotho, Liberia, Madagaskar, Malawi, ...
Van de drie grote economische blokken groeide de economie in China met ruim 8 procent in 2021 het hardst. De groei in de Verenigde Staten kwam uit op 5,7 procent. In de EU groeide het bbp met 5,2 procent. De economieën van veel Westerse landen maakten in 2021 eenzelfde soort ontwikkeling door.
Alternatief voor Wereldbank
De term 'BRICS' werd voor het eerst gebruikt in 2001 door de Amerikaanse econoom Jim O'Neill, die zag dat de landen een vergelijkbare economische groei doormaakten. In 2009 kwamen de landen, toen nog zonder Zuid-Afrika, voor het eerst bij elkaar. Sindsdien is er jaarlijks een bijeenkomst.
Duitsland vierde economie wereldwijd
Ten opzichte van Nederland is het Duitse bbp ruim vier keer zo groot. Op haar beurt neemt Nederland qua bbp de zeventiende plek in wereldwijd. Duitsland is ook de grootste economie van de EU-28.
Het allerrijkste zijn ze in het oliestaatje Qatar. Het bbp per hoofd ligt daar op ruim 109.000 euro. Dat komt volgens econoom Hans Stegeman vooral doordat er in kleine landen relatief weinig mensen wonen.
Het gemiddeld financieel vermogen van Nederlanders bedraagt 176.510 euro.Daarmee zijn ze de rijkste burgers van de Europese Unie. Op de tweede plaats staan Belgen maar die hebben fors minder geld: 121.000 euro. Dat is ruim dertig procent minder.
Luxemburg staat al jaren bovenaan de lijst. Dat komt vooral door zijn vele financiële instellingen en het feit dat er relatief veel personen werken die er niet wonen.
Luxemburg heeft het hoogste bbp per inwoner. De tweede plek wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken en Zweden.
De landen die formeel een aanvraag hebben ingediend om lid te worden, zijn onder meer: Algerije, Argentinië, Bahrein, Egypte, Indonesië, Iran, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Andere landen zoals Syrië, Afghanistan, Soedan, Congo, Turkije, Pakistan, Mexico, Ethiopië en Wit-Rusland tonen interesse.
Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (BRICS) willen samen een alternatief zijn voor de dominantie van het Westen. BRICS-bijeenkomst Nu meer landen in het 'mondiale Zuiden' van zich willen laten horen in economisch en politiek opzicht, zouden de BRICS ook die stem kunnen vertegenwoordigen.
BRICS-landen? De BRICS-landen vertegenwoordigen de vijf opkomende economieën in de wereld, dat zijn Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.