Bij uw autoverzekering hoort de groene kaart. Daarin staan ook de landcodes van kentekenplaten van Europese landen. Het is een pasje of op papier met de afkortingen van deze landen. Op de groene kaart staat wanneer en in welke landen uw auto verzekerd is en op de kaart ziet u ook dat u niet in elk land verzekerd bent.
De landen waarbij het verplicht is de groene kaart op papier bij je te hebben zijn Turkije, Marokko, Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Israël, Iran, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, voormalig Joegoslavische Republiek, Macedonië en Wit-Rusland.
De originele groene kaart is verplicht in de volgende landen: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, Servië, Tunesië, en Turkije.
Check je groene kaart
Op je groene kaart staan alle landen waar je auto verzekerd is. Het is verstandig om je groene kaart mee te nemen naar het buitenland, deze kaart kan namelijk fungeren als bewijs dat jouw auto verzekerd is. Ook staan er handige gegevens op, denk hierbij aan bijvoorbeeld je polisnummer.
De groene kaart is bijna overal ter wereld geldig. Je hebt dus geen aparte kaart nodig als je met je auto naar het buitenland gaat. Dat de groene kaart overal geldig is, zegt nog niet dat je verzekering ook in ieder land geldig is. In welke landen je verzekering dekking biedt, zie je op de groene kaart staan.
Geen grenscontrole in EU
In Nederland hoef je het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) niet bij je te hebben. In andere EU-landen moet je de verzekering van het voertuig kunnen laten zien. Toch is het ook in Nederland handig het internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Buitenlanders mogen hun auto in Turkije houden tot het einde van hun verblijf, op voorwaarde dat dit niet langer duurt dan 730 dagen. Buitenlanders zonder verblijfsvergunning krijgen in totaal 90 dagen in 180 dagen.
Een auto met buitenlands kenteken kan maximaal 24 maanden binnen het grensgebied van Turkije verblijven.
Ja, uw autoverzekering blijft geldig. De Europese dekking is niet gekoppeld aan een EU-lidmaatschap.
Wil je naar Duitsland op reis met je auto, dan hoef je je groene kaart niet verplicht bij je te hebben. Het is alleen wel aan te raden om 'm mee te nemen. Ga je naar Duitsland toe met je caravan, dan moet je wel een groene kaart bij je hebben.
De originele (papieren) groene kaart is verplicht in Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland.
“Dat heeft vooral te maken met de digitalisering bij verzekeraars. Vandaar dat er is besloten dat het bewijs ook op wit papier mag worden gedrukt. De verwachting is dat je het bewijs in de toekomst alleen maar digitaal hoeft te laten zien, maar dat is nu nog niet aan de orde.”
Met een Nederlandse autoverzekering ben je meestal gewoon verzekerd in Marokko. Als je een autoverzekering hebt aangevraagd, ontvang je een groene kaart van de verzekeraar. Dit is een verzekeringsbewijs. Op de groene kaart staan ook alle landen waarin je verzekerd bent met jouw auto.
Aparte groene kaart voor caravans en aanhangwagens
Je bent verplicht deze originele papieren groene kaart te laten zien in: Duitsland. Polen. Spanje.
Met een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) kun je aantonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Wanneer de verzekering eindigt, vervalt ook de WA-dekking en daarmee de geldigheid van de IVB. De IVB wordt door de verzekeraar afgegeven en kan de vorm hebben van een pasje of een document.
Het is geen geheim meer dat in Turkije tweedehands auto's duurder zijn dan nieuwe auto's. Dit heeft te maken met het feit dat de waarde van tweedehands auto's gebaseerd is op de euro- of dollar. Elke keer dat de Turkse lira daalt ten opzichte van andere munteenheden, worden tweedehands auto's meer waard.
U kunt in Turkije een auto kopen, hoewel hierbij enige beperkingen gelden voor wie hier in mogen rijden. Officieel moet u eerst een verblijfsvergunning hebben (ikamet), voordat u een auto kunt kopen. U kunt uw auto tijdelijk meenemen naar Turkije.
Rijden met Nederlandse kentekenplaten in Spanje
Bent u geen resident dan kunt u met uw Nederlandse kenteken 6 maanden rijden in Spanje. Sommige Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben beperkingen als u met uw auto langer in het buitenland verblijft.
Je autoverzekering is bijna in alle landen geldig. Om te weten of je autoverzekering ook geldig is tijdens jouw vakantie in het buitenland kun je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto verzekerd is. Een originele groene kaart vraag je op bij je verzekeraar.
Is een krik nodig? Het bezit en gebruik van een geel zichtbaarheidsvest is in Nederland niet verplicht, maar in andere landen kan dat wel het geval zijn: gele vesten zijn verplicht voor alle inzittenden in onder meer Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Slowakije en Tsjechië.
Geen alcoholtester verplicht
Frankrijk was het enige land waar je een alcoholtester in je auto moest hebben. In geen enkel ander land binnen Europa is een alcoholtester verplicht.
Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar. De tenaamstellingscode kun je het beste thuis bewaren. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Bewaar het overschrijvingsbewijs (deel II) dan thuis op een veilige plaats.