Vaderdag wordt op deze dag gevierd in verschillende Europese landen, zoals Frankrijk, Ierland, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk en in veel Noord- en Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen.
In Nederland vieren we Vaderdag dus op de derde zondag van juni. Net als in Nederland worden de vaders in veel verschillende landen op dezelfde datum in het zonnetje gezet als hier. Toch wordt vaderdag niet wereldwijd op dezelfde dag gevierd, sterker nog, zelfs dicht bij huis wijkt deze datum af.
Het merendeel van de Belgen viert Vaderdag op de tweede zondag van juni. Maar Antwerpenaren doen dat al op 19 maart. En dat heeft mogelijk te maken met de bezetting van de Spanjaarden in de zestiende en zeventiende eeuw. De officiële Vaderdag komt overgewaaid uit de Verenigde Staten.
Vaderdag ontstond in de zestiende eeuw
De traditie werd door Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers overgebracht naar Noord- en Zuid-Amerika. Het is dus niet zo dat speciale aandacht voor het vaderschap een Amerikaanse 'uitvinding' is die naar ons kwam overgewaaid. 'We' hebben het eerst zelf naar Amerika gebracht.
De officiële Vaderdag valt elk jaar op de tweede zondag van juni. In 2020 is dat op 14 juni. De traditie komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 1909 wilde Sonora Louise Smart Dodd haar vader eren, die hard had afgezien in zijn leven.
Deze datum vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar het idee van een Vaderdag voor het eerst werd geopperd door Sonora Smart Dodd om haar vader te erkennen en te eren voor het feit dat hij zijn zes kinderen alleen grootbracht nadat zijn vrouw was overleden tijdens de geboorte van hun laatste kind.
Historici als Adriaan Verhulst situeren een Romeins kamp ter hoogte van Antwerpen. Romeinse brandrestengraven werden gevonden nabij de Oudaan en nabij het Steen, hetgeen aantoont dat de nederzetting een bepaalde uitgestrektheid had.
“Sommige kinderen hebben twee mama's, twee papa's, een alleenstaande ouder, pleeg- en plusouders of adoptieouders.We willen iedereen bedanken om te zorgen voor een warm nest.” Daarom beslist de school om voortaan 'Ouderdag' te vieren, tussen Moeder- en Vaderdag in.
Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd: dit verschilt per land. In grote delen van de wereld, waaronder Nederland en België, valt Moederdag op de tweede zondag in mei.
Vaderschap is liefde geven
Het belangrijkste is de liefde. De liefde van de vader is een vergelijkbaar met de liefde die God geeft. “Bedenk toch hoe groot de liefde is die de Vader ons heeft geschonken! Wij worden kinderen van God genoemd, en dat zijn we ook” zegt de brief 1 Johannes (1 Joh 3).
Op 19 juni 1910 vond de eerste Vaderdag plaats in Spokane in Washington. De feestdag ter ere van vaders sloeg aan. In 1924 steunde president Coolidge ondersteunde de dag al in 1924, maar daarmee was de dag nog niet officieel.
Dit gebeurde op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten. De reden hiervoor was, dat men de viering in oktober te dicht op het naderende Sinterklaas- en Kerstfeest vond liggen. Mei en juni werden daarom als geschiktere maanden gezien voor Moeder- en Vaderdag.
Moederdag wordt overal ter wereld als een feestdag beschouwd, maar het is niet in alle landen een officiële regeringsfeestdag. In de Nederland en België bijvoorbeeld, wordt het gevierd op de tweede zondag van mei en is het wettelijk erkend als een officiële feestdag.In Nederland begon deze traditie rond 1925.
Vaderdag wordt in Nederland altijd gevierd op een zondag, en wel de derde zondag van juni. Dat is in 2024 zondag 16 juni. Vaderdag wordt in Nederland sinds 1937 'echt' gevierd.
In Nederland werd Vaderdag voor het eerst gevierd in 1937, dit gebeurde destijds nog in Oktober. Later is dit verplaatst naar de derde zondag van juni. Wat is de datum van Vaderdag 2024? Vaderdag valt elk jaar op de derde zondag van juni.
Vaderdag valt dit jaar op 19 juni. We vieren de feestdag in Nederland altijd op de derde zondag in juni. De meeste landen vieren eens per jaar Vaderdag, al doet niet ieder land dat op dezelfde dag.
De correcte spelling is Vaderdag, met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Vaderdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Vaderdag schrijven we klein: vaderdagcadeau.
Wat vroeger nog 'Nieuwstad' of 'Boerenkwartier' heette, was sinds de 16de eeuw het middelpunt van de eerste echte haven van Antwerpen. Het werd omgeven door vlieten, beken, kanalen en sloten, waarin al het afval werd geloosd. Door haar locatie woonden er vooral havenarbeiders, schippers en werklui.
Scheldestad, Koekenstad en andere bijnamen voor Antwerpen
Antwerpen heeft een heleboel bijnamen, die allemaal even toepasselijk zijn: Scheldestad, Koekenstad, Sinjorenstad, Diamantstad, 't Stad...
Antwerpen (Frans: Anvers) is een centrumstad in het Vlaams Gewest in België. Het is de hoofdstad van de provincie Antwerpen en van het gelijknamige arrondissement.
In 1913 schreef Frans Van Kuyck, een liberale schepen in Antwerpen, een pamflet 'De dag des moeders'.Daarin stelde hij voor om op 15 augustus, de feestdag van Maria, Moederdag te vieren.
Het wordt gevierd op de tweede zondag van mei.