Het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waaronder ook landen als Tunesië, Libië, Marokko en Jemen, behoren tot de regio's waar de minste waterzekerheid in de wereld bestaat. Ze zijn sterk afhankelijk van grondwater en ontzilt zeewater.
Tekorten aan water zijn het grootst in Afrika en het Midden-Oosten. Vooral in landen in de Golf, zoals Bahrein, Qatar, Koeweit en Saudi-Arabië is een groot watertekort. Ook in China en India heersen in toenemende mate tekorten.
Gemiddeld is de waterhardheid in Nederland hard tot vrij hard (ongeveer 8 dH). Het minst harde water vind je in Friesland, Flevoland en een deel van Gelderland. Erg hard water in Nederland vind je dan weer in delen van Overijssel, Limburg en Noord-Brabant.
Van die vier miljard mensen merkt een groot deel direct de gevolgen van die waterschaarste. Vooral in Mexico, West-VS, Noord- en Zuid-Afrika, Zuid-Europa, Midden-Oosten, India, China en Australië is er regelmatig een direct tekort aan drinkwater of komen industrie en boeren in de problemen.
De landen die in 2040 met een ernstige watertekorten te maken zullen krijgen zijn Bahrein, Israël, Palestina, Spanje en Chili.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
Nederland warmt op. En er valt in sommige jaren véél minder regen, zowel hier, als over de grens, waardoor ook de grote rivieren minder water inbrengen. Het gevolg: droogte en watertekorten.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Amper 3 op de 10 Congolezen hebben zuiver drinkwater, nochtans is Congo het land met het meeste water in Afrika. Congo bestaat 60 jaar als onafhankelijk land. Een van de grote problemen van vandaag is het tekort aan drinkwater.
Ook als de droogte lang duurt, is er in het algemeen geen probleem met de drinkwatervoorziening. Er zijn grote voorraden en die worden continu aangevuld. De natuur en landbouw hebben veel water nodig. Vergeleken daarmee is wat we nodig hebben voor drinkwater maar erg weinig.
Veel Europese landen hebben last van droogte. Daardoor komen rivieren en meren droog te staan, mislukt de oogst van boeren en breken op veel plekken natuurbranden uit. Vooral in Spanje, Italië, Frankrijk en ook Roemenië levert de droogte problemen op.
In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Dat de waterhardheid per regio verschilt, komt onder meer door waar het water vandaan komt.
Wettelijk voldoet het kraanwater in New York aan alle standaarden, maar deze standaarden beschermen de volksgezondheid niet: de normen voor kraanwater zijn bijna 20 jaar, en sommige 40 jaar oud.
Op 13 juli werd er opgeschaald naar niveau 1 (dreigend watertekort) en nu dus naar niveau 2 (feitelijk watertekort). De droogte wordt veroorzaakt door de hoge verdamping in Nederland en de lage aanvoer van water uit het buitenland via de rivieren.
Waterschaarste wordt veroorzaakt door een complex geheel aan fluctuerende, op elkaar inwerkende menselijke en ecologische factoren. De groeiende wereldbevolking, verbeterende levensstandaarden, veranderende consumptiepatronen en steeds toenemende irrigatie van landbouwgronden zorgen voor een stijgende vraag naar water.
Daarnaast moeten we waterschaarste voorkomen door zuiniger met water om te gaan. Dagelijks verbruiken we in huis gemiddeld 120 liter water per persoon. Maar de productie van drinkwater en het verwarmen thuis kost energie en bovendien kan zoetwater in droge tijden schaars worden.
Ongeveer 70% van het aardoppervlak is bedekt met water. Maar water bevindt zich ook in de lucht als damp en onder de grond in watervoerende lagen als grondwater. De totale watervoorraad op aarde is 1400 miljoen km3 ( 1 m3 water is gelijk aan 1.000 liter water.)
Slecht 0.26% van al het water op aarde is beschikbaar voor mensen en andere organismen. Dit komt neer op ongeveer 93.000 kubieke kilometer.
Samen bevatten alle oceanen op aarde zo'n 1,332 miljard kubieke kilometer water. Dat is 1,332 triljard of 1 332 000 000 000 000 000 000 liter! Oceaanwater bevat gemiddeld 35 gram zout per liter. De totale wereldhoeveelheid zeezout wordt geschat op een slordige 50 000 000 miljard ton.
Dus, in 2040 kunnen we nog steeds lekker, gezond en voldoende drinkwater leveren. Maar dat vraagt van ons allemaal wel goede zorg voor natuur en milieu. Van de 47 miljard liter drinkwater winnen we zeven miljard uit oppervlaktewater van de Drentsche Aa. Ruim 200.000 Groningers ontvangen dit elke dag uit de kraan.
In Nederland maken we gebruik van lokaal beschikbare bronnen zoals duinwater, grondwater en oppervlaktewater uit bijvoorbeeld de rivieren of het IJsselmeer. Elke bron vraagt om een specifieke manier van zuiveren. (Stromend water.) Het water op de Veluwe is uniek in de wereld.
Het grondwater dat mensen gebruiken kan op veel plekken aarde opraken, zo blijkt uit een nieuwe studie. Minder dan zes procent van alle grondwatervoorraden in de bovenste twee kilometer van de aardlaag kan binnen een mensenleven weer worden aangevuld door de natuur.
Ook hier komt 1921 verreweg als droogste jaar naar voren, en wordt ze gevolgd door de droogtes van 1996, de jaren vijftig (1949, 1953-1954, 1956, 1959-1960) en 1976. De meest recente droogtes van 2017 en 2018 waren behoorlijk intens, maar niet in dezelfde mate als de grootste droogtes van de 20ste eeuw.
De meeste droogtes sinds 1964 vonden plaats in Ethiopie, Somalie en Kenya. De langste droogteperiode duurde 9 jaar: sinds 1969 tot 1978 in Chad.
Gemiddeld valt in Nederland 847 mm per jaar, maar in de Randstad en in de hoger gelegen gebieden valt meer neerslag. Duidelijk herkenbaar zijn de Utrechtse Heuvelrug, De Veluwe, de Hondsrug en de Vaalserberg. De droogste regio van Nederland is het uiterste oosten van Noord-Brabant en het noorden en midden van Limburg.