Een bieslookplantje kun je in de vensterbank bewaren. Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
De gele of bruine steeltjes haal ik eruit. Vervolgens knip ik ze in kleine stukjes boven een met bakpapier beklede ovenplaat en verspreid ik ze over de bakplaat. Dan laat ik ze in de oven op een lage temperatuur (40 graden celsius) drogen ongeveer 2 -3 uur.
Je hoeft de bieslook niet kleiner te snijden, dat is eigenlijk alleen maar lastiger. Doe de bieslook in kokend water en laat dit 30 seconden koken. Afgieten en goed droger met keukenpapier. Doe bieslook portiegewijs in diepvrieszakjes, genoeg voor bijvoorbeeld in soepen of salades.
Waarom is bieslook goed voor je gezondheid:
Bieslook is rijk aan de vitamines C en K. Vitamine C is onder andere van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Houdbaarheid Bieslook
Gedroogde bieslook kun je soms wel 2 jaar bewaren, maar kijk voor de zekerheid op de tht-datum op de verpakking. Verse bieslook kun je 4 tot 5 dagen bewaren, maar dan moet je het wel in de koelkast bewaren. En dan niet in een afgesloten plastic zak.
Een bieslookplantje kun je in de vensterbank bewaren. Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Bieslook is winterhard. In volle grond sterft de plant in de winter af en komt in het voorjaar weer op. Je kunt het voor de winter kort knippen.
Kenmerkende eigenschappen van bieslook zijn de lange, smalle en grasachtige stengels. Wat velen vergeten, is dat de groente ook mooie roze, witte of paarse bloempjes heeft. Een andere naam voor bieslook is pijpgras. De reden ligt voor de hand: de pijpvormige stengels hebben wel wat weg van lange grassprieten.
Peterselie is een goede bron van provitamine A, vitamine C, ijzer en foliumzuur. Het helpt om je lichaam gezond te houden. Peterselie kan een rol spelen in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voeg daarom lekker vaak peterselie aan je maaltijden en sauzen toe, of maak er een frisse groene smoothie mee.
Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.
Basilicum, koriander, peterselie, munt en bieslook kun je invriezen. De kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.
Kruiden invriezen
Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer. Van de bevroren kruiden kun je telkens afbreken wat je nodig hebt. Je kunt ook de kruiden voor het invriezen fijnhakken en in porties verdelen, bijvoorbeeld in een ijsblokvormpje.
Was de bieslook, schud droog en snij in repen. Doe ¾ van de bieslook samen met de room bij de soep en pureer. Hak de rest van de bieslook fijn. Breng de soep op smaak met peper en zout, bestrooi met de croutons en de fijngehakte bieslook en serveer.
Dan kun je verse rozemarijn ook invriezen. Was de kruiden eerst goed af, dep droog en snijd daarna de takjes grof. Ingevroren kun je rozemarijn tot één jaar bewaren.
Gebruik verse bieslook als garnering of als smaakmaker in een salade. De sprietjes zijn heel gevoelig, dus kook of bak bieslook niet mee omdat dan een groot deel van de smaak verloren gaat. Voeg bieslook dus pas toe op het einde. Bieslook is bijvoorbeeld lekker in een zelfgemaakte eiersalade.
Bieslook is een echte vitaminebom, het kruid zit vol vitaminen en mineralen. Het leuke is dat de grappige paarse bloemen ook eetbaar zijn! De bloemen zijn goed geschikt om kruidenboter van te maken. Ook salades of voorgerechten, bijvoorbeeld een heerlijke carpaccio, worden met deze bloemen een echte traktatie!
Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Bieslook mag niet worden gekookt of gestoofd, maar alleen rauw worden gegeten, anders gaat het kruid verloren.
Bieslook is lekker in bijna elk gerecht. Verhit bieslook niet, dan verliest het z'n smaak. Het beste is om kort voor het serveren van het gerecht de bieslook fijn te snipperen en subtiel aan het gerecht toe te voegen.
Bieslook is een winterharde vaste plant, na het zaaien en/of planten heb je er dus vele jaren plezier van. Je kunt dan elk jaar van ongeveer begin maart tot ver in oktober constant de eetbare sprieten knippen.
Bieslook, munt, rozemarijn, dragon, oregano, salie en tijm worden allemaal gemakkelijk vermeerderd door deling. Je kan de gedeelde planten ook eerst in een plantcontainer met potgrond zetten tot ze voldoende wortels hebben gemaakt om vervolgens in de volle grond uit te planten.
Elk zakje heeft zo'n 1,5 gram zaden, dat is genoeg voor flink wat potjes bieslook. Wij verkopen ook Chinese bieslook zaden, dit kruid heeft een lekkere knoflooksmaak.
Bieslookplant stekken:
Gebruik de bieslook binnen een week, afknippen 2 cm boven de potrand. Heb je teveel bieslook? Knip dan alles af (2 cm boven de potrand), snij/knip alles in kleine stukjes en vries het direct in, in een bakje zodat de stukjes niet plat gedrukt worden.