De Sovjet-Unie had even daarvoor de grootste bom in de geschiedenis tot ontploffing gebracht – de Tsar Bomba.
De Sovjet-Unie voerde op 30 oktober 1961 een grote kernproef uit. Boven Nova Zembla werd de zogeheten Tsar Bomba tot ontploffing gebracht.
Op 30 oktober 1961 brengt de Sovjet-Unie op Nova Zembla de krachtigste bom ooit tot ontploffing. Tsar Bomba bevat de kracht van alle explosies in de Tweede Wereldoorlog, maal tien.
In totaal beschikken de Russen over 4.500 actieve kernkoppen; de Verenigde Staten hebben er 3.700. Rusland is sinds eind jaren zeventig bijna onafgebroken de grootste kernmacht, heeft het land het aantal kernkoppen na de Koude Oorlog drastisch teruggebracht.
Ter vergelijking: de Verenigde Staten hebben er 5.428, China heeft er "slechts" 350. Rusland heeft er dus een stuk meer dan de andere landen. Van de 5.977 kernkoppen zijn er momenteel 1.588 koppen die op intercontinentale raketten geplaatst zijn of die zich op luchtmachtbasissen voor bommenwerpers bevinden.
Ondanks het feit dat Nederland officieel kernwapenvrij zou zijn, blijken er op de luchtmachtbasis in Volkel nog steeds kernwapens opgeslagen te liggen.
Vladimir Poetin gaat geen nucleair wapen inzetten. Dat zegt luitenant-generaal buiten dienst en oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif in BNR's Big Five.
Bovendien was de lichtflits op meer dan 900 kilometer afstand nog te zien en was de ongelofelijke hitte binnen 250 kilometer te voelen. De explosie was ongekend krachtig. Tsar Bomba is dan ook geschiedenisboeken ingegaan als de krachtigste explosie die mensen ooit hebben veroorzaakt.
Binnen de grijze cirkel zouden alle woonhuizen zijn verwoest. De buitenste gele ring laat zien hoe ver de hitte van de klap zou reiken. Door de bom op de Dam zouden zelfs bezoekers van het Van Goghmuseum nog derdegraads brandwonden oplopen. In totaal zouden er meer dan 80.000 doden en 160.000 gewonden vallen.
Dat land heeft naar schatting tussen de veertig en vijftig kernkoppen in zijn bezit. Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat werd al jaren verondersteld, maar in 2019 werd dat per ongeluk bevestigd in een document van de NAVO.
Kernwapens de wereld uit
Op dit moment zijn er nog zo'n 14 duizend kernbommen, 15 procent van het aantal dat er rond 1985 bestond – maar nog ruim voldoende om de wereld vele malen te vernietigen. Een wrang aspect is dat er over die resterende kernwapens wordt gezegd dat ze bedoeld zijn om oorlog te voorkomen.
Welke landen hebben een waterstofbom? ,,Er zijn maar een paar landen die het - voor zover we weten - gelukt is een waterstofbom te maken. Dat zijn ten eerste de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad: de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Maatregelen tegen een kernbom
Het hangt er uiteraard vanaf waar de bom precies valt, maar schuilen is altijd verstandig. Het beste schuil je in een kelder, terwijl boven de grond brokstukken van huizen rondvliegen.
De Sovjet-Unie had even daarvoor de grootste bom in de geschiedenis tot ontploffing gebracht – de Tsar Bomba. De ontploffingskracht was 10 keer groter dan die van alle in de Tweede Wereldoorlog afgeworpen bommen bij elkaar.
Naar verluidt was deze waterstofbom 3300 keer zo verwoestend als de atoombom die op de Japanse stad Hiroshima werd gegooid. Tsar Bomba is de krachtigste door mensen veroorzaakte explosie ooit, meldt persbureau Reuters.
Het gaat om een modernisering van de Amerikaanse kernwapens die opgeslagen liggen op de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant.
'Zeer lokaal schadelijk' In Nederland zullen mensen daar niet veel van merken, schetst Roobol. ,,Het produceren van radioactiviteit is niet het doel van zo'n bom. Dat explosief is lokaal zeer schadelijk natuurlijk, en verschrikkelijk voor de slachtoffers, door de explosie en de hitte.
Als je kunt, zoek dan onmiddellijk beschutting of een schuilkelder. Alles wat ondergronds is, is prima zolang er geen gevaar is dat uitgangen geblokkeerd worden. De luchtdruk van de explosie zal de meeste gebouwen verwoesten en omverwerpen, dus je moet zeker weten dat je er weer uit kunt komen.
De straling die na de eerste minuten in de lucht blijft hangen wordt reststraling of residustraling genoemd. Deze wordt uitgestraald door het puin, restanten van de fusie en de grond. Deze reststraling kan maanden of jaren gevaarlijk blijven; het veroorzaakt onder meer tumoren.
Dit verdrag verbiedt de productie van splijtstofmateriaal voor kernwapens. De Nederlandse regering is voorstander van het splijtstofstopverdrag als belangrijke stap naar een kernwapenvrije wereld. Sinds 1946 praten landen al over een mogelijk verdrag met een verbod op de productie van splijtstof.
De kosten worden geheim gehouden. Maar op de zwarte markt schijnt een kilo hoogverrijkt uranium ongeveer 2,5 miljoen euro op te brengen. Voor een atoombom heb je ongeveer 25 kilo nodig: dat kost je dus zo'n 62,5 miljoen euro in totaal.
Als de Russische president Vladimir Poetin besluit een kernwapen te gebruiken in de oorlog met Oekraïne, dan zal de Verenigde Staten samen met andere NAVO-landen ingrijpen om Russische troepen en hun materiaal te vernietigen.
Rusland zegt tactische kernwapens te gaan plaatsen in Belarus. President Poetin heeft dat bekendgemaakt in een interview dat op de staatstelevisie is uitgezonden. De president wijst erop dat het Kremlin de controle houdt over de kernwapens.
Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten. Bijvoorbeeld een afzuigkap en toiletrooster; voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen. Bijvoorbeeld een oogst- of slachtverbod om te voorkomen dat er besmet vlees of groente op de markt komt.