Je wilt er met name een ontspannen en gezellige sfeer. Met een lichtkleur van van 2700 tot 3000 Kelvin zit je zeker goed. Omdat een woonkamer multifunctioneel is, is een instelbare kleurtemperatuur hier erg handig. Zo pas je het licht zelf aan voor alle verschillende activiteiten.
De E27 is de meest gebruikelijke fitting voor lampen in en rond het huis. Dit is een schroeffitting. De E14 is een kleinere schroeffitting voor schemerlampen en spotjes. GU fittingen zijn alleen bedoeld voor spots.
Kies in de woonkamer bij sfeerverlichting ledlampen van 300-500 Lumen en bij functionele verlichting ledlampen van 500-700 Lumen.
Met sfeerlicht kun je het beste ontspannen na een lange (werk)dag. Ook voor een sfeervolle avond met vrienden kies je het beste voor gezellig licht. Denk aan een decoratieve vloer- of tafellamp naast de bank en op je kast of spotjes. Kies ook voor een lichtbron tot 2700 Kelvin, dit is extra warm wit licht.
1800 - 2700K | zeer warm wit licht
Het gebruik van verlichting met zeer warm wit licht (1800-2700K) is dé manier om een ruimte een warme en sfeervolle uitstraling te geven. Hier kan eenvoudig tussen worden geswitcht met 1800-2700K en 2200-2700K DimTone lampen.
Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waarin sfeer een belangrijke rol speelt. Warm wit licht zorgt voor een ontspannen, warme atmosfeer. Houd er rekening mee dat zeer warm licht (2200K of lager) minder prettig is om bij te lezen of werken.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Hoe hoger het aantal watt; hoe hoger het energieverbruik. Maar dat betekent niet dat een lamp met een hoog wattage ook altijd meer licht geeft dan een lamp met een laag wattage. Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen.
Hou rekening bij de bepaling van het aantal lumen dat hoe minder lumen u voorziet, hoe warmer de sfeer. In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
Voor de lichtsterkte van een lamp, controleer je het aantal lumen op de verpakking. Hoeveel Lumen je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de ruimte, de plaatsing en de functie van de verlichting. In de badkamer heb je bijvoorbeeld tussen 2.000 en 4.000 Lumen nodig.
Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt.
Blauw: kalmerend
Huishoudens die een slaapkamer hebben met daarin veelvuldig de kleur blauw, beoordeelden hun slaap het best. Waarschijnlijk komt dit doordat blauw een kalmerende werking heeft. De kleur kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en een rustig hartritme: twee ingrediënten voor een goede nachtrust.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
40 Watt = 400 tot 500 Lumen. 60 Watt = 700 tot 900 Lumen.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals bij heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit licht een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warm wit licht zoals van halogeenlampen.
We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000. Vooral voor werkplekken in de keuken adviseren we om een hoger aantal Lumen te gebruiken. Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is.
TL is al een duurzame lichtbron, een gloeilamp gaat bijvoorbeeld gemiddeld maar 1.000 uur mee. LED-tl-buizen gaan gemiddeld 50.000 uur mee. LED-buizen gaan dus gemiddeld 5 keer langer mee dan normale TL verlichting. Doordat LED-tl-balken langer mee gaan, hoeft u minder vaak de buis te vervangen.