De Australian Labradoodle is onder andere speciaal gefokt voor mensen met een allergie voor honden. Wij kunnen u met 95% zekerheid zeggen dat u geen allergische reactie zult krijgen.
Er wordt vaak gedacht dat bepaalde rassen, zoals de labradoodle, of waterhonden, hypoallergeen zijn, en dat deze rassen dus geen allergie opwekken. Helaas is dat niet helemaal waar. Hoe zit dat? Het allergeen waar mensen allergisch voor kunnen zijn, zit in het speeksel van de hond.
De kleine hypoallergene hond
Een goed voorbeeld van een kleine hypoallergene hond is de Basenji, maar ook de Shih Tzu is een heel lief beestje. Toch is het belangrijk om te onthouden dat, hoe klein de hond ook is, de allergische reacties erg vervelend kunnen zijn.
Doodles kunnen nog wel eens overgevoelig reageren op graan dat in veel soorten brokken is verwerkt en ook kippeneiwit kan een boosdoener zijn. Ook een allergietest uitgevoerd door een dierenarts behoort tot de mogelijkheden om de oorzaak op te sporen. Lang niet altijd wordt een oorzaak gevonden.
Daarnaast is er de kwestie van het 'hypoallergeen' zijn. Helaas blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat er geen bewijs is dat de labradoodle hypoallergeen zou zijn. Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador!
Voor- en nadelen van de (Australian) Labradoodle
De hond zit vol met energie en die moet hij dagelijks kwijt. De hond doe je geen groter plezier met buiten rennen, voorwerpen laten zoeken en dingen te leren. Het nadeel van deze eigenschap is dat de hond zich snel gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen.
Het is inderdaad mogelijk om je Labradoodle te trainen om alleen thuis te blijven. Het is en blijft een gezelschapsdier, dus denk niet dat je hem aan kunt leren om 8 uur per dag alleen te zijn. Het wordt door experts aangeraden om je hond niet langer dan 4 á 5 uur alleen thuis te laten.
De 'f' staat voor een generatie. Hoe hoger het cijfer achter de F, hoe verder de generatie van een labradoodle is. Een labradoodle f4 is dus bijvoorbeeld een hond van de vierde generatie. Deze labradoodles zijn dus al redelijk ver voor wat betreft de stamboom.
Een Labradoodle is een mix van verschillende rassen. De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een Labradoodle zo'n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.
Het is voor veel mensen de reden om voor een Australian Labradoodle te kiezen. Vanwege zijn allergie vriendelijke vacht kunnen volwassenen en kinderen deze hond gewoon in huis nemen zonder dat ze er last van krijgen. Doordat de Labradoodle afstamt van de Labrador, is hij gek op water.
Dan is de bichon frisé de hond die je zoekt. Dankzij het zachte, krullende haar lijkt de bichon frisé bijna een beetje op een wattenstaafje, maar ondanks die flinke haardos zit toch niet je hele huis onder de haren. Zolang de vacht goed wordt bijgehouden, verhaart dit hypoallergene schoothondje bijna niet.
Als je astma hebt en een allergie voor huisdieren zijn de volgende kattenrassen het meest geschikt: Abessijn, Siberische kat, Sphynx of Bengaal. Wil je liever een hond? Denk dan aan een Poedel, Yorkshire terriër, Basenji, of Shih Tzu.
Je kunt wel een schatting maken en dan zou je in het eerste levensjaar van je labradoodle gemiddeld rond de 3000-3500 euro kwijt zijn. Vanaf het eerste jaar zul je gemiddeld 1000 euro per jaar kwijt zijn. Bedenk dus voor je een labradoodle aanschaft dat dit best dure honden zijn.
De Labradoodle is over he algemeen een gezond ras met een gemiddeld risico op ziekte. Er zijn wel een aantal aandoeningen waar de hond een verhoogd risico voor heeft, vooral op oudere leeftijd: Huidallergieën (atopie) Oogproblemen, zoals progressieve retinal atrophy.
De rassen die “gebruikt” zijn om tot de ontwikkeling te komen zijn natuurlijk de labrador en de poedel, maar ook de Ierse waterspaniel, de curly coated retriever en de Amerikaanse en Engelse cocker spaniel.
HOE VAAK NAAR DE TRIMSALON ? Dit komt voor veel Doodle-eigenaren als verrassing; Vanaf 6 maanden is het een must iedere 8-10 weken de vacht in de trimsalon te laten behandelen. Om de vacht klitvrij en op praktische, maar toch zeer aaibare lengte te houden is het echt raadzaam uw Doodle op tijd te laten trimmen.
Dit is waarom je nooit puppy's trappen moet laten lopen, springen, trainen en veel wandelen. Veel activiteit op jonge leeftijd kan op latere, of zelfs op jonge, leeftijd problemen als heupdysplasie en andere orthopedische problemen geven. Denk aan de puppy regel: voor elke maand 5 minuten meer activiteit.
Labradoodles zijn honden die nog net even wat extra aandacht nodig hebben. Zo houden Labradoodles van een goede wandeling, beweging is erg belangrijk voor deze honden. Maar ook hebben ze qua verzorging extra aandacht nodig. Labradoodles moeten regelmatig geborsteld worden en om de zoveel maanden is een trimbeurt nodig.
Labradoodle f3: Een raszuivere labradoodle met hypoallergene vacht. Simpel uitgelegd geeft de f bij een labradoodle de generatie aan. Een labradoodle F3 is dus een kruising uit de derde generatie. Als een labrador retriever direct met een poedel wordt gekruist, is de labradoodle die eruit komt een f1.
Honden van de generatie ALF 1 tot en met ALF 3 worden ook wel Multigen Australian Labradoodles genoemd. Vanaf de 4de generatie spreekt met van de naam Pure Australian Labradoodle. Een LO kan ALF1 pups krijgen, maar alleen als deze gekruist worden met een AL of ALF (generatie maakt hierbij niet uit).
Als je het over de labradoodle f1 hebt wordt er een onderscheid gemaakt tussen de labradoodle f1 en de labradoodle f1B. De f1b is een labradoodle f1 die opnieuw met een poedel gekruist is. Zo zijn ze dus voor het overgrote deel poedel. Vaak krijgen deze pups een mooie vacht die aanvoelt als zijde.
Aanpak op de training. Labradoodles hebben zeker behoefte aan fysieke, maar ook aan geestelijke uitdaging. Ze nemen geen genoegen met een rondje om het huis, maar houden ervan om met hun baas op pad te gaan voor een flinke wandeling. Per dag hebben ze toch al snel 1,5 tot 2 uur beweging nodig.
Deze honden raken opgewonden van dingen die andere honden niet eens zien of opvallen. Je hond is niet constant druk en opgewonden. Vaak is het maar een kort moment of een korte periode. Drukke honden hebben vaak een wilde, bijna paniekerige, blik in hun ogen.