Rouwvliegjes steken gelukkig niet, maar zijn wel schadelijk voor je kamerplanten. In dit artikel leggen wij je uit hoe je kan voorkomen dat rouwvliegjes jouw planten aantasten.
Ze kunnen gelukkig niet steken, maar zijn wel heel erg goed in eitjes leggen.
De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen.
Zand tegen rouwvliegjes
Het zand blokkeert de lucht en de larven zullen afsterven. Ook komt de varenrouwmug er niet doorheen om nieuwe eitjes te leggen, ze legt deze niet in het zand. Laat het zand maximaal 2 weken bij je plant liggen, want anders zullen de wortels ook afsterven door zuurstofgebrek.
Rouwvliegjes zijn te herkennen aan hun zwarte hoofd, donkere vleugels en lange voelsprieten. Ze zijn 2 tot 3 mm groot en komen voornamelijk als de aarde rondom de plant erg nat is. De rouwvliegjes worden aangetrokken door vochtigheid, ontbindend organisch materiaal en hoge temperaturen.
Een redelijk effectief huis-tuin-en-keuken-middel is rouwvliegjes bestrijden met kaneel. Strooi de kaneel in de potgrond van je plant of maak er een extract van. Kook één liter water met 2 eetlepels kaneel en giet het mengsel bij je plant.
Als er iets is waar de varenrouwmug geen fan van is, is het kaneel. Vooral de larven van rouwvliegjes schijnen hier een hekel aan te hebben. Je kunt een mengsel van kaneel en water maken, maar je kunt het ook direct op de potgrond strooien.
Rouwvliegjes verlekkeren zich dan weer aan je mooie kamerplant. Het zijn in feite kleine mugjes, geen vliegen. Geheel onschuldig, want ze steken niet! De beestjes zijn geen lang leven beschoren: ze blijven slechts 2 dagen in leven, maar de vrouwtjes leggen zo'n 200 larven per keer in je potgrond.
Niet te verwarren met fruitvliegjes (Drosophila), te herkennen aan hun rode ogen en die afkomen op rijp fruit en voedsel(resten) in huis. Rouwvliegjes komen het huis vaak binnen via een nieuwe plant of via verse potgrond, waar zich al eitjes of larven in bevinden.
Naast aaltjes en roofmijten kunnen de larven van rouwvliegjes ook worden bestreden met een keukenmiddeltje namelijk: kaneel. In kaneel zit de giftige stof coumarine waar de larven van rouwvliegjes helemaal niet van houden. Je kunt kaneel in de vorm van een oplossing geven als de planten weer water nodig hebben.
Je herkent een rouwvliegje aan zijn zwarte kleur en doorzichtige, lange vleugels. Dit vliegje wordt ook wel eens verward met een fruitvliegje, maar de zwarte kleur verraadt dat het om een rouwvliegje gaat. Je ziet rouwvliegjes vaak in de buurt van je planten.
Herkennen van rouwvliegjes of fruitvliegjes
Het verschil is goed te zien in de ogen. Rouwvliegjes hebben donkere ogen terwijl fruitvliegjes rode ogen hebben.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Midges worden in Nederland ook wel knozels, mietsen, zandvliegen of knutten genoemd. Midge is ook de Engelse benaming voor een knut. Net als muggen hebben de vrouwelijke knutten bloed nodig om hun eitjes te leggen en zijn het dus ook alleen de vrouwtjes die bijten.
De fruitvlieg is een bijzonder beestje. Ze steken niet, brengen geen ziektes over en zijn amper twee tot vier millimeter groot. En toch zijn ze gigantisch irritant. Fruitvliegjes komen namelijk nooit alleen: van ei tot vlieg duurt een week en elk bevrucht exemplaar legt 400 tot 900 eitjes.
Plaats een val: Vul een glas of kom met wijn, port of azijn met afwasmiddel.Doe hier huishoudfolie overheen, dit maak je vast met een elastiek.Prik hier gaatjes in met een vork of satéprikker. Zo lok je de vliegjes naar de val.
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt. Laat het mengsel eerst afkoelen en giet het net zoals je de planten normaal water geeft.
De kleine vliegjes waar u last van heeft, zijn hoogstwaarschijnlijk rouwvliegjes, oftewel rouwmuggen. Deze vliegjes komt u het meest in het voorjaar tegen en zijn helaas niet te bestrijden met een insectenlamp of een vliegenlamp.
Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen.
Zet bijvoorbeeld zonnedauw (Drosera) in de buurt van je aangetaste planten, want deze kleverige vleesetende planten zijn erg goed in het vangen van rouwvliegjes.
Welke planten zijn gevoelig voor rouwvliegjes? Vochtige potgrond is waar rouwvliegjes van dromen, dus planten die vochtige grond nodig hebben zijn al snel het slachtoffer van een plaag. Denk hierbij aan varens en veel tropische planten.
De larven van de vlieg kunnen zowel direct als indirect op de huid van de mens terechtkomen. De larven hebben echter een grotere voorkeur voor de huid van een veedier, zoals een koe. Bij de directe route legt de vlieg de eitjes zelf op de huid van de gastheer. Een bekend voorbeeld hierbij is een open wond.
Myiasis ontstaat door het binnendringen van vliegenlarven in het lichaam. Invasie kan plaatsvinden via de huid, via lichaamsholten (mond, neus, anus, vagina) of door het per ongeluk eten van vliegeneieren. Cutane myiasis is verreweg de meest voorkomende vorm van myiasis.