PVC wordt het meest toegepast. Dit materiaal is relatief hard en wordt gebruikt voor de brede hoofdleidingen. Van de hoofdleiding tot de watermeter in huis wordt vervolgens PE gebruikt. Dit materiaal is juist zachter en daardoor makkelijker in bochten te wringen in en rondom het huis.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Koper is er in 2 uitvoeringen; harde en zachte buis. De harde koperen buis koopt u in lengtes en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
De voordelen van flexibele waterleidingen ten opzichte van koperen leidingen zijn: Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Uponor/unipe mag geperst in de muur.
Afdoppen dichtbij hoofdleiding
Maximaal mag de waterleiding nog 5 lengtes die gelijk staan aan de diameter van de hoofdleiding doorlopen. Deze regel is belangrijk om de legionellabacterie in het leidingsysteem te voorkomen.
Veel gebruikte materialen voor leidingen zijn PVC, gietijzer, asbestcement en PE (kunststof). Maar ook staal, glasvezel, beton en ijzer komen voor. De keuze voor een materiaal is vooral bepaald door de inzichten van dat moment. Tegenwoordig gebruiken we veel PE-leidingen.
De tyleenslang waterleiding is minder geschikt voor warm water. De buis zelf kan wel een temperatuur aan tot 70 graden Celcius.
Tyleen kan wel bevriezen maar zal niet snel kapot vriezen inderdaad.
De diameter van een cv leiding is altijd 15 mm. Door middel van een T koppeling te gebruiken 22 x 115 x 22 mm een knelkoppeling genoemd kunt u een aftakking maken van de 22 mm hoofdleiding. U moet er wel voor zorgen dat de radiator zo dicht mogelijk bij de 22 mm hoofdleiding zit.
Waterleidingen van koper
Koper is een materiaal met gunstige eigenschappen. Dit metaal is redelijk flexibel en kan men daardoor goed in verschillende bochten buigen. Doormiddel van messing knelkoppelingen kan met koperen leidingen aan elkaar bevestigingen. Daarnaast kan men koperen leidingen ook solderen.
Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Voor aftakkingen naar een toilet- of wastafelkraan gebruik je een leiding met een diameter van 12mm (koperen buis) of 16mm (meerlagenbuis).
Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm.
Voorbeeld: Het duurt 15 seconden om een emmer van 10 liter volledig te vullen. De capaciteit is dan 10 gedeeld door 15 is 0,67 liter per seconde. Vermenigvuldig dit getal met 3,6 om de capaciteit in m³/u te berekenen: 0,67 x 3,6 = 2,4 m³/u.
Hoe lang gaat HDPE mee? De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan. Bovendien is het ook nog eens 100% recyclebaar na gebruik!
Hoe diep moet een tyleenslang? Het is verstandig om bij gebruik in de grond, de tyleenslang op een diepte van 60cm in te graven.
De soort polyetheen die gebruikt wordt voor tyleen buizen is LDPE. Dit materiaal kan worden belast tot een temperatuur van 70 graden Celsius.
Alle leidingen voor de riolering, elektra en het gas kunnen gewoon worden ingestort in de betonvloer. Je kunt ze over de isolatieplaten leiden, maar ommantel ze wel goed met PVC. CV-leidingen en waterleidingen mogen niet direct met het beton in aanraking komen! Deze leidingen kunnen namelijk uitzetten.
Ze hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50 jaar. Oudere buizen werden gemaakt van staal en koper. Hun levensduur is aanzienlijk korter en ligt rond de 30 jaar. Dit betekent dat voor huizen die in de jaren '70 en '80 zijn gebouwd, de leidingen vandaag de dag zeker moeten worden gerenoveerd.
Voor verwarming wordt vaak gebruik gemaakt van leidingen van 20mm en 16mm. De buizen van 20mm vertrekken aan de warmtebron en lopen vervolgens naar de collector. De buizen van 16mm lopen dan van de collector naar de radiator.
Dit is namelijk noodzakelijk om te voorkomen, dat de legionellabacterie ruimte krijgt om te groeien binnen uw leidingwerk. Een andere reden om de leiding op zo korte mogelijke afstand van de hoofdleiding af te doppen, is het feit dat zo voorkomen kan worden dat er lucht in de waterleiding achterblijft.
Indien ze niet te voorkomen zijn, moeten doodlopende leidingen zo dicht mogelijk tegen de hoofdleiding afgesloten worden (op een maximale afstand van 10 cm of 5x de leidingdiameter). Dergelijke leidingen moeten echter zoveel mogelijk vermeden worden (gelet op het risico op legionellaontwikkeling).
Wanneer je een gas of waterleiding (voorlopig) niet meer gebruikt moet deze worden afgesloten met een dop. Dat noemen we afdoppen. Maak hiervoor een afspraak met een loodgieter uit de buurt. Dan weet je zeker dat het lekkage vrij gebeurt.