Het klopt dat je best zo lang mogelijk wacht met zout toe te voegen. Maar babies en kinderen houden van gerechten die op smaak zijn gebracht met aromatische kruiden of zoete specerijen zoals koriander, peterselie, basilicum, oregano, zachte curry, dille ...
Een kind mag gekruid eten, ook een baby. Het is niet slecht voor zijn gezondheid. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij.
Het kan echter geen kwaad om vanaf de leeftijd van 8 maanden enkele zachte kruiden toe te voegen, zoals bieslook, peterselie, basilicum, oregano, tijm, dille en selderij. Op deze manier kan je een groentepap op smaak brengen zonder zout toe te voegen.
Je kan zachte kruiden, zoals peterselie, bieslook, kervel, basilicum en venkel toevoegen aan de groentepap. Wees voorzichtig met sterk smakende kruiden en pikante specerijen. Die kunnen het maag-darmkanaal van kinderen te hard prikkelen.
Probeer ze voorzichtig uit, want sterk smakende kruiden en pikante specerijen kunnen het maag-darmkanaal van je kleintje prikkelen.
In principe mag je je baby alles geven, behalve zout, zwarte en rode peper. Je baby moet echt nog wennen, dus voeg niet meteen te veel van een kruid toe.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Als je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes vast voedsel (goed geprakt).
Het is een van die magische momenten in het eerste levensjaar. De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen.
En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.
Je baby's spijsverteringsstelsel kan dat nog niet goed aan. Kies voor kruiden zoals verse peterselie, bieslook, kervel, basilicum, oregano, dille, selderij, koriander, munt of salie.
Als je kind acht maanden is, hoeft hij per dag nog maar drie melkvoedingen. Eén daarvan kun je gebruiken om je kind pap te geven. Naast de melk heeft je baby behoefte aan fruit, groente, brood en vlees. De hoeveelheid verschilt per kind, je kunt zelf het beste in de gaten houden hoeveel eten jouw kind nodig heeft.
Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Bananen zijn goed voor je kindje
En daarnaast is de banaan ook nog eens een kaliumrijke vrucht. Allemaal vitaminen en voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Griekse yoghurt
Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem. Als je kiest voor yoghurt, overweeg in eerste instantie dan Griekse yoghurt.
Ook voor jonge kinderen is een kleine hoeveelheid elke dag prima. Denk aan 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder zout of suiker.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.
Je baby moet er toch een keer aan wennen en een bouillon smaakt altijd beter met wat ui erin. Naast groentebouillon kun je natuurlijk ook een bouillon van kip, vlees of vis maken. Kook bijvoorbeeld eens een kippenpoot mee, trek een bouillon van runderschenkel of van het bot van een lamsbout die je overhebt.
Vanaf 6 maanden kan je het brood voor je baby beleggen met gekookt ei of magere vleeswaren, zoals kipfilet of ham.
De beste keuze is de variant zonder toegevoegd suiker en zonder zout. Pas op met soorten ontbijtpap die bedoeld zijn voor volwassenen. Die bevatten vaak zout, en dat kan schadelijk zijn voor de nieren van je baby.