Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Smaak. Broccoli is knapperig, fris en heeft een zachte koolsmaak. Broccoli is fijner van smaak dan bloemkool.
Tip. Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Het beste antwoord. Bloemkool opzetten met koud water om de bittere smaak eruit te halen.
Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.
Een temperatuur van 2°C tot 5°C is ideaal. Onderin de koelkast of in de groentelade blijft bloemkool het langst vers. Vergeet niet om het loof aan de kool te laten.
GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
De beste kruiden voor paprika's zijn knoflook, ui, basilicum, oregano, tijm, rozemarijn, salie, marjolein, cayennepeper, paprikapoeder en chilipoeder.
Basilicum is een kruid.
Door te blancheren of te stomen behoudt de groente zijn smaak en vitamines. Broccoli blijft mooi groen en lekker knapperig met deze methoden.
Boontjes zijn extra lekker op smaak te brengen met kruiden, zoals knoflook, kerriepoeder en nootmuskaat.
Waarom is wokken gezond? Door je gerecht te wokken behouden de ingrediënten het grootste deel van de voedingsstoffen en verliezen ze minder vitamines dan bij veel andere methodes om je groenten klaar te maken. Dat komt omdat het voedsel niet zo lang verhit wordt als bij veel andere methodes.
De stronk van de broccoli en de bloemkool kun je ook gewoon eten. De stronk waar de spruitjes aan groeien is eigenlijk precies hetzelfde en is gewoon eetbaar. Het lekkerste is om deze stronkjes te sauteren of er lekkere soep van te maken.
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
De groente wordt zacht in plaats van knapperig, en de aroma's ontsnappen al tijdens het koken. De hap die je neemt, smaakt dus naar niks. Labrie: 'Sommige aroma's vervliegen of veranderen sneller dan andere. En een andere combinatie, geeft een andere geur en smaak.
Dit is veruit de meest gebruikte bereidingswijze van deze groente, maar toch gaat er nog vaak wat fout bij het bloemkool koken. Dat komt omdat er een te lange kooktijd wordt aangehouden, waardoor de groente een krachtige, vrij onaangenaam weeïge koolsmaak ontwikkelt. Ook komt er zo vaak een onplezierige geur vrij.
Kun je bloemkool veilig eten? In koolsoorten, zoals bloemkool, komen glucosinolaten voor. Dit zijn plantaardige gifstoffen die voor de specifieke koolsmaak van de groente zorgen en de plant beschermen tegen vraat van insecten en larven. De gezondheidseffecten van glucosinolaten kunnen positief en negatief zijn.
Welke groente gaat samen met bloemkool? de wortels kan je vervangen door andere wortelgroenten of knollen, zoals pastinaak, zoete aardappel, koolraap of door pompoen. de bloemkool door witte kool, spitskool, broccoli, spruitjes of een andere koolsoort.
Eet wel alles van de broccoli en niet alleen de bloemknopjes. Ook de steel smaakt prima en bevat net zoveel vitamines en mineralen. Eet broccoli, gekookte, gewokt, gestoomd en ook rauw. En je kunt broccoli ook heel fijn malen tot broccoli-rijst, een lekker koolhydratarm alternatief voor gewone rijst.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
HOEVEEL PER DAG? Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.