Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
Populaire Turkse gerechten en voedingsmiddelen
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!
De beste alternatieven voor sumak zijn citroenschil of citroenpeper.
Door verhitting verliest het zijn smaak, voeg sumak daarom altijd op het einde van een bereiding toe. Heb je deze specerij niet in huis, dan kun je ze eventueel vervangen door een scheutje citroensap.
Kun je geen verse dragon vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het kruid door kervel, basilicum of venkelzaad.
Baharati is een Turkse kruidenmix op basis van gedroogde kruiden. Deze Köfte Baharati wordt gebruikt om köfte (gehaktballetjes) te kruiden. Ik gebruik deze baharati meestal om gehaktspiesjes voor op de barbecue of voor in de grilpan te maken.
Köfte kruiden kopen doe je eenvoudig bij Van Beekum
De lekkerste köfte kruiden kopen doe je snel en eenvoudig bij Van Beekum Specerijen.
Oregano is een van de meest veelzijdige kruiden die er zijn, en het werkt heel goed als een dragon-alternatief. Het grote verschil hier is dat oregano een iets bitterder smaakprofiel heeft dat een beetje scherp kan zijn als het droog is. Je kunt dat echter bestrijden door waar mogelijk verse oregano te gebruiken.
De Franse naam estragon kan je vertalen als kleine draak. Lang heeft men geloofd dat dit kruid soelaas bracht bij beten van giftige reptielen, vandaar dus waarschijnlijk de link met draakjes. De geslachtsnaam Artemisia verwijst naar de Griekse godin van de jacht: Artemis.
Fenegriek zaad in de keuken
De poedervorm heeft een bittere smaak. Bovendien hebben de hele zaden een mosterdachtige nasmaak. Fenegriekzaad wordt net als het blad in curry's gedaan, maar ook in chutney's. In de Europese keuken dient gemalen zaad van dit kruid ook als vervanger van mosterdzaad in mayonaise.
Za'atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano (Origanum syriacum) die verwant is aan marjolein.
Deze kruidige, frisse melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals sumac en tijm. Heerlijk in combinatie met brood of als dip voor groenten, maar ook lekker als marinade voor gevogelte of vlees. Za'atar is tevens de naam van een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk.
Souq Sumak reserveren | Albert Heijn.
Om de verwarring compleet te maken verschilt de samenstelling van het kruidenmengsel ook nog eens per land, al zit er bijna altijd sesam en sumak in. Bovendien wordt de za'atar zelf negen van de tien keer vervangen door oregano of tijm, want daar is het familie van.
Op de dagen dat de Turken uitgebreid de tijd nemen, eten ze Turks brood, witte en gele kaas, olijven, komkommer, tomaat, groene pepers en allerlei soorten zoetigheid waaronder jam en honing. Een traditioneel roerei met paprika en tomaat heet "menemen". Ze drinken er koffie of, nog liever, thee bij.
Op nummer 1 staat de lahmacun, ook wel de Turkse pizza genomed. De combinatie ayran en lahmacun die een feest is voor je tong heeft ook wel een typisch pikante smaak. Het is gemaakt van deeg dat is belegd met pikant gekruid gehakt, ui, tomaten, paprika en peterselie.
Eet gevarieerd; groente, fruit, zuivel, volkoren graanproducten, vis/ vlees/ ei/ soja, noten en peulvruchten. Eet regelmatig. Neem 3 hoofdmaaltijden per dag. En eventueel 2-3 gezonde tussendoortjes zoals 1 stuks fruit of een klein handje noten.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.