Basiskruiden bij kip: voor wie van puur en eenvoud houdt Deze kruiden zijn klassiekers in de keuken: peterselie, tijm, rozemarijn, paprikapoeder, bieslook en basilicum. Vergeet uiteraard ook niet smaakmakers zoals knoflook, ui, citroen of honing.
Kruiden zoals ui en knoflook passen perfect bij de meeste gerechten, zo ook om je kip mee te kruiden. Heb je meer dan dit nodig? Een snufje chilipoeder, paprikapoeder, geelwortel, komijnpoeder en korianderpoeder doen het altijd goed.
Meng zout, basilicum, rozemarijn, knoflookpoeder, mosterdpoeder, paprikapoeder, zwarte peper, tijm, selderijzaad, peterselie, komijn, cayennepeper en kippenbouillon in een kleine kom tot het geheel gemengd is.
Breng het gebakken kipgehakt op smaak met zout en peper naar smaak. Je kunt ook andere kruiden of specerijen toevoegen, zoals knoflookpoeder, paprikapoeder of uienpoeder, afhankelijk van je voorkeur.
De ingrediënten zijn van natuurlijke afkomst. Ingrediënten: zout, gember, koriander, paprika, komijn, uit, kurkuma, chili, knoflook, kaneel, peterselie, plantaardige raapolie.
Maak kennis met het Libanese 7-specerijenmengsel! Combineer zwarte peper, komijn, koriander, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en piment voor een harmonieuze smaak. Perfect voor zoete gerechten of om groenten en vlees op smaak te brengen.
Hoelang van te voren kipkruiden? Voor de beste smaakintrekking, kruid de kip minstens 30 minuten vóór het koken. Voor een diepere marinade kun je hem ook enkele uren of zelfs een nacht laten intrekken.
Meng in een kleine kom het zout, zwarte peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, oregano, tijm, en cayennepeper (indien gebruikt) samen. Strooi de kruidenmix over de drumsticks en hussel opnieuw, zodat de drumsticks gelijkmatig bedekt zijn met de kruiden.
Vetten: Kip inwrijven met olijfolie of boter zorgt voor vocht, voegt smaak toe en ondersteunt de warmteoverdracht tijdens het koken. Kruiden: Voeg een diepere smaak toe aan de kip met gedroogde kruiden. Italiaanse kruiden, een mix van rozemarijn, oregano, tijm, basilicum en gedroogde peterselie, passen goed bij kip.
Je kunt de kipfilet ook zelf mals maken. Dit doe je met behulp van een vleeshamer of deegroller. Leg de filet tussen twee stukken plasticfolie en sla er met een vleeshamer of deegroller op. Hierdoor wordt de kipfilet dunner, maar tegelijkertijd ook malser omdat je de vezels fijn drukt.
De 'kippenoesters' – twee kleine spiertjes bij de dijen – worden geroemd als het lekkerste stukje van de kip. In de culinaire wereld zijn ze bekend als sot-l'y-laisse, wat betekent: "een dwaas laat het zitten." Mals en sappig, ideaal voor een ragout of gewoon puur genieten.
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Een lekkere marinade voor kip op de BBQ bestaat in de basis uit olijfolie, zout en peper, verse knoflook, een zuurtje van citroensap 'om de kip fris en sappig te houden' en een zoete tegenhanger als honing en ketjap manis. Tip: doe de kip met de marinade in een plastic zak in de koelkast. Zo trekt de smaak er goed in.
Smaakvolle kruidenmix cajun
De pikante, volle smaak wordt bereikt met een aromatische mengsel. De volgende ingrediënten vormen samen het geheim achter cajun: zout, zwarte peper, witte peper, cayennepeper, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, tijm, selderij, basilicum en oregano.
Basiskruiden bij kip: voor wie van puur en eenvoud houdt
Deze kruiden zijn klassiekers in de keuken: peterselie, tijm, rozemarijn, paprikapoeder, bieslook en basilicum. Vergeet uiteraard ook niet smaakmakers zoals knoflook, ui, citroen of honing.
Meng de knoflook met de honing, ketchup, sojasaus en chilivlokken. Voeg de drumsticks toe aan de kom en schep om met de marinade. Laat afgedekt minimaal 30 min. marineren in de koelkast.
Kip marineren in ketjap is supermakkelijk. Neem gelijke delen ketjap Manis en honing en voeg hier knoflook en sambal (oelek) naar smaak aan toe. Vergeet dat zuurtje niet! Gebruik hiervoor wat limoen- of limoen. Als laatste een klein beetje sesamolie en een beetje snuf versgemalen peper en mengen maar.
Insmeren. Het belangrijkste onderdeel van krokant vel is het onttrekken van vocht. Dit doe je door de huid van te kip volledig droog te deppen en in te smeren met zout of een dry rub (droog pekelen). Dit kan zowel met zeezout, een kruidenmengsel of gezouten boter.
Waarom moet je kip pocheren in melk? Omdat melk veel vet bevat is het een hele goede geleider van smaak, veel beter dan bijvoorbeeld wijn of water. Wanneer je smaakmakers toevoegt aan de melk waarin je de kip pocheert, neemt het vlees gemakkelijk alle smaken op. Daarnaast voegt de melk zelf extra smaak toe aan de kip.
Ja, je moet je kip altijd kruiden voordat je hem kookt als hij rauw is . Je kunt dit zelfs tot 24 uur van tevoren doen als je de tijd hebt. Waarom? Omdat het kruiden van je kip een nacht in de koelkast helpt om vocht in de kip op te nemen, waardoor hij lekker sappig wordt als hij eenmaal gekookt is.
Kruiden en specerijen kunnen kipgerechten gezonder maken. Door het gebruik van verse of gedroogde kruiden en specerijen heb je immers minder zout, suiker en vet nodig om een gerecht op smaak te brengen. Bovendien brengen ze meer kleur op je bord. Kippenkruiden zijn handig maar bevatten vaak ook veel zout.
Hele Kipfilet:
Bak ze op een hoog vuur om en om in ongeveer 3 minuten lichtbruin.Draai het vuur laag en bak de kipfilets aan beide kanten bruin in ongeveer 10-12 minuten gaar. Regelmatig keren. De kipfilets worden extra lekker als je een beetje verse tijm meebakt.