Overzicht korrel schuurpapierP80, P100 of P120: voor het schuren van nieuw hout. P120 of P150: voor het schuren van bestaande, redelijke verflagen. P180, P200 of P220: voor het opschuren van bestaande, prima verflagen.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuurt u de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou u voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400. Herhaling. Een goed gebeitste schutting of schuur hoeft de komende 5 jaar niet onderhouden te worden.
Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter.
Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Fijn schuurpapier (korrel 120 – korrel 180) komt van pas na het aanbrengen van een laag grondverf. Zeer fijn schuurpapier (korrel 200 – korrel 600) gebruik je na het aanbrengen van een laklaag.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Schuren met een te grove korrel kan krassen opleveren die zelfs na het schilderen nog te zien zijn. Schuur dus altijd in de richting van de houtnerf. Een deur schuren met de hand heeft onze voorkeur, maar wil je toch een deur schuren met schuurmachine? Gebruik dan bijvoorbeeld ProGold Schuurpapier.
Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af. Neem na het ontvetten het hout weer af met een vochtige doek en laat het drogen voordat u het hout verder behandelt met onze Hardwaxolie F-serie of een andere verf- of waslaag.
Fijn schuren
Bevestig hiervoor schuurpapier met een korrelgrootte tussen 180 en 240 op het schuurgereedschap van uw keuze. Schuur het hout met weinig druk en met de nerf mee, totdat het oppervlak gelijkmatig en glad is. Als het werk klaar is, verwijdert u het stof weer.
Na het schuren is opnieuw ontvetten niet nodig. Wel even de schuurstof weghalen met een stoffer of een doekje!
Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180. Wanneer kozijnen echt in een hele slechte staat verkeren kun je het beste eerst de bladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en daarna het kozijn grondig schuren met korrel 80-120 schuurpapier.
Schuur een ruw oppervlak eerst op met schuurpapier met een korrelgrootte van 90. Schuur daarna nogmaals met fijner schuurpapier met een korrelgrootte van 120. Voor het licht opschuren van een verflaag is een korrelgrootte van 180 of 220 het meest geschikt.
Als je vergeet te schuren na grondverf, kan de laklaag die je daarna aanbrengt onvoldoende hechten. En dan kan het zomaar zo zijn dat de verf loslaat en gaat schilferen. Zonde van je tijd, moeite en materiaal en zo kan je weer helemaal opnieuw beginnen. Zorg er dus voor dat je na grondverf licht opschuurt.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Het is een vraag die geregeld aan onze specialisten gesteld wordt. Het juiste antwoord is simpel: eerst ontvetten, dan schuren.
Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af. Om maar niet te spreken over wat er gebeurt als je een harde hoogglans verflaag niet schuurt voor het overschilderen.
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Je stelt je de vraag: “Heb ik altijd een primer nodig bij het verven?” Wij van BP Decor beantwoorden deze vraag in negentig procent van de gevallen volmondig met een overtuigde: “Ja”. Waarom? Omdat je er met een primer voor zorgt dat alle kleine mankementen, gleufjes, gaatjes en putjes in je muren onzichtbaar worden.
Nadat het hout volledig is gedroogd, gebruikt u schuurpapier met een korrel van 80 of 120 voor de middelste schuurgang. Schuur in deze stap het hout dwars op de nerf en met lichte, gelijkmatige druk. Maak het stuk hout vervolgens schoon met een borstel of doek, en maak het weer vochtig met een spons.
Schuur de tafel: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Is de tafel in zeer slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.
Schuren houten deur: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Is je deur in slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.