Welke knelkoppeling u moet gebruiken is vrij eenvoudig te zien. Schroef de knelfitting/koppelstuk uit elkaar en schuif de moer over de buis.Deze moet strak om de buis zitten, dan heeft u de goede maat van knelkoppeling.
Gangbare diameters zijn 10, 12, 15, 22, 28 en 35 mm, hoewel de laatste twee maten niet in elke bouwmarkt leverbaar zijn. Met een verloopstuk kan bijvoorbeeld een 10mm-buis aan een 12mm-buis worden verbonden.
Knelkoppelingen hergebruiken
Een eerdere gemaakte verbinding kan zonder bezwaar losgenomen en weer gemonteerd worden, omdat de knelring om de pijp vervormd is, en dus op zijn plaats blijft. Dit is niet toegestaan voor knelfittingen in gasinstallaties, zie Bouwbesluit (NPR) 3378-11.
CV-fittingen zijn verzinkte, stalen knelfittingen en alleen te gebruiken bij een CV-buis. Het verschil met de messing knelfitting is dat deze fittingen een nylon knelring hebben. Deze ring snijdt niet in de buis en geeft hierdoor ook minder geluidsoverdracht.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
De meest voorkomende statistische druk is 2 bar. Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar. Op de watermeter wordt een Qn- waarde van 1,5 m³ aangegeven, de capaciteit is dan 0,66 m3/u.
Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Voor aftakkingen naar een toilet- of wastafelkraan gebruik je een leiding met een diameter van 12mm (koperen buis) of 16mm (meerlagenbuis).
Staalverzinkte knelfittingen
De koppelingen kunnen worden toegepast binnen een temperatuurbereik van: 0 °C tot +90 °C, de piektemperatuur is +120 °C. De maximale druk is 10 bar bij +15 °C en 6 bar bij +90 °C.
Je kunt van die plastic knelkoppelingen gebruiken die je met de hand vastzet. Die mag je net als perskoppelingen ook in de muur gebruiken, scheelt een hoop gedoe met een tang en ze zijn niet veel duurder dan normale perskoppelingen.
Om een leiding af te doppen, moet een speciale dop op het einde van leiding worden bevestigd, zodat het leidingwater niet meer eruit kan stromen. Dit afdoppen kan op twee manieren / locaties gebeuren, namelijk boven de vloer of onder de vloer.
In deze muur is lekkage ontstaan bij de knelkoppelingen. Na enig hak- en breekwerk kon de installateur de oorzaak achterhalen. In muren bieden alleen alleen vaste, dus gesoldeerde of geperste verbindingen een gegarandeerde waterdichte verbinding.
Solderen en knelkoppelingne moeten goed gebeuren. Een slechte soldering kan na verloop door krimp en trekspanningen ook gaan lekken. Voordeel van solderen is dat de koppelingen een stuk goedkoper zijn en veel minder ruimte in beslag nemen. Knelkoppelingen laten zich wat sneller verwerken.
Algemeen beantwoorder. De ring rondom met een waterpomptang lichtjes aan knijpen, de ring zet dan uit en is er dan af te trekken/schuiven.
Voorbeeld 1/2 duims binnendraad vind je vaak bij muurplaten t.b.v. een normale kraan wasmachinekraan een gaskraan en een douchemengkraan. 3/4 duims binnendraad vind je bijv. t.b.v. badmengkraan.
Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen. De prijs van metaal en koper is een stuk hoger dan dat van kunststof.
Buizen worden verbonden door ze te verlijmen met PVC lijm, door te solderen (om koperen toevoerbuizen te verbinden), door gebruik te maken van knelkoppelingen (om koperen buizen te verbinden als je niet wenst te solderen), door gebruik te maken van klemverbindingen of Push-fit koppelingen.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Ja dat mag wel nieuwe kopelingen met solderingen op die plekken.
De diameter van een cv leiding is altijd 15 mm. Door middel van een T koppeling te gebruiken 22 x 115 x 22 mm een knelkoppeling genoemd kunt u een aftakking maken van de 22 mm hoofdleiding. U moet er wel voor zorgen dat de radiator zo dicht mogelijk bij de 22 mm hoofdleiding zit.
In Europa zijn de Orion 5.5 (een standaard uit Zweden) en de Euro 7.2 (een standaard uit Duitsland) de meest voorkomende standaarden, waarbij Euro veelal de voorkeur krijgt. De standaard Euro 7.2 snelkoppelingen hebben namelijk een grotere doorlaat.
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Koper is er in 2 uitvoeringen; harde en zachte buis. De harde koperen buis koopt u in lengtes en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
10 meter leiding van dia 12 heeft een inhoud van ca. 1,2 liter.