Weinig Nederlanders weten dat Brazilië van 1630 tot 1654 een Nederlandse kolonie was. In de Gouden Eeuw waren de perikelen in Brazilië echter jarenlang voorpaginanieuws van de vele kranten en pamfletten die toen verschenen.
De kolonie werd oorspronkelijk voor de houtkap en suikerproductie gebruikt, maar vanaf de 17e eeuw stopte de grootschalige houtkap. Vanaf de 18e eeuw werd er ook diamant en goud gewonnen. Dit liet men doen door slaven, die vooral uit Afrika afkomstig waren.
Nederlands-Brazilië (officieel: Nieuw Holland; Portugees: Nova Holanda) was van 1630 tot 1654 een Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika. Brazilië was oorspronkelijk al gekoloniseerd door Portugal, en deze kolonies werden voor een deel overgenomen door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
De invasie door de Portugezen
In april 1500 werd Brazilië voor Portugal opgeëist door de Portugese edelman Pedro Álvares Cabral die bij Porto Seguro voet aan wal zette. Deze gebeurtenis geldt als de officiële ontdekking van Brazilië door de Europeanen.
Het is het 5de grootste land in de wereld, met een oppervlakte van 8.514.877 km2, om precies te zijn. Niet voor niks staat Brazilië bekend om zijn mooie stranden. De kustlijn van Brazilië is meer dan 8000 km lang. 2) De grootste stad van Brazilië is NIET Rio de Janeiro, maar São Paulo.
Is Brazilië veilig? In de grote steden moet je rekening houden met kleine criminaliteit, buiten de grote metropolen is het over algemeen veilig en rustig. Op openbare plekken als luchthavens en busstations lopen veel zakkenrollers rond. In Rio de Janeiro moet je extra oppassen, zeker op en rond de stranden.
Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld en produceert ongeveer een derde van de wereldproductie. De waarde van koffie als exportproduct nam wel zeer sterk af als gevolg van de diversificatiepolitiek van de Braziliaanse regering. Cacao, suiker en met name sojabonen zijn belangrijke exportproducten geworden.
Wat zijn belangrijke tradities in Brazilië? Carnaval en voetbal zijn de belangrijkste zaken in het Braziliaanse leven. Het grootste gedeelte van het sociale leven vindt in de buitenlucht plaats. Brazilianen hangen graag op straat, in restaurants en cafés en natuurlijk op het strand.
In de jaren 1630-1654 was een groot deel van Brazilië, dat zich uitstrekte van São Luís tot Salvador, onder Nederlands bewind (Nederlands-Brazilië). Het gezag werd uitgeoefend vanuit Recife dat destijds Mauritsstad heette.
In de twintigste eeuw emigreerden er nieuwe groepen Nederlanders naar Brazilïe en zo ontstonden er meerdere kolonies. De bekendste zijn Holambra I en II in de staat São Paulo, Carambeí, Arapotí en Castrolanda in de staat Paraná en Brasolândia bij Unaí in de staat Minas Gerais.
Brazilië werd op 7 september 1822 onafhankelijk en bleef een keizerrijk tot 15 november 1889 toen het land een republiek werd. Peter I regeerde van 1822 tot 1831 en Peter II van 1831 tot 1889. Ook de Portugese koning Johan VI kreeg de titel keizer van Brazilië na de onafhankelijkheid.
Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en qua omvang het vijfde land van de wereld.
Brasil betekent in het Portugees "alsof het gloeit". De naam verwijst naar de rode kleurstof van de boom, die erg gewild was bij Europese textielververs. Omdat de Europeanen hun koloniën gewoonlijk noemden naar de handelswaar in het gebied, kreeg het nieuwe land de naam Brazilië.
Een greep uit de voormalige kolonies zijn: Brazilië, Frans Guyana, Angola, Timor, Mozambique, de Azoren, Kaapverdië, Zanzibar, Guinee Bissau, een deel van Ghana, Sri Lanka, Macao( nu China) en een aantal havensteden in India en Goa, een groot gebied in India.
Met een modaal Nederlands inkomen van 35.500 euro bruto per jaar ben je in Brazilië rijk.
totale bevolking: 74,3 jaar (2018 est.)
Nederland importeert vooral sojabonen, sojaschroot, vruchtensappen, fruit en vlees. Spanje importeert meer sojabonen uit Brazilië dan Nederland, maar daarnaast relatief weinig andere agrarische goederen. Duitsland richt zich juist vooral op de invoer van Braziliaanse koffie.
Zonder de Pantanal en mèt een retourtje moet je een maandje door Brazilië kunnen reizen voor ongeveer €2.200-€2.500 per persoon.
Brazilië staat onder meer bekend om het carnaval, de capoeira en zijn koffie. Daarnaast staat Brazilië nog bekend om zijn veelzijdige natuur. Het Amazoneregenwoud, rondom de Amazonerivier, ligt grotendeels in Brazilië. In de sportwereld staat het land bekend om zijn voetbal; veel bekende voetballers komen uit het land.
Voor een Nederlandse reiziger is Brazilië vrij duur. Vooral in grote steden kunnen de kosten voor eten, drinken en hotels net zo hoog zijn als in Nederland. Brazilië is een van de sterkere economische landen van Zuid-Amerika. Verwacht dus geen extreem lage prijzen.
Als u iemand wilt begroeten, zegt u eenvoudigweg Oi!, dat “hallo” betekent. Ook kunt u Boa-tarde zeggen, dat “goedendag” betekent.
Tegelijkertijd is Brazilië er nog lang niet. Het land staat onder president Rousseff nog altijd op de zestiende plaats van meest ongelijke landen ter wereld. De armste tien procent van de bevolking heeft slechts 1,1 procent van het nationale inkomen, de rijkste tien procent maar liefst 44,5 procent.