Toch zijn er een aantal klimrozen die het ook tegen een noordermuur goed doen, op voorwaarde dat er genoeg licht op de plek valt: Albertine, Alberic Barbier, Félicité Perpétué, Guirlande d'Amour, Mermaid, New Dawn en Veilchenblau.
De sterkste rassen zijn de mooie stamroos Sneeuwwitje, die lichtroze bloemknoppen laat veranderen in prachtige witte rozen. Wil je meer kleur? Een andere sterke roos is de Red Leonardo davinci. Deze rode roos bloeit tot oktober, krijgt veel bloemen en ruikt ook nog eens heel lekker.
Rozen hebben zon nodig, hoe meer zon des te meer bloei. Halfschaduw is mogelijk, maar de meeste rozen hebben minimaal 4 uur zon per dag nodig.
Qua geur zijn er geen betere rozen dan de ouderwetse 'historische' struikrozen, vooral rassen die afstammen van de beroemde Franse rozen (Rosa gallica), de muskusroos (R. moschata) en de Japanse bottelroos (R. rugosa). Vooral de twee eerstgenoemde bloeien overdadig, maar ze zijn tamelijk weer- en ziektegevoelig.
Rambler rozen zijn snelgroeiende klimrozen die vroeg in de bloeitijd terecht komen. Rambler rozen hebben hierdoor een overweldigende bloemenpracht en ook een typische frisse rozengeur. Na de bloei krijgt u meestal ook nog mooie bottels. Rambler rozen zijn ziektevrij en hebben daarom ook mooi gezond uitziend blad.
Kamperfoelie, Lonicera
Kamperfoelie is een winterharde en groenblijvende klimplant die het uitstekend doet in ons klimaat. De plant bloeit vrijwel de gehele zomer en zorgt behalve voor mooie bloemen ook voor een zoete aangename geur in de tuin.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
De mooiste
De bekendste is wellicht New Dawn, een bijzonder bloeirijke klimmer met lichtroze, dubbele, naar wit vervagende bloemen, zo'n 5 tot 6 meter hoog. Guirlande d'Amour is een van de beste witte klimrozen, met grote trossen zuiverwitte bloemen, 2,5 tot 3 meter hoog.
De beste planttijd voor rozen is begin november. Rozen planten in de herfst heeft het voordeel dat de naakte wortels snel zullen aanslaan in de nog lauwe grond, daardoor lopen de planten in het voorjaar vlotter uit.
Wat zijn doorbloeiende klimrozen. Dat zijn klimrozen, die vanaf begin juni tot ver in september, steeds nieuwe bloemen blijven produceren. De meeste doorbloeiende klimrozen groeien en bloeien het beste op een zonnige plek, in goed water doorlatende grond.
De meest bekende trosroos is Rosa 'The Fairy'. Deze roos is in 1932 gekweekt en heeft heel veel kleine lichtroze bloemen die licht geuren. Dit geeft hem een prachtig sprookjesachtig uiterlijk. Het is een sterke roos die lekker lang doorbloeit.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Klimrozen zijn rozen die lange slappe takken maken die goed langs muren, schuttingen en pergola's kunnen klimmen. Klimrozen klimmen echter niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog wel wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola's of rozenbogen.
Klimrozen vragen wat extra zorg als ze kort bij een muur staan. Daar is de kwaliteit van de grond vaak minder. Dus geef de klimroos daar extra water en voeding (compost of stalmest). Plant ongeveer 5 struikrozen per vierkante meter voor een mooi rozenperkje.
Zo zie je wel eens dat de takken van de rozen worden opgebonden met tyraps of ijzerdraad. Het nadeel van tyraps en ijzerdraad is dat ze na verloop van tijd takken kunnen afknellen. Een beter alternatief is om bindbuis te gebruiken. Bindbuis is elastisch en hierdoor rekbaar als een tak dikker wordt.
Als de roos in rust is, kun je de heester prima verplanten. Dat kan in de herfst, maar ook in de winter, als de grond maar niet te bevroren is. Zorg er wel voor dat je de roos tijdens droge perioden in lente en zomer voldoende water geeft zodat hij goed kan aanslaan op zijn nieuwe plek.
Rozen eisen bovenal een goede grond: niet te nat, maar ook niet te droog, goed doorlatend en rijk aan voedingsstoffen. En daar zorgt compost helemaal voor. Wil je rozen in een pot, voeg dan 20 % compost aan het potmengsel toe.
Een klimroos is eigenlijk geen echte klimplant. Klimrozen klimmen namelijk niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog wat geholpen worden. Om dat te doen zijn allerlei verschillende hulpjes verkrijgbaar. Denk aan speciale rekjes, tuingaas, pergola's, rozenbogen of met onze klimhulp schroeven.
Pas aangeplante rozen kunnen uitdrogen tijdens een droge, winderige herfst of winter. Je mag aannemen dat rozen bij extreem warm weer elke dag water nodig zullen hebben. In een warme periode zal je elke twee tot drie dagen moeten bewateren. En bij warm en droog weer zal je gemiddeld eenmaal per week water moeten geven.
Door oude takken te snoeien krijgen nieuwe scheuten een kans en gaat de struik veel langer mee. Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden.
Klimrozen en clematissen combineren
Je kunt kiezen voor klimrozen en clematissen die elkaar in bloei opvolgen of die tegelijkertijd bloeien. Een aantal soorten klimrozen is snel uitgebloeid, waarna een clematis de rest van de zomer voor kleur zorgt. En vice versa.
Er is geen probleem zonder een oplossing. Er zijn veel redenen waarom uw rozen mogelijk niet bloeien. Zoals onbalans in voedingsstoffen, ziekten, plagen, omgevingsstress, blinde scheuten en verkeerde verzorging.
Door het aroma van kruiden hebben ziektes en plagen bij de roos minder kans. Het bladgroen en de textuur variëren van kruid tot kruid maar passen bijna altijd samen met rozen. Zeker wanneer je kiest voor lavendel, dille, bieslook, rozemarijn, venkel of tijm.