Je kunt er zeker van zijn dat iedere kleur licht geeft in het donker wanneer er black light wordt gebruikt zoals in uitgaansgelegenheden. De kleuren geel en oranje geven in het donker wel langer licht dan bijvoorbeeld blauw en groen.
Welke kleur heeft de Taller's Glow in the Dark verf overdag? De verf geeft het oppervlak een licht geel/groenige gloed overdag en zodra het donker wordt licht het oppervlak waarop Taller's Glow in the Dark is aangebracht op.
Maar, in de nacht zie je met de staafjes, niet met de kegeltjes. Dus 's nachts zie je zwart-wit, niet in kleur. En daarbij kan het dus niet uitmaken of je kleurenblind of -ziend bent.
Blauwe voorwerpen weerkaatsen blauw licht. Witte voorwerpen weerkaatsen alle kleuren licht. Zwarte voorwerpen weerkaatsen geen enkele kleur licht. De kleuren die voorwerpen niet weerkaatsen worden opgenomen.
De kleuren die het licht het meest weerkaatsen zijn lichte kleuren, wit en nuances van wit. In het palet van lichte kleuren zijn er sommige die een warme toets verlenen aan licht. Dat is het geval met beige en gele pasteltinten.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Zilver reflecteert de grootste hoeveelheid licht.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
reflecteren = terugkaatsen. Wat licht in een spiegel doet. Of een bal die je tegen de muur gooit. Als licht reflecteert, dan zie je het voorwerp.
Ideaal als reflectiemateriaal zijn aluminiumplaten welke in een zuurstofloze ruimte (inerte atmosfeer) spiegelglad gemaakt zijn en voorzien van een dunne laag doorzichtige coating . De coating voorkomt de oxidatie van het aluminium. De meeste armaturen zijn om deze reden van dit soort aluminium gemaakt.
Het zichtbare kleurenspectrum is ook anders bij de bij, zo kan de bij geen rood zien maar kan ze wel ultraviolet licht zien (net zoals sommige vogels). Bovendien kan ze gepolariseerd licht waarnemen, dit heeft geen belang bij haar beeldvorming maar wel bij haar navigatie.
Door de kleuren uit de kleurencirkel met elkaar te mengen, kun je alle kleuren maken die er bestaan. Wit en zwart komen niet voor in deze cirkel.
Tegen dat het licht die grote afstand heeft afgelegd, is al het licht met de korte golflengten (blauw) reeds verstrooid en bereikt het onze ogen niet meer. Enkel het licht met de langere golflengten (rood) bereikt nog onze ogen, zodat we een rode schijn zien.
Glow in the dark-stickers worden ingesmeerd met verf. In deze verf zit een speciale lichtgevende kleurstof. De verf doet twee dingen met de sticker. Als er licht op de sticker schijnt, neemt de kleurstof dit licht op.
Want als het glow in the dark product geen licht heeft opgenomen kan de chemische reactie ook niet plaats vinden. Opladen doe je door de glow in the dark materialen onder bijvoorbeeld een felle lamp te leggen. Na ongeveer 15 minuten is het materiaal voldoende opgeladen om 1 tot 3 uur licht te blijven geven.
Ideaal heeft een spiegel geen kleur omdat het 100% van alle golflengten weerkaatst. In de praktijk echter is dat niet helemaal het geval. De meeste gewone spiegels zijn van gewoon (groen) glas gemaakt met een dunne laag zilver of aluminium (beide een grijzige kleur) er achter.
Breking van licht of refractie is het verschijnsel dat lichtstralen van richting veranderen als ze van het ene medium (doorzichtige stof) in het andere terechtkomen. Het licht breekt omdat er een verschil is tussen de dichtheid of doorlaatbaarheid en daarmee de voortplantingssnelheid van licht van de 2 stoffen.
Zo weerkaatst een rood voorwerp vooral de kleur rood, het overige licht wordt door het voorwerp geabsorbeerd en omgezet in warmte. Witte voorwerp kaatsen bijna al het zonlicht terug, en zwarte voorwerpen kaatsen juist heel weinig licht terug, bijna al het zonlicht wordt geabsorbeerd.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Kleding heet weer
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
Witte kleding zou ons lichaam koeler houden dan donkere kleding. Maar weet je dat dat een fabeltje is? In werkelijkheid beschermt juist zwarte kleding ons het allerbeste tegen de warmte.
Een groep bacteriën te vinden in water dat (bijna) verzadigd is met zout. Deze bacteriën produceren een rood pigment dat licht absorbeert en omzet in energie voor de bacteriën. Wanneer deze bacteriën in grote getale in een water voorkomen, kunnen ze dat water een rode kleur geven.
Reflecteren. Het wit licht word door de ronde vorm van de cd verstrooid in verschillende kleuren. De cd zorgt er dus voor dat het witte licht verspreid wordt in verschillende kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.
Primaire kleuren: De bouwstenen waarvan alle andere kleuren zijn afgeleid. Deze worden ook de basiskleuren genoemd, omdat ze niet kunnen worden gecreëerd door kleuren te mengen. In traditionele kunst en kleurentheorie worden rood, geel en blauw ook beschouwd als de primaire kleuren.