Eigenlijk is kleurenblindheid geen goede naam. Het komt namelijk maar weinig voor dat iemand écht blind is voor alle kleuren, en alles dus in zwart, wit en grijs ziet. Meestal bent u gedeeltelijk kleurenblind. Dan kunt u een aantal kleuren niet goed van elkaar onderscheiden.
Kleurenblindheid kan variëren van het niet kunnen onderscheiden van één kleur tot het niet kunnen onderscheiden van meerdere kleuren. Dat mensen die kleurenblind zijn de wereld dus waarnemen als zwart wit is dus niet waar. Vooral de kleuren rood en groen zijn door kleurenblinden moeilijk te onderscheiden.
We zien kleuren met hulp van drie soorten kegeltjes. Met de rode kegeltjes zien mensen roodtinten, met de groene kegeltjes groentinten en met de blauwe kegeltjes blauwtinten. Doordat de kegeltjes samenwerken kunnen de meeste mensen alle kleuren zien.
De volgende beroepen worden o.a. niet aangeraden/toegelaten bij kleurenblindheid: elektricien, schilder, fotograaf, modeontwerper, kleuterleider, binnenhuisarchitect, industrieel ontwerper, piloot, treindienstleider, treinmachinist, docent scheikunde (kleurreacties), docent aardrijkskunde (kaartgebruik) en politieagent ...
Het komt vaak voor. Acht procent van alle mannen in Nederland hebben een vorm van kleurenblindheid. Bij vrouwen is dat veel minder: 0,5%.
De oorzaak van kleurenblindheid is een erfelijke afwijking. Anders gezegd, of je kleurenblind bent, is dus erfelijk bepaald. De informatie(genen) voor de groene en rode fotopigmenten bevinden zich op het X-chromosoom. Alleen door een 'fout gen' op het X-chromosoom kan de ziekte worden doorgegeven.
Door de kleuren uit de kleurencirkel met elkaar te mengen, kun je alle kleuren maken die er bestaan. Wit en zwart komen niet voor in deze cirkel.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
b) De verworven kleurenzinstoornissen : door ziektes of medicaties die de oogzenuw of het centrum van het netvlies aantasten. Hier kan 1 oog aangetast zijn en eventueel kan de aandoening traag progressief zijn. Meestal zijn deze aandoeningen geen typische rood groen verwarringen.
Hij kan de kleuren wel zien, maar ze niet herkennen voor wat ze zijn. Dus als ik een rood blaadje liet zien, kon hij het niet benoemen, voor hem kon het paars zijn. Maar hij ziet de kleuren wel, dat hebben we een keertje getest. Wij noemen het maar kleurendoof, want kleurenblind is hij niet.
Het verschijnsel kleurenblindheid (of Daltonisme) wordt voor het eerst onderzocht door John Dalton. Dalton was een groot wetenschapper uit de 18de eeuw die bekend is geworden door het opstellen van de atoomtheorie (alle elementen bestaan uit kleine onverwoestbare deeltjes) en zijn werk over gasdruk (Dalton's wet).
De EnChroma bril is vanaf €299,- mogelijk. Deze prijs kan variëren, wat afhangt van het montuur en/of de glazen op sterkte die geleverd moeten worden.
Mensen met deze vorm van kleurenblindheid zien dus wel kleur, maar kunnen kleuren minder goed van elkaar onderscheiden. Dit komt veruit het meeste voor bij de kleuren groen en rood, men ziet dan nauwelijks verschil tussen deze twee kleuren.
De meeste kleurenblinden – vaker mannen dan vrouwen – zijn het omdat ze zo geboren zijn: kleurenblindheid zit dus in de genen. Hoe hard zij door training of goed geloof hun best doen om alsnog kleuren te zien, beter wordt het er niet van.
Staafjes zijn (niet) kleurenblind
Er wordt wel eens gezegd dat de staafjes kleurenblind zijn. Maar eigenlijk is dat een rare uitspraak, alle receptoren zijn namelijk kleurenblind. Het zijn niet de receptoren die de kleur maken, maar het verschil in golflengte dat de hersenen in staat stelt om 'kleur' waar te nemen.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Hoewel katten over meer staafjes in het netvlies beschikken voor een goed nachtzicht, beschikken zij over minder kegeltjes dan de mens. Kegeltjes zorgen ervoor dat kleuren goed onderscheiden kunnen worden. Hierdoor zien katten (net als honden) minder kleuren en details. Ze zien enkel blauw en groen tinten.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Het pigment blauw is het minst voorkomende pigment in de natuur.
Paars is een roodachtig blauwe (of blauwachtig rode) kleur waarvan de grenzen niet duidelijk vastliggen. De kleur die de meeste mensen paars zullen noemen ligt ergens tussen violet en magenta en is daarmee een extraspectrale kleur. Er is overlap met kleuren als lila (lichtpaars), roze en purper.
Er bestaat nog geen behandeling voor kleurenblindheid.
Kleurenblindheid is een afwijking die stabiel blijft, dat wil zeggen dat het niet erger of minder wordt in de loop van je leven. Kleurenblindheid kan niet worden behandeld. Als je kleurenblind bent, is het soms lastig om de juiste kleren bij elkaar uit te kunnen zoeken.
Naast de erfelijke variant kun je ook op latere leeftijd kleurenblind worden. De kans om op latere leeftijd kleurenblind te worden is voor zowel mannen als vrouwen gelijk en meestal komt de blauw geel afwijking het meeste voor. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor kleurenblind worden op latere leeftijd.