De kleur bruin krijg je door de drie primaire kleuren met elkaar te mengen. Laat je het geel overheersen dan krijg je een warm bruin. En zo kun je ook chocoladebruin (koel) krijgen. Als complementaire kleur kun je 'blauw' kiezen, maar ook de naastgelegen kleuren groen en paars.
Ga voor warme kleuren als roestbruin, brons, geel of goud. Durf je wat meer? Ga dan voor kleur. Groen doet je bruine ogen beter uitkomen maar ook blauwe of roze oogschaduw is een perfecte match.
In principe is het onmogelijk om je eigen oogkleur een lichtere teint te geven. Je kunt je ogen niet verven zoals je dat wel met hoofdhaar kunt doen. Sterker nog, als je ogen gaat verven of bleken wordt je waarschijnlijk blind.
Met bruine ogen mag je comfortabel plaatsnemen op de kleurrijke oogschaduwtroon. Jij kunt bijna álle kleuren dragen, maar geen tint die je beter staat als bruin, koper, goud of brons. Een avondje uit op het programma? Met koningsblauwe of knalroze oogschaduw zijn je ogen partyproof in een oogopslag.
De kleur van het oog kan in de loop der tijd veranderen. Veel blanke baby's hebben bij de geboorte blauwe ogen, die later kunnen veranderen in elke kleur. Na het derde levensjaar staat de oogkleur in principe vast. Maar oogkleurverandering komt heel frequent voor, namelijk door contact met zonlicht, net als de huid.
Blauw als mooiste oogkleur bij vrouwen
Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Oogkleuren wereldwijd
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Bruine ogen
Koel type (zomer/winter): Kies voor paars, lila, roze en blauw, hierbij kun je de look afmaken met een grijs oogpotlood. Door deze kleuren te kiezen lijkt jouw huid ook meteen stralender!
Bij bruine ogen staan bijna alle kleuren eyeliner. Met de kleuren koper, brons en champagne creëer je een zacht effect. Voor meer expressie kies je voor kleuren als koningsblauw, felroze, limoengroen of zalmroze.
Bij bruine ogen is er namelijk veel pigment aanwezig in de cellen. Hoe meer pigment er aanwezig is, hoe donkerder de kleur van de ogen zal zijn. Als er weinig pigment in de cellen aanwezig is, zullen de ogen een blauwe kleur behouden of krijgt je baby grijze ogen.
Neen! In Iriscopie bestaan er maar 2 natuurlijke oogkleuren: blauw (lymfatische constitutie) en echt bruin (hematogene constitutie).
Eetgewoonten: Vlees, fruit en groenten kunnen ook je natuurlijke oogkleur donkerder of lichter maken. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat voedingsmiddelen als spinazie en biologische honing je iris lichter en helderder kunnen doen lijken. Kamille en olijfolie daarentegen kunnen je ogen warmer doen lijken.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Draag kleding in de complementaire kleur van je ogen (werkt voornamelijk voor blauwe en groene ogen). Het contrast versterkt de kleur van je ogen. 2.
Wij adviseren meestal om een passende kleur te kiezen bij je oogschaduw. Dit matcht goed en geeft de ogen een sprekende vrolijke look. Maak de look wel altijd af met een zwarte mascara! Natuurlijk kan je ook gewoon voor zwart, grijs of bruin kiezen als je dat veiliger vindt.
Zwart is heel mooi als je wat wilt uitpakken of voor een intense look wilt gaan. Wil je het meer natuurlijker houden, dan is bruin of grijs mooier en ook subtieler. Een hele mooie stralende look creëer je met een lichte kleur oogpotlood op je onderste waterlijn. Zoals de kleuren: nude, vanilla of beige.
De vorm van je oog is heel bepalend voor welke soort eyeliner mooi bij jou staat. Er bestaan verschillende oogvormen, zoals amandelvormige ogen, ronde ogen en smalle ogen. Zet je bijvoorbeeld een gelijkmatige eyeliner rondom je ogen als je ronde ogen hebt, dan lijken je ogen nog ronder.
Als je bruine ogen hebt, dan kun je veel verschillende lipstickkleuren hebben. Je kunt dan het beste eerst kijken naar je haarkleur om te zien wat het beste matcht. Wil je toch graag op je ogen afgaan? Ga dan voor zachte nudes, dieproze, mauve of warm oranje.
Door een studie van een Zweedse universiteit werd aangetoond dat de oogkleur wordt bepaald door hetzelfde gen dat de voorste kwabben van de hersenen vormt. De ogen zijn dan ook zo nauw verbonden met de hersenen dat dit eigenlijk het enige deel is van het brein wat we aan de buitenkant kunnen zien.
Make-up voor hazel ogen
Laat je ogen extra groen, of juist bruin, blauw of grijs lijken. Groene oogschaduw kan de groene tint in hazel ogen meer laten opvallen. Paarse oogschaduw kan het grijs meer naar boven brengen en het groen accentueren. Blauwe oogschaduw laat het blauw mooi uitkomen.
Violette ogen
De combinatie van deze rode kleur door de reflectie van de bloedvaten met de blauwe kleur van de iris door het gebrek aan melanine zorgt voor de violette oogkleur. Minder dan één procent van de wereldbevolking worden geboren met violette ogen.
Hoewel bruine ogen het meest voorkomen, kwamen ze opvallend weinig voor op onze lijst. Met bruine ogen maak je de helft minder kans om op de lijst te komen. Vergeleken met de rest van de wereldbevolking, waarvan 79% bruine ogen heeft, had slechts 49% van de mensen op onze lijst bruine ogen.
Onze genen geven aan een cel in de iris door hoeveel van het donkere pigment melanine moet worden aangemaakt. Hoe meer melanine er wordt geproduceerd, hoe donkerder je oogkleur. Genen die zorgen voor een hogere concentratie melanine, zorgen voor bruine ogen.