De tosti (Nederland) of croque-monsieur (België/Frankrijk) is een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee dungesneden sneetjes brood samen met het tussenliggende beleg te roosteren in een tosti-ijzer (croque-monsieurmachine), grill, oven, speciaal broodrooster of koekenpan.
De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910. De croque-monsieur is eigenlijk de Franse benaming voor de tosti.
Beleg 2 plakken brood met de plakken kaas en ham en dek af met de overige 2 sneden brood. Doe de ham kaas tosti tussen het tosti ijzer of contactgrill en grill een paar minuutjes tot de kaas mooi gesmolten is. Lekker met wat ketchup. Tips: voeg eens een snuf paprikapoeder of een beetje mosterd toe aan ham en kaas.
Croque-monsieur, nét anders dan 'onze' tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus.Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.
De mensen die zeggen dat een tosti in de pan gebakken hoort te worden, adviseren om boter of mayonaise (of beiden) op de buitenkant te smeren. Dat zorgt voor knapperig brood. Bak hem in dit geval op een middelmatige stand. Bij hoog vuur smelt de kaas wel, maar wordt het brood niet krokant.
Een Monte Cristo-sandwich is een variant op de croque monsieur , maar dan met plakjes kalkoen, ham en Zwitserse kaas.
Eén van die redenen is dat er (in ieder geval voor het gevoel) minder korst te eten is. Het grootste oppervlakte van de tosti is namelijk geroosterd brood en gesmolten kaas. Een andere reden is dat een punt van een driehoek makkelijker te dippen is in de ketchup of een andere saus naar smaak.
Om een lekkere tosti te maken kun je het beste jong belegen kaas gebruiken, dit smelt namelijk goed. Als je van oude kaas houdt, kun je dit ook gebruiken op je tosti, laat hem dan wat langer in het tosti-ijzer zitten. Op die manier kan de oude kaas goed smelten en heb je een lekkere tosti met oude kaas.
Kaas is een calorierijk voedingsmiddel en bevat relatief veel verzadigd vet, dus als je daar veel van gebruikt wordt een tosti ongezond. Als je gewoon de normale hoeveelheid kaas (20 gram = 3x schaven) gebruikt, dan komt het op hetzelfde neer als wanneer je een dubbele boterham met kaas eet.
Besmeer je tosti altijd met een beetje boter aan de buitenkant, hierdoor krijg je een heerlijk krokante korst. Smeer wel altijd een dun laagje; als je te veel boter gebruikt, heb je kans op een kleffe, zompige tosti.
Een tosti kun je gemakkelijk gezond maken. Neem volkoren brood en beleg het met wat mozzarella of 20/30+ kaas.Voeg eventueel nog een plak magere vleeswaren en wat groenten toe en je zet in een handomdraai een gezonde tosti op tafel.
Saus: Een tosti op zich volstaat al prima, maar hij wordt nóg lekkerder met een dotje saus. Ketchup of curry zijn klassieke sauzen, maar je kunt ook denken aan mayonaise, mosterd of een zelfgemaakte saus.
Het beleg bestaat gewoonlijk uit kaas en ham. Variaties worden meestal op menukaarten gespecificeerd. Volgens de 'Culinaire encyclopedie' van uitgeverij Elsevier uit 1972 wordt het beleg van een tosti gevormd door kaas, leverpastei, ham of gerookte paling.
Beleg de sneetjes brood een plakje kaas. Leg op 1 sneetje de plakjes tomaat en bestrooi met bieslook.Leg het andere sneetje brood erop en rooster in een tostiapparaat. Snijd diagonaal doormidden en serveer met ketchup.
Rasp uw kaas: Gebruik GEEN, we herhalen, GEEN plakjes kaas voor gegrilde kaas . Ten eerste is het het beste om uw kaas op kamertemperatuur te brengen voordat u uw sandwich bakt. Vervolgens zorgt het raspen van de kaas ervoor dat deze sneller en gelijkmatiger smelt. Houd in gedachten dat bepaalde kazen gemakkelijker smelten dan andere.
Waarom is de tosti weer zo populair? Het geheim van een goede tosti zit in de combinatie van brood met een krokante korst en een smeuïge vulling. Een tosti is snel, makkelijk en naar eigen smaak in te vullen. Je kan er een tosti op elk moment van de dag eten.
Maar wat is de juiste keuze? Kies voor jouw favoriet! Er zijn namelijk geen regels voor het maken van een tosti. Onze favorieten zijn wit desembrood, meergranen brood, meergranen desembrood en natuurlijk het klassieke casinobrood.
Twee boterhammen, kaas en een plakje ham en gaan! Dat is wel de meest bekende variant van de tosti.
Een tosti lijkt groter wanneer ie schuin is doorgesneden. Door de scherpe hoeken kun je de tosti makkelijker dippen in saus. Driehoeken zijn interessanter dan vierkanten.
Het antwoord: nee.Een tosti is niét ongezonder dan een gewoon broodje kaas. Een (standaard) tosti bestaat volgens het Voedingscentrum uit twee witte boterhammen, een laagje halvarine, twee plakken 48+ kaas en een plak ham. Dat is bij elkaar opgeteld ongeveer 459 kilocalorieën en 13,6 gram verzadigd vet.
De Monte Cristo sandwich is vernoemd naar de gelijknamige roman, The Count of Monte Cristo . Het boek is diep geworteld in de Franse cultuur en de Monte Cristo sandwich brengt met zijn smaakprofiel hulde aan zijn Franse oorsprong. In de jaren 1900 werd de Croque Monsieur geïntroduceerd in Franse cafés en restaurants.
De Croque Monsieur (spreek uit: krok mesjeu) is in 1910 bedacht in Frankrijk. In Franse cafés en bars kun je het bestellen als snelle snack. De naam komt van croquer (kauwen) en monsieur (meneer). Een snelle snack voor meneer dus, in een tijd dat vooral mannen naar het café gingen.
In de Verenigde Staten is de Monte Cristo (een broodje met ham en kaas, vaak gedoopt in ei en gebakken) een populair gerecht in restaurants.