Kleuren als bruin, zwart, bordeauxrood, donkerblauw en donkergroen zijn een perfecte match met een lichter huidje. Heb jij even geluk dat de herfst is aangebroken! Deze kleuren ga je namelijk veel zien de komende tijd: goed moment om je kledingkast aan te vullen.
Heb je een bleke huidskleur en ben je op zoek naar de juiste kleur winterjas? Draag dan mooie uitvoeringen van de kleuren bordeaux, marineblauw, donkergroen, zwart, bruin en donkergrijs. Stuk voor stuk diverse kleuren waar je heel veel mee kunt combineren.
Een bleke huid met een koele of warme ondertoon
Heb je een lichte huid met een koele ondertoon. Dan staan dieprood, dieppaars en framboosroze je goed. Deze kleuren creëren een mooi contrast met je bleke huid en kunnen een vleugje kleur in je wangen naar voren brengen.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje zijn energieke kleuren. Ze zetten je in beweging en maken je enigszins extravert. De kleuren blauw, groen en lichtpaars werken vooral kalmerend.
Gebroken wit en antracietgrijs zijn neutralen. Andere universele neutralen zijn: taupe (grijs/bruin), midden marineblauw, neutraal middengrijs, kiezel (grijs/beige) en jeansblauw. Universele kleuren bevatten ongeveer evenredig veel geel- als blauwpigmenten. Dit maakt ze zo goed draagbaar voor iedereen.
Kies je kleur
Zachte, neutrale kleuren vormen niet zo'n groot contrast met een bleke huid; ga voor lichtblauw of zachtroze. Probeer geel, wit en zwart te vermijden: deze tinten leggen extra nadruk op je porseleinen huidje. Wel een goed idee: felle nagellak op je tenen.
Kijk in de spiegel met een spierwit papier naast je gezicht. Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Warme ondertoon
Dan laten kleuren zoals turquoise, olijfgroen, okergeel, zalmroze en perzik jouw velletje er des te bruiner uitzien.
Bleke tot lichte huid
Ga dan liever voor poederkleuren, koraalkleuren of zachte kleuren zoals bijvoorbeeld licht blauw of roze. Vermijd een witte, gele of zwarte bikini, een witte bikini maakt je nog bleker en zwart steekt af bij je huidskleur.
Je kunt dan denken aan paars, warm oranje, fuchsia, roze of de juweeltinten, zoals smaragdgroen, kobaltblauw en wijnrood. De enige kleur die iedere grijsharige vrouw moet vermijden is 'beige'. Als je er beslist bleek en vaal uit wilt zien draag beige.
Wanneer je beige draagt is het belangrijk om te weten of je een warme of een koele ondertoon moet hebben. Koel bruin of beige heeft een roze ondertoon. Warm bruin of beige is een tint met een gelige ondertoon. Heb je een koele ondertoon in je huid dan zal koel bruin (aan de linker kant) je beter staan.
Kleuren waardoor jij bruiner lijkt zijn blauw, rood, fuchsia, dieproze, koraaltinten en paars. Passen goudkleurige sieraden beter bij jouw huidskleur dan heb je een warme ondertoon. Kies voor kleuren als perzik, zalmroze, okergeel, armygreen en turquoise.
Heb je een hele lichte huid? Vermijd dan felle en hele lichte kleuren. Donkergroen, marineblauw, bordeauxrood of grijs zijn dan een goede keuze.
Lichte huid krijgt zijn kleur voornamelijk door het blauwachtig witte bindweefsel onder de dermis en door de hemoglobine in de bloedvaten van de dermis. Iemands huidskleur is niet overal op het lichaam gelijk. Zo is de huid op de handpalmen en voetzolen doorgaans lichter en van de genitaliën donkerder van kleur.
Blauwe en grijze ogen zien er mooi uit bij een licht goudblonde of asblonde kleur, maar gaan echt stralen als het haar in kopertonen geverfd is. Heb je bruine of groene ogen, dan kun je ze meer laten stralen door warme tinten als chocoladebruin.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Heb je melkwitte benen, ga dan voor lichtere kleuren. Zo steken die witte onderdanen niet zo af. Laat dus (in dit stadium) donkerblauw of zwart of elke andere donkere kleur hangen.
De complementaire kleur van blauw is oranje. Wil je je blauwe kijkers er echt uit laten springen, denk dan aan kleding en matching accessoires in alles van fris sinaasappeloranje tot warm roestoranje. Kleuren tegen het terracottarood aan doen het ook goed bij blauwe ogen. De complementaire kleur van blauw is oranje.
Gewoon opvallende kleuren
Dat groene, gele en rode auto's minder worden gebotst dan bruine, witte en zwarte auto's lijkt logisch. Groen, geel en rood vallen meer op in het verkeer.
De kleur geel
Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie.
"In de zomer, als je bruiner bent geworden, kun je makkelijker oranje dragen dan in de winter. Maar ook een jonger persoon staat de kleur beter dan wanneer je ouder bent. Oranje maakt flets en bleek en accentueert rimpeltjes en onregelmatigheden."