Automatische nachtverlichting heeft een lichtsensor zodat de lamp automatisch aangaat als het donker wordt of een PIR sensor die het lampje inschakelt zodra iemand een ruimte binnenkomt. Nachtlampen geven minder fel licht dan reguliere lampen.
Een schemerschakelaar is voorzien van een lichtgevoelig component. Deze sensor meet continu de hoeveelheid licht erop terechtkomt. Is de hoeveelheid licht minder dan de (ingestelde) drempelwaarde, dan sluit hij het stroomcircuit. Op die manier gaat de verlichting branden.
Wanneer de schemering inzet, gaat de lamp met sensor automatisch aan en blijft deze gedurende de nacht branden. Pas bij het aanbreken van de dag schakelt de lamp vanzelf uit. Het aan-uit gaan van de lamp met sensor is gebonden aan de hoeveelheid lux in de omgeving.
Met behulp van een nachtlampje leert je kind zelfstandig 'in het donker' te slapen op zijn eigen kamer, zonder dat jij hem steeds moet troosten en geruststellen. Een nachtlampje zorgt voor een vertrouwde, knusse omgeving en een veilig gevoel: de basis voor een goede nachtrust.
Een nachtlampje aan een stekker is ook op zich veilig, maar de wandcontactdoos kan, zonder dat die is beveiligd een gevaar opleveren voor het kind dat op onderzoek uit is. Beveiliging van wandcontactdozen is daarom ook nodig voor kinderen tot ongeveer zeven jaar.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Regel 1: Biologisch gezien komt het erop neer dat blauwachtig licht de productie van melatonine onderdrukt. Melatonine wordt in de volksmond ook wel het slaaphormoon genoemd. Door dit licht wordt je dus eigenlijk meer alert, waardoor je dus makkelijker wakker blijft, wat natuurlijk niet gewenst is.
Nachtlampjes bieden een gevoel van zekerheid en rust tijdens de nacht. Nachtlampjes zijn er in verschillende soorten en maten en vaak hebben de nachtlampjes verschillende standen. Het belangrijkste doel is natuurlijk dat jouw kindje dankzij de lamp rustig in slaap valt.
Sluit de juiste elektriciteitsdraden op elkaar aan met behulp van een lasklem, lasdop of kroonsteen. Verbind de zwarte of bruine elektriciteitsdraden met elkaar en verbind de blauwe elektriciteitsdraden met elkaar. Vaak bevat de armatuur zelf al een kroonsteen waar de draden eenvoudig in vastgezet kunnen worden.
De lamp werkt met een infrarood sensor die gevoelig is voor warmte verschillen. Als deze detecteert dat er een warmtebron beweegt geeft deze een seintje door aan de lamp en gaat het licht aan. Hierdoor hoef je niet op een knopje te drukken om het licht aan te laten gaan.
Merten / Schneider Electric Argus schemerschakelaar
Dit is de best verkochte schemerschakelaar van Nederland. Met deze schakelaar van Merten / Schneider kunt u energie efficiënt bepalen wanneer u het licht wilt aan hebben en wanneer u het uit wilt hebben.
Een schemerschakelaar helpt u uw verlichting of andere elektronische apparatuur automatisch aan- of uit te laten schakelen. De schakelaar heeft een lichtgevoelige sensor die de verlichtingssterkte van de omgeving meet, en daarop de aangesloten apparatuur aan- of uitschakelt.
Plaats de sensor op de ramen en deuren waar de kans op inbraak groot is. Zorg ervoor dat de sensor bij een deur vrij hoog zit, zodat je hem er niet per ongeluk eraf schopt of je kat eraan gaat krabben.
Kegeltjes daarentegen zijn gevoelig voor rood licht. Door je omgeving met rood licht te verlichten geef je dus de kegeltjes genoeg licht om detail te kunnen onderscheiden. En omdat de staafjes het niet waarnemen, zal het je nachtzicht minder verstoren dan wit licht.
Wel stelt Van der Meijden dat de kans groot is rood licht van een LED-lamp bevorderlijk is voor de nachtrust. "Er gebeurt wel iets." Het rode licht van een gloeilamp werkt minder goed, omdat het minder zuiver is. Overigens helpt het ook al om blauw licht te vermijden voor het slapen gaan.
Daglicht zorgt ervoor dat je dagritme in balans blijft en je een 24-uursritme behoudt. Licht beïnvloedt namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. We nemen licht waar met onze ogen. Die verzamelen het en geven het door aan onze hersenen.
Het nadeel van sobere slaapkamer kleuren is dat ze al snel onpersoonlijk kunnen ogen. Om dit tegen te gaan kan je gebruikmaken van sfeervolle decoratie, fotokaders en enkele kleurrijke kussens. Aan te raden kleuren: wit, eierschaal en pasteltinten (paars, groen, geel en blauw).
rood: stimulerend voor lichaam en geest, helpt bij vermoeidheid en depressie. oranje: stimuleert seksualiteit en optimisme, helpt bij nierproblemen, chronische verkoudheid en ademhalingsproblemen.
Grijs. Grijs kan een verwarrend effect hebben op mensen. Het heeft de neiging om verwachtingen te scheppen, wat kan zorgen voor stress. Het wordt ook beschouwd als de kleur van verstand, duurzaam, verfijnd en strak.
Om de aanmaak van melatonine zo min mogelijk te verstoren, kies je beter een nachtlampje dat rood licht geeft in plaats van wit. Is het licht wel wit of geel, dan is een timer een goede optie. Zo gaat het nachtlampje na een tijdje uit en slaapt je kind de rest van de nacht wel in een donkere kamer.
Blauw is niet alleen rustgevend in de slaapkamer, maar ook in de woonkamer. Blauw is de kleur van de hemel en van de zee. Dat is dan ook de reden waarom deze kleur rust uitstraalt en een rustgevend effect heeft op je gemoedstoestand.
Daarom kiezen veel mensen automatisch rustige kleuren als basis voor de slaapkamer. Denk aan wit, beige, grijstinten en pasteltinten. Populaire accentkleuren zijn op dit moment grijs, wit en groen. Maar natuurlijk kun je ook gebruikmaken van blauwtinten, bruintinten en roze tinten.