Sommige landen echter, staan juist bekend om hun thee met melk als nationale drank. Zo kennen we ook in Nederland de Indiase Masala Chai. De melk of room die aan deze pittige kruidenthee wordt toegevoegd vormt een goede combinatie met kruiden zoals kaneel, kruidnagel, gember en peper.
Dat beweren Duitse onderzoekers. Thee is op water na de meest gedronken drank in de wereld en bevat stoffen die hartaandoeningen helpen voorkomen. De Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat bepaalde eiwitten in melk de nuttige werking van deze stoffen opheffen. Daardoor verliest de thee zijn gezonde karakter.
Welke soorten thee kunt u met melk mengen? In principe kunt u alle zwarte, niet-gearomatiseerde theesoorten met melk drinken om zo de smaak aan te passen. Ook groene thee kan met melk worden geserveerd, bijvoorbeeld als chai latte verrijkt met kruiden en aroma's.
Hoewel thee oorspronkelijk uit China komt, zijn er weinig volken die zich meer vereenzelvigd hebben met het drinken van thee dan de Engelsen. En dat doen ze op hun eigen karakteristieke manier: met melk.
Waarom drinken Engelsen thee met melk? Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Elke thee met toegevoegde bergamot kan Earl Grey thee genoemd worden. Hoewel het vroeger altijd een zwarte thee was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma. English Breakfast thee daarentegen, is een robuuste zwarte thee zonder toegevoegde aroma's.
Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee. Dit wordt gemengd met olie uit de bergamotplant waardoor het een citrus-achtige ondertoon heeft. Deze 'smaak' is vernoemd naar Charles Grey, hij was een Britse premier aan het begin van de negentiende eeuw.
De Britse Oost-Indische Compagnie heeft de monopolie op de thee in het Verenigd Koninkrijk, wat ze makkelijk uit het Britse India kunnen halen. Omdat ze er goed mee kunnen verdienen wordt het flink gepromoot. Ze verkopen het als typisch Brits. Hierdoor wordt het drankje steeds populairder en goedkoper.
De thee wordt dan bitterder, waardoor een scheut melk de smaak neutraliseert. Er is zelfs discussie over of het beter is voor de smaak om de melk voor- of na het inschenken van de thee aan het kopje toe te voegen. Ook in Nederland kiest men soms voor een scheut melk, om zo de thee minder sterk te maken.
Het gebaar van de geheven pink is een karikatuur van verfijndheid en waarschijnlijk afkomstig uit het volkstoneel, waar de zaken graag vet worden aangezet. Een acteur die met opgestoken pink thee drinkt doet dit uitsluitend om de omgangsvormen van de hogere kringen belachelijk te maken.
Engelse thee bevat allerlei stoffen die goed zijn voor je algehele gezondheid. Bijvoorbeeld het verlagen van de bloeddruk, gezondere darmen en verlagen van kans op chronische ziektes. Met drie koppen Engelse thee per dag kun je al baat hebben van de gezondheidsvoordelen van deze theesoort.
Engelse thee dankt zijn naam aan het feit dat deze thee door veel Engelsen wordt gedronken tijdens de afternoon tea rond de klok van vijf. Sinds decennia een traditie in Engeland. Engelse thee wordt echter niet in Engeland geteeld of geproduceerd. Het is vaak een melange, een mix van Assam, Kenya en Ceylon.
Volgens diverse legendes is thee drinken 5.000 jaar geleden in het oude China ontstaan. Eén van de bekendste verhalen is van de vroege keizer Shen Nung, 2737 voor Christus. Shen Nung was een bekwaam leider, een geleerde en kruidkundige.
Het is een melange van zwarte theesoorten zoals Assam, Ceylon en Kenya en heeft een sterke, bittere en ronde smaak. In Engeland wordt dit soort thee vaak met een wolkje melk gedronken om de bitterheid wat tegen te gaan.
Een Afternoon Tea wordt in Engeland veelal gehouden tussen 16:00 en 17:00. Engelsen drinken er sterke zwarte thee bij, vaak met melk en suiker. De thee wordt uiteraard geserveerd in typisch Engels bloemetjesservies.
Maar wat blijkt? Vooral ouderen uit Groot-Brittannië (tussen de 55 - 64 jaar) blieven de sterk getrokken zwarte thee: 35 procent drinkt per dag vijf koppen of meer. Jongeren vinden dat brouwsel steeds viezer. Zij kiezen vaker voor een andere theesoort of een andere warme drank.
Engelse Melange is een blend van theeën uit Afrika, Assam, Darjeeling en Yunnan, heeft een goede, volle smaak en is makkelijk drinkbaar en spreekt daarom een brede doelgroep aan.
Zwarte thee is volledig gefermenteerd, waardoor de theebladeren donkerder zijn en er tanines gevormd worden. Zwarte thee heeft over het algemeen de sterkste smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten.
Russische Earl Grey is een bekende naam voor een Earl Grey thee met frisse citrus. De enige link van deze thee met Rusland is de historie. De ingrediënten van deze thee zijn niet afkomstig uit Rusland. Een stoere en biologische Earl Grey melange met een kruidige rooksmaak, mooi in harmonie met de frisse citrus.
Kort samengevat. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en heeft daardoor de sterkste smaak. Afhankelijk van het gebied waar de thee vandaan komt, kan deze heel sterk (Assam, India), veel zachter (Darjeeling, India), of juist zoet (Java, Indonesië) smaken.
English breakfast is een Engelse melange van zwarte thee. In dit geval een blend van milde Ceylon en de krachtigere Assam thee. De thee is krachtig van smaak en wordt veel met melk en suiker gedronken. Ook lekker met een schijfje citroen.
China is verreweg de grootste verbruiker van thee, met 725,7 miljard kilo per jaar voeren zij de lijst aan. Als je per persoon kijkt, liggen de zaken heel anders. De grootste theedrinkers bevinden zich in Ierland en – het was te verwachten- Engeland.
Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Witte thee is gezond
Maar waarom is witte thee nou eigenlijk gezonder? In deze thee zitten namelijk antioxidanten (goed voor celvernieuwing), fluoride (goed voor tanden en botten), vitamine C (vermindert de kans op hart- en bloedvatenziekten) en is cafeïnearm.