Hazelkleurige ogen is een bijzondere oogkleur: soms lijkt het bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. Hazelogen zijn een variatie op bruine ogen en moeten niet verward worden met groen. Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom.
Groene ogen: Rode, paarse en oranje oogschaduw staan perfect bij groene ogen. Breng deze kleuren wel subtiel aan. Voor een naturel look passen warme bruine aardetinten met oranje ondertoon goed bij groene ogen. Denk ook aan naturel kleuren zoals mokkabruin, chocoladebruin, taupe en lila.
Oogschaduw voor bruine ogen
Ga voor warme kleuren als roestbruin, brons, geel of goud. Durf je wat meer? Ga dan voor kleur. Groen doet je bruine ogen beter uitkomen maar ook blauwe of roze oogschaduw is een perfecte match.
Hazel ogen
Er zijn ook heel wat mensen waarvan je de oogkleur als hazel kan beschrijven, want ongeveer 5 procent van de wereldbevolking heeft deze oogkleur. De oogkleur hazel is iets moeilijker beschrijven dan de andere oogkleuren, maar bij deze oogkleur bestaat je oog meestal uit verschillende groene en bruine tinten.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Blauwe of grijze ogen
Houd je van koelere kleuren, dan kies je best voor een tint die net iets donkerder is dan de kleur van je ogen. Met blauwe of grijze ogen combineer je best taupe, grijs, violet, paars of donkerblauw.
Bruine ogen
Koel type (zomer/winter): Kies voor paars, lila, roze en blauw, hierbij kun je de look afmaken met een grijs oogpotlood. Door deze kleuren te kiezen lijkt jouw huid ook meteen stralender!
Kleuren die neigen naar paars, purper, bordeaux en rood, laten groene ogen mooi uitkomen en creëren een waar contrast zodat je ogen oplichten. Zet het licht dus maar op groen voor oogschaduw en kleurpaletten met warme roodachtige tonen, maar let wel op dat je niet overdrijft bij het aanbrengen!
Je kan je groene ogen nog meer in de verf zetten met je blusher en lippenstift. Kies voor tinten zoals perzik, abrikoos en koraal, maar overdrijf niet. Als je dat wel doet, kan de aandacht weggetrokken worden van je mysterieuze, groene ogen. Andere opties zijn de klassieke rode lippen en bruine en oranje tinten.
Make-up voor hazel ogen
Laat je ogen extra groen, of juist bruin, blauw of grijs lijken. Groene oogschaduw kan de groene tint in hazel ogen meer laten opvallen. Paarse oogschaduw kan het grijs meer naar boven brengen en het groen accentueren. Blauwe oogschaduw laat het blauw mooi uitkomen.
Bruine ogen komen het meest voor. Dat is niet vreemd, want bruin is genetisch gezien de dominante oogkleur. Bruine ogen gaan meestal samen met bruin of zwart haar. In veel populaties is bruin de enige aanwezige oogkleur (op een enkele uitzondering na).
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Less is more voor mensen met een bleke huid, zeker als het aankomt op oogschaduw. Felle kleuren komen namelijk veel harder over op een bleke huid dan op een donkere, wat ervoor kan zorgen dat je er ziek uitziet. In plaats van voor felle kleuren te kiezen, kies je daarom beter voor neutralere bruin- en paarstinten.
Wij adviseren meestal om een passende kleur te kiezen bij je oogschaduw. Dit matcht goed en geeft de ogen een sprekende vrolijke look. Maak de look wel altijd af met een zwarte mascara! Natuurlijk kan je ook gewoon voor zwart, grijs of bruin kiezen als je dat veiliger vindt.
Qua kleuren is het per oog verschillend. Een nude kleur is altijd goed voor een open blik, je laat het oog iets groter lijken. Gebruik je de tegenovergestelde kleur zwart, dan maak je het oog wat kleiner. Een zwart oogpotlood kan ook heel mooi staan bij een smokey eye look om de oogmake-up wat meer te versterken.
Vergeet al te felle kleuren, vergeet metallic en andere glanzende oogschaduw. Felle kleuren steken te veel af bij een ouder wordende huid, metallic legt extra de aandacht op rimpeltjes en oneffenheden. Crème-achtige oogschaduw hoopt zich vaak na wat tijd op in de lijntjes van de ogen.
Er is nog een regel die geldt als je ouder wordt: gebruik geen felle rode kleuren die naar oranje of bruin neigen, want dan lijken je tanden minder wit. Er zijn ook visagisten die zeggen dat je beter zachtere kleuren kan gebruiken, maar daar trek ik me niks van aan.
Kies voor een matte of satijnachtige oogschaduw en vermijd glanzende, metallic oogschaduw, die versterken juist rimpels en lijntjes. Gebruik ook geen crèmeachtige oogschaduw als die niet direct opdroogt, deze vult rimpels en lijntjes en gaat in de oogvouw zitten.
Ja! Wat er kan gebeuren bij bepaalde oogkleuren is dat kleurlagen kunnen verdreven worden wanneer het lichaam zuiverder wordt, of dit nu komt door te ontgiften of door een verandering van het dieet. De meest voorkomende kleurveranderingen die je kan ervaren zijn: Groene ogen die blauw worden.
Je oogkleur vertelt dus heel veel over je persoonlijkheid en je karakter! Oogkleuren zijn dan ook heel bijzonder en maken een persoon uniek. Echter kunnen de karaktertrekken bij een persoon erg verschillen. Het is dan ook niet zo dat mensen met bruine ogen nooit verslaafd kunnen raken aan alcohol.
Sterke emoties hebben ook invloed op de grootte van de pupil en de kleur van de iris. Bijvoorbeeld als mensen verliefd of boos zijn. Ook komt het bij een klein aantal mensen voor dat de oogkleur op hogere leeftijd verandert, vooral bij mensen met een lichtere kleur ogen.