Veel blanke baby's hebben bij de geboorte blauwe ogen, die later kunnen veranderen in bruin of groen. Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe.
Een minder grote verandering vindt plaats bij baby's met een getinte huidskleur. Zij worden meestal geboren met (licht)bruine of donkergrijze ogen. Deze kleur kan nog wel wat donkerder worden, maar het zal bruin of grijs blijven.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Wist je dat de oogkleur van een baby tijdens het eerste jaar kan veranderen? Veel baby's met een lichte huidskleur worden geboren met blauwe ogen, maar dat is vaak niet de definitieve oogkleur. De kleur kan in het eerste jaar nog veranderen in bijvoorbeeld bruin, groen of grijs.
De oogkleur van je baby kan het eerste levensjaar veranderen. Vrijwel alle blanke baby's worden geboren met blauwe ogen. Dit is dus niet altijd de definitieve oogkleur en kan nog veranderen naar bruin of groen. De verandering in kleur komt doordat het pigment in het oog nog moet worden aangemaakt.
De ouder met bruine ogen kan een gen voor bruine ogen en blauwe ogen hebben. Als deze het blauwe gen doorgeeft, is er dus geen dominant bruin gen aanwezig. Als beide ouders bruine ogen hebben, maar ook het blauwe gen hebben, bestaat daarom ook de kans dat hun baby blauwe ogen krijgt.
Na verloop van tijd gaan de cellen in de iris melanine produceren, waardoor de ogen donkerder worden. Lichte ogen kunnen nog donkerder worden, maar andersom werkt dat niet zo. Bij bruine ogen is er namelijk veel pigment aanwezig in de cellen. Hoe meer pigment er aanwezig is, hoe donkerder de kleur van de ogen zal zijn.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam. Bruine ogen vind je door de hele wereld, maar is het meest voorkomend in Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen. Donkerbruine irissen kunnen zwart lijken, lichtbruine irissen hebben vaak een kleur van Whiskey.
Bruine ogen zijn dominant
Hoewel blauwe ogen vaak het meest in het oog springen, komen bruine ogen het meeste voor. In alle werelddelen zijn bruine ogen toonaangevend. In Europa en Noord-Amerika komen lichte oogkleuren vaker voor, maar ook hier blijft bruin de dominante kleur. Groene ogen zijn dan weer eerder zeldzaam.
Genetische opbouw
Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond. Dit verklaart ook waarom twee bruinharige ouders een blond kind kunnen produceren.
Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Er is onderzoek gedaan. Volgens Vision Direct vallen we massaal voor blauwe ogen. Om dit te kunnen concluderen, hebben ze naar de lijsten van 100 knapste mannen en vrouwen gekeken. De oogkleuren zijn bij elkaar opgeteld: bruin, blauw, hazelnoot, grijs en groen.
De meeste baby's worden geboren met blauwe ogen. In de loop van de tijd kan dit veranderen in iedere kleur. Meestal krijgen kinderen uiteindelijk dezelfde kleur ogen als hun ouders. Maar je kleur ogen krijg je niet alleen van je ouders.
Groene ogen komen nog minder vaak voor (2%) en vind je vooral in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en India. Bruin, blauw en groen zijn de meest gangbare oogkleuren. Maar er zijn nog meer zeldzame oogkleuren, zoals grijs, amber en hazel. Daarnaast kunnen mensen met albinisme rode ogen hebben.
De ogen van Doutzen Kroes werden uitgeroepen tot de mooiste bekende ogen van Nederland*. Vandaag ging de eer van de mooiste niet-bekende ogen naar Cathy Krielaart uit Rotterdam. Zij werd geselecteerd uit ruim 2.500 inzendingen via de Facebook competitie van Bausch + Lomb.
De kleur van je ogen wordt bepaald door de hoeveelheid melanine in de iris. Voor blauwe ogen heb je bijvoorbeeld maar een klein beetje melanine nodig. Bij iets meer melanine heb je groene ogen en veel pigment (melanine) zorgt voor bruine ogen.
Als er een mutatie in beide genen heeft plaatsgevonden, wordt de ketting verbroken en kan de OCA2 geen pigmenten produceren, waardoor je blauwe ogen krijgt. Dus als beide ouders gemuteerde genen hebben, is de kans dat hun kind blauwe ogen krijgt 25%. En die gemuteerde genen kun je generaties lang doorgeven.
Met de kleur 'Pantone 448 C' wek je vooral afkeer op, zo blijkt uit een recent onderzoek. De kleur heet ook wel opaque couché. De kleur is een mengeling van donkerbruin, olijfgroen en grijs en ziet er volgens deelnemers van het onderzoek 'vuil' uit. Maar er wordt iets nuttigs gedaan met de resultaten van het onderzoek.
Hazel ogen
Er zijn ook heel wat mensen waarvan je de oogkleur als hazel kan beschrijven, want ongeveer 5 procent van de wereldbevolking heeft deze oogkleur. De oogkleur hazel is iets moeilijker beschrijven dan de andere oogkleuren, maar bij deze oogkleur bestaat je oog meestal uit verschillende groene en bruine tinten.
Kleuren zoals paars, rood en verschillende tinten oranje complementeren jouw ogen.En kleuren als peach, bruin, koper en pruimkleuren passen ook mooi. Tip 2: Dezelfde rode, paarse en bronzen kleurregels werken ook voor eyeliner en mascara.
Amberkleurige ogen hebben een goud/gele/koperen kleur. Dit zou komen door het pigment lipochroom. Dit komt ook voor in violette en groene ogen. Bij dieren komen zij meer voor dan bij de mens.
Hoe meer pigment iemand heeft, hoe donkerder de ogen zijn (bruine ogen) en hoe beter iemand in het zonlicht kan kijken. Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur.
Blauwe en grijze ogen zien er mooi uit bij een licht goudblonde of asblonde kleur, maar gaan echt stralen als het haar in kopertonen geverfd is. Heb je bruine of groene ogen, dan kun je ze meer laten stralen door warme tinten als chocoladebruin.