Als je grijs en groen met elkaar mengt, dan krijg je een grijsgroene kleur. Deze kleur is groen, maar is toch niet teveel aanwezig door de grijze ondertoon. Wat de kleur wat minder dominant maakt, en soms wel pastel of nude.
Wanneer je het grijs meer wilt benadrukken, kan je de kleur combineren met verschillende grijstinten, taupe en wit, zo geef je een grijs groene muurverf een coole look. Wil je juist meer warmte? Combineer grijsgroen dan met zachte natuurtinten zoals aardetinten, zandkleur, oud roze en crème.
Het mengen van primaire kleuren creëert secundaire kleuren
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
-Meng geel bij rood om een feller/oranje-achtig rood te krijgen. -Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur. Een grijs kleur kan wat kil zijn en dat is taupe zeker niet!
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Grijs is te maken uit zwart en wit, maar dat geeft niet zo een mooi resultaat. Beter is het grijs te mengen uit de primaire kleuren (geel, magenta en cyaan) of een secundaire kleur + de complementaire kleur. Je kunt bijvoorbeeld grijs maken met oranje en blauw.
Kleur van het Jaar 2022: Olive Sprig!
Salie groen is een lichtgroene kleur, die een beetje tussen mint en greige in zit. Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze prachtkleur. Salie groen is een kalmerende kleur, geïnspireerd op de natuur. Daarom is 'ie zo geschikt voor in je interieur.
Om het grijs te complimenteren kun je kiezen voor een blauw met een koele ondertoon die niet té ijzig is. Deze look gedijt zo goed door het subtiele contrast.
Ik gebruikte het glacerend om geschilderd water op bepaalde plaatsen donkerder te maken. Het mengen van ultramarijn blauw en gebrande omber resulteert in een mooie diepzwarte tint. Toevoegen van titaanwit levert mooie neutrale grijstinten op. De balans naar blauw levert een mooie koelgrijze tint op.
Warm grijs is grijs met 6% geel gemengd en een koel grijs is grijs met 6% blauw erin. Tingrijs (denk aan een tinnen bord) is een 'warm grijs'. Maar ook een drupje oranje of rood maakt het grijs warmer, zoals een drupje groen en violet het grijs koeler kan maken. Zo kom je toch gemakkelijk aan die vijftig tinten grijs.
Als je zelf zandkleur wilt mengen, kan dat met bruin en wit. Heb je geen bruin, gebruik dan: beetje rood, beetje groen, geel en wit. Heb je ook geen groen, gebruik dan: klein beetje blauw, beetje rood, iets meer geel en wit.
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
grijs.
Geel en blauw wordt samen groen.
Crème is een kleur die zich tussen geel en wit situeert. De kleur heeft zijn naam te danken aan room, die geproduceerd is van de melk van runderen die grazen in een natuurlijk weiland met planten die rijk zijn aan gele, carotenoïde stoffen. Hierdoor krijgt de witte kleur een heel lichte gelige tint erdoorheen.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft. Je kunt een heel klein beetje wit toevoegen om het bruin lichter te maken.