De smaak van de ze garnalen is licht zoetig, de structuur vlezig. Rauw zijn de garnalen donkergrijs, met de kenmerkende zwarte strepen. Na het verhitten krijgen de garnalen een oranjerode kleur.
Grijze garnalen
Na de vangst worden ze gekookt in zeewater, ze kleuren dan grijzig roze. Grijze garnalen hebben een meer uitgesproken smaak dan roze. Je kunt ze verwerken in koude en warme gerechten. Laat ze niet meekoken: dan verliezen ze hun smaak.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De garnalen zijn verkleurd of verspreiden een onaangename geur. Eet ze niet op als dit zo is.
Garnalen worden vaak als ingrediënt van een maaltijd gebruikt, of in een (garnalen)salade of garnalencocktail. Roze garnalen hebben een korte bereidingstijd vanwege hun kleine formaat en het feit dat ze vaak al zijn voorgekookt. Voeg ze dus als laatste toe aan de pan of wok.
Waarom kleuren zeedieren zoals garnalen, kreeft en krab rood als je ze verhit? De rode kleur wordt veroorzaak door astaxanthine, een pigment dat van nature in kreeften en garnalen voorkomt. In een normale toestand is het pigment aan eiwitten gebonden, waardoor je het niet ziet.
Roze garnalen
Misschien wel de meest bekende garnalen soort: de roze garnaal. Deze garnaal is vaak wat kleiner van formaat en is vooral afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië. Daar worden deze garnalen direct na vangst gepeld en ingevroren, zodat de smaak en versheid optimaal behouden blijven.
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het darmkanaal ziekteverwekkers bevatten zoals Listeria of Vibrio, maar die worden gedood als je de garnalen kookt. Het kan de smaak beïnvloeden, maar ziek worden van een garnaal waarbij de darm niet is verwijderd, is zeer onwaarschijnlijk.
In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten. Bij de vangst van sommige schaal- en schelpdieren houden de vissers rekening met overbevissing.
Deze garnalen zijn rauw, gepeld en ontdaan van kop en staart, maar het spijsverteringskanaal is nog niet verwijderd. Dit is gebruikelijk bij roze en Hollandse garnalen. Het gewicht van Black Tiger en Vannemei garnalen wordt vaak aangegeven als '13/15', '16/20' of '31/40'.
Hoe smaken garnalen? Garnalen hebben een karakteristieke, zilte smaak. Ze hebben een stevige structuur en wanneer ze gepeld zijn hebben ze een zoete, roomachtige geur.
Het beste antwoord. Garnalen 1 dag in de koelkast , en 3 maanden in de vriezer. Toegevoegd na 2 minuten: Verse vis bederft sneller dan vlees. Verse vis moet het liefst onder 4°C bewaard worden.
Garnalen zijn na het verstrijken van de THT-datum niet meer voor consumptie geschikt. Garnalen kunnen 1 dag in de koelkast, op een temperatuur van 4 graden, bewaard worden. Garnalen kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Ontdooi diepgevroren Garnalen in de koelkast.
Garnalen kan je ook ongepeld eten
Het is niet de gewoonte, maar het kan. Wij pellen onze garnalen voor we ze eten, maar een deel van de Franse markt eet garnalen soms met pantser en al – alleen ontdaan van de kop. Deze garnalen zijn aan boord gekookt in zeewater waaraan extra keukenzout is toegevoegd.
Garnalen van twee verschillende soorten kunnen niet met elkaar kruisen. Het is dus goed mogelijk om garnalen uit de neocaridina groep te houden met garnalen uit de caridina groep. Let echter wel op de waterwaarden. De waterwaarden kunnen verschillen voor elke garnalensoort.
Hoe lang kun je garnalen bewaren? Garnalen kun je in de vriezer twee tot drie maanden goud houden. In de koelkast, buiten de koelkast kun je zowel verse als ontdooide garnalen niet bewaren, blijven verse garnalen één tot twee dagen goed. Ontdooide garnalen moet je dezelfde dag gebruiken of eten.
Aldi Golden Seafood Hollandse garnalen
Vooral op versheid scoort Aldi het beste. Op deze garnalen troffen we de minste bacteriën aan. Het zou fijn zijn als er wat minder conserveermiddel gebruikt zou zijn.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
Voor alle garnalen met kop, met schaal (HOSO - Head On Shell On) geldt een maataanduiding (= sortering) per kilogram. Dus Garnalen 16/20 met kop IQF geeft aan dat er zich per 1000 gram 16 tot 20 stuks garnalen met kop en schaal bevinden.
Houdbaarheid Garnalen
Hollandse garnalen kun je slechts een dag bewaren in de koelkast, en dan alleen maar als ze goed verpakt zijn. Bij voorkeur dus in de verpakking waarin ze gekocht zijn. In de vriezer kun je de garnalen nog zo'n drie maanden ingevroren bewaren.
Het beste antwoord
Kuit is de benaming voor de volledig rijpe eitjes die nog in de eierstokken zitten van de vrouwtjesgarnaal.
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Met name bij een infectie met de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi bacterie kunnen de klachten heel hevig zijn.
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. Soms kun je je algemeen ziek voelen.
Het darmkanaal is de (meestal) zwarte streep die over de rug van de garnaal loopt. Maak met het mes een snede over de lengte van de rug van de gepelde garnaal. De darm ligt nu bloot. Steek de punt van het mes onder de darm en trek deze er in een beweging uit.
Snijd met je mes de kop los van de gamba. Verwijder de bovenste helft van het schild door met je vork net boven de staart de gamba vast te houden en met je mes het schild los te maken. Daarna kun je met je mes het schild van de onderrug verwijderen. Trek dan met je vork het staartje eraf.
Ontdooi de garnalen onder stromend water om ze snel te ontdooien. Leg de garnalen in een vergiet en leg ze onder stromend water. Terwijl het water stroomt, beweeg je de garnalen rond om het water op te nemen. Op deze manier duurt het meestal 5 tot 10 minuten om de garnalen te ontdooien.