Een kus op de wang geven is in België een manier om iemand hartelijk te begroeten. Vlamingen houden meer van kussen dan Walen en Brusselaars. Vlaamse mannen kussen elkaar nooit. Drie kussen geven is in België een manier om iemand te feliciteren.
'hey' vooral in Vlaanderen en in het zuiden van Nederland zult horen. in het centrum van Nederland ook 'hee' en 'hai' hoort. in de provincie Groningen nog steeds met het erg regionale 'moi' begroet kunt worden.
Een formele begroeting begint met Geachte. Daarna volgt mevrouw of meneer en dan de familienaam als je die kent. Beste is informeel. Daar schrijf je geen mevrouw of meneer achter.
Hand. Uit de reacties bleek dat mensen in bijna alle landen elkaar bij de eerste ontmoeting een hand geven. Pas als mensen elkaar aardig gaan vinden, durft men elkaar te zoenen of omhelzen. Hoe mensen elkaar begroeten of geluk wensen, hangt van de cultuur af.
Drie kussen
Ook in België, Zwitserland, Slovenië, Macedonië, Montenegro, Servië en Egypte doen ze dit, en in Rusland in combinatie met een stevige knuffel. De landen die drie keer kussen, beginnen hiermee aan de linkerkant. Voor twee wordt meestal juist eerst de rechterwang gekust.
Traditie. In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen.
Het kriebelige 'Warme groet' wordt nog steeds gebruikt in semi-zakelijke werkmails en ook de vergelijkbare 'Lieve groet', 'Vrolijke groet' of 'Zonnige groet' passeren nog wel eens de revue en zijn, alhoewel ongetwijfeld oprecht en lief bedoeld, gewoon irritant.
Natuurlijk zijn er omstandigheden, dat men aan dit voorschrift niet strikt de hand kan houden. Jongere personen groeten ouderen het eerst op straat. Lager geplaatsten groeten hun chefs, werkgevers e.a. hooger geplaatsten het eerst. (Dit geldt ook voor vrouwelijke kantoor- en fabriekspersoneel e.d.).
De hand. De hand schudden is een best logische optie als je je date nog niet goed kent of voor het eerst ziet. Lach er even verleidelijk bij en stel jezelf nog eens voor. Je uitstraling moet wel goed zijn want anders wordt het een té formele boel.
Tjeu, Tjo, Jo, (de) Mazzel - bij afscheid (lokaal) Tot ziens - Doeg, Doei, Later, Aju - Bij afscheid. Vaarwel - enigszins formele afscheidsgroet, bijvoorbeeld bij de marine.
De begroeting (en dan met name het beantwoorden van oogcontact) is een goede eerste gelegenheid om de koopbereidheid van de klant te beoordelen. Wanneer een klant bijvoorbeeld oogcontact uit de weg gaat, is hij minder genegen een verkoopgesprek aan te gaan en doet de verkoper er verstandig aan meer afstand te houden.
"(overgankelijk)" een wens tot iemand of iets richten of met een gebaar beleefdheid tonen. 1) Aanslaan 2) Afscheid nemen 3) Begroeten 4) Beleefheidsgebaar 5) Dag zeggen 6) Een beleefdheidsbetuiging geven 7) Gedag zeggen 8) Gegroet 9) Goedendag zeggen 10) Groet ...
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Het Vlaams woordenboek » microgolf.
Sara: Hey, oe est? (Hallo, hoe gaat het?) Ben: Hoed, e me joen/gie? (Goed, en met jou?) Sara: Sava, olles ok...
Deze wordt steeds in het Arabisch uitgesproken met de woorden 'assalam alaikum' (vrede zij met u) of kortweg 'salam' (vrede), waarop de aangesprokene minstens antwoordt met 'wa-alaikum assalam' (en met u de vrede) of kortweg 'salam' (vrede) of 'wa-alaikum' (en met u).
Als je wel met salam begroet wordt, kun je reageren door "wa Alaikum Assalam wa Rahmatullah" te zeggen. Dit spreek je uit als "waa-alaai-koom-assa-laam wa-rah-ma-toeh-lah". Deze uitdrukking betekent "Moge de vrede, genade en zegeningen van Allah met u zijn".
Wanneer je de telefoon opneemt, dan begin je met een begroeting. Tot twaalf uur gebruik je “Goedemorgen”. Tussen twaalf en zes uur 's middags neem je op met “Goedemiddag”.
"(overgankelijk)" een wens tot iemand of iets richten of met een gebaar beleefdheid tonen.
Frases als “met vriendelijke groet”, “met vriendelijke groeten” of “met hartelijke groeten” drukken een zekere eerbied uit. Kennelijk was er behoefte aan iets anders: een informele afscheidsgroet die niet zozeer eerbiedig is, maar eerder een amicale houding weergeeft.
Een correcte, zakelijke groet hoeft niet overdreven formeel te zijn. De meest gebruikelijke slotgroet is: Met vriendelijke groet(en). Te formeel is een slotgroet als: Hoogachtend, of Met hoogachting. Te informeel is een slotgroet als: Groetjes, of Hartelijks.
De Franse katholieken zouden elkaar begroeten in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, waarbij ze elkaar 3 keer een kus op de wang geven. Deze vorm zou overgewaaid zijn naar Nederland waar de begroeting de Brabantse drieklapper wordt genoemd.
In Nederland zal een dergelijk onderzoek heel andere resultaten geven. In tegenstelling tot de Ieren kussen wij elkaar gewoonlijk drie maal en beginnen links, waarbij we de ander eerst op de rechter wang kussen.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.