Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas.
Plastic (verpakkingen)
Flessen van frisdrank, water, melk, azijn, etc. Knijpflessen van sauzen, olie etc. Zakken van pasta, rijst, brood, snoepgoed, etc.
De groene kliko is bedoeld voor groente, fruit en tuinafval (GFT). Bij mensen thuis zie je deze kleur kliko vaak in de achtertuin staan. Bij bedrijven zie je de groene container vaak staan als er etensresten (gekookt en ongekookt) worden gescheiden.
Is er geen inzamelbak in de buurt? Dan horen de cd's en dvd's bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
In een restafval container mag je (onder andere) het volgende kwijt: as uit de asbak, de (open) haard en de barbecue, bakpapier, bubbelenveloppen, chipskokers en -zakken, foto's, gebruikte zakdoekjes, tissues en keukenpapier, geplastificeerd papier en karton, hydrokorrels, incontinentiemateriaal, kattenbakkorrels, ...
Aluminiumfolie, frisdrankblikjes, koffiecapsules en ook de houders van theelichtjes komen via het restafval in het huisvuil. De vuilnisdienst van de gemeente haalt dat bij je op en levert het af bij de afvalverwerker. Die sorteert het afval om het daarna zo zuiver mogelijk verder te kunnen verwerken of verkopen.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Kan ik met restafval terecht op het recyclagepark? Neen, met restafval kan je niet terecht op de recyclageparken. Dit geldt ook voor aarde en groente- en fruitafval.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak. De materialen moeten wel gescheiden zijn.
Denk bijvoorbeeld aan luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Deze producten kunnen niet gerecycled worden en gaan naar een afvalenergiecentrale. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand. Dit levert energie op die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Gooi etensresten, zoals schillen en botjes, en klein/fijn snoeiafval daarom in de groene bak (de gft-bak)!
Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Kleine stukken mogen bij het restafval. Of geef het hout een tweede leven: er is een markt voor tweedehands hout. Schoon hout (zonder impregneermiddel, lijm, houtrot of schimmel) gaat naar de spaanplaatindustrie of wordt verbrand in afvalenergiecentrales. Geverfd of geïmpregneerd hout gaat naar de afvalverbranding.