Oogschaduw bruine ogen: groen, paars en roze
Met de kleuren groen, paars en roze laat u uw ogen stralen. Bij bruine ogen staan heel veel kleuren oogmake-up mooi, dus ook de bruine- en aardetinten. Bij deze kleuren staan de producten met een lichte gouden shimmer vaak het mooist.
Ga voor warme kleuren als roestbruin, brons, geel of goud. Durf je wat meer? Ga dan voor kleur. Groen doet je bruine ogen beter uitkomen maar ook blauwe of roze oogschaduw is een perfecte match.
Bruine ogen
Koel type (zomer/winter): Kies voor paars, lila, roze en blauw, hierbij kun je de look afmaken met een grijs oogpotlood. Door deze kleuren te kiezen lijkt jouw huid ook meteen stralender!
Met bruine ogen mag je comfortabel plaatsnemen op de kleurrijke oogschaduwtroon. Jij kunt bijna álle kleuren dragen, maar geen tint die je beter staat als bruin, koper, goud of brons. Een avondje uit op het programma? Met koningsblauwe of knalroze oogschaduw zijn je ogen partyproof in een oogopslag.
Bij bruine ogen staan bijna alle kleuren eyeliner. Met de kleuren koper, brons en champagne creëer je een zacht effect. Voor meer expressie kies je voor kleuren als koningsblauw, felroze, limoengroen of zalmroze.
Hazelkleurige ogen is een bijzondere oogkleur: soms lijkt het bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. Hazelogen zijn een variatie op bruine ogen en moeten niet verward worden met groen. Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom.
Eetgewoonten: Vlees, fruit en groenten kunnen ook je natuurlijke oogkleur donkerder of lichter maken. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat voedingsmiddelen als spinazie en biologische honing je iris lichter en helderder kunnen doen lijken. Kamille en olijfolie daarentegen kunnen je ogen warmer doen lijken.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Draag kleding in de complementaire kleur van je ogen (werkt voornamelijk voor blauwe en groene ogen). Het contrast versterkt de kleur van je ogen. 2.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur.
Met lichte kleuren lijken je ogen groter. Probeer daarom eens een lichte oogschaduw aan te brengen op het hele ooglid. Doe ook een beetje lichte oogschaduw of highlighter in je binnenste ooghoeken. Dit zorgt voor een vergrotend effect en laat je ogen stralen.
Vergeet al te felle kleuren, vergeet metallic en andere glanzende oogschaduw. Felle kleuren steken te veel af bij een ouder wordende huid, metallic legt extra de aandacht op rimpeltjes en oneffenheden. Crème-achtige oogschaduw hoopt zich vaak na wat tijd op in de lijntjes van de ogen.
Vermijd zwarte oogpotlood, ga voor bruin!
Zwart kan zeker bij een vermoeide blik en een vermoeide huid erg hard overkomen. Als je het ook nog eens zowel op je bovenste als onderste wimperrand aanbrengt, zorg je er juist voor dat je ogen kleiner lijken. En dat terwijl ze door de vermoeidheid al kleiner lijken.
Violette ogen
De combinatie van deze rode kleur door de reflectie van de bloedvaten met de blauwe kleur van de iris door het gebrek aan melanine zorgt voor de violette oogkleur. Minder dan één procent van de wereldbevolking worden geboren met violette ogen.
Ja! Wat er kan gebeuren bij bepaalde oogkleuren is dat kleurlagen kunnen verdreven worden wanneer het lichaam zuiverder wordt, of dit nu komt door te ontgiften of door een verandering van het dieet. De meest voorkomende kleurveranderingen die je kan ervaren zijn: Groene ogen die blauw worden.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Ga voor felle lippenstift
Hoe donkerder de kleur van je lippenstift, hoe smaller je lippen lijken. Een donkere kleur lippenstift kan je hierdoor een strenge en oudere blik geven. Kies in plaats daarvan een fel kleurtje, zoals knalrood of -roze.
Kies voor een matte of satijnachtige oogschaduw en vermijd glanzende, metallic oogschaduw, die versterken juist rimpels en lijntjes. Gebruik ook geen crèmeachtige oogschaduw als die niet direct opdroogt, deze vult rimpels en lijntjes en gaat in de oogvouw zitten.
De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes. In perioden van minder zonlicht, zoals in de winter, worden de ogen weer de oorspronkelijke kleur.
Bij bruine ogen is er namelijk veel pigment aanwezig in de cellen. Hoe meer pigment er aanwezig is, hoe donkerder de kleur van de ogen zal zijn. Als er weinig pigment in de cellen aanwezig is, zullen de ogen een blauwe kleur behouden of krijgt je baby grijze ogen.
Erfelijkheid van de oogkleur
Het gen voor bruine ogen (A) is dominant ten opzichte van het gen voor blauwe ogen (a). Dit betekent dat als je van je moeder het gen voor bruine ogen (A) krijgt en van je vader het gen voor blauwe ogen (a), je bruine ogen (Aa) zult hebben. Het bruine gen overheerst.