Afwijkingen die betrekking hebben op het mondslijmvlies, zijn onder te verdelen in rode plekken, witte plekken, bruin/zwarte plekken en zweertjes.
Een ontsteking in de mond geneest meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers of schimmeldodende medicijnen. Bij de apotheek en drogist zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die de genezing ondersteunen.
Als je mond ontstoken is, is het mondslijmvlies gevoelig, pijnlijk, rood en/of opgezwollen. Ontstekingen in de mondholte komen regelmatig voor, als gevolg van slechte mondzorg, maar ook als bijwerking van chemotherapie en/of bestraling bij mensen met kanker.
Wat is lichenplanus in de mond
Lichenplanus, ook kortweg lichen genoemd, is een ontstekingachtige afwijking die zowel op de huid als op de slijmvliezen kan voorkomen. Lichenplanus in de mond wordt meestal gekenmerkt door fijne, licht verheven witgrijze lijntjes.
Over het algemeen zijn de vooruitzichten goed. De meeste gevallen van Lichen Planus genezen binnen een periode van twee jaar spontaan. De afwijkingen op de huid ontstaan vaak wat eerder dan in de mond en verminderen of verdwijnen bij 90% van de mensen met Lichen Planus na ongeveer twee jaar.
chloorhexidine in zit! gehele mond wordt opgenomen. baat bij! Bij lichen planus zijn er ook goede resultaten behaald!
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Hoe kun je een mondslijmvliesontsteking voorkomen? Een goede mondverzorging is erg belangrijk. Zo voorkom je namelijk dat bacteriën zich vermeerderen in de mondholte.
Hoe ontstaat stomatitis
Stomatitis kan door velerlei oorzaken ontstaan. Een ontsteking van het mondslijmvlies kan ontstaan door infectie door bepaalde virussen, bacteriën en schimmels. Soms wordt het veroorzaakt door slijmvliesziekten en kan het voorkomen bij bepaalde bloedziekten.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Signalen en symptomen van osteomyelitis van de kaak
Zwelling in het gezicht. Gevoeligheid voor aanraking. Stijfheid in de kaak. Sinus uitvloed.
De ontstekingsreactie kenmerkt zich door pijn, roodheid, warmte, zwelling en functieverlies. Een ontstekingsreactie kan uitgelokt worden door een infectie, denk aan bacteriën of schimmels, maar ook door kneuzingen, (zon)verbranding, auto-immuunreacties of irriterende stoffen en nog vele andere oorzaken.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Je mond wordt begrensd door de lippen. Hierachter bevindt zich de mondholte. Deze is bekleed met slijmvlies.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
Stress staat in relatie tot problemen met het tandvlees, zoals bloedend tandvlees of beginnende tandvleesaandoeningen, door een aantal factoren. Ten eerste staat produceert het lichaam op het moment dat deze onder druk staat meer van het hormoon cortisol, welke een ontstekingsremmende functie heeft.
Stress heeft invloed op tanden en kiezen
Door stress kun je in de slaap gaan tandenknarsen (bruxisme). Als gevolg hiervan zijn de tanden gevoelig, bijvoorbeeld bij aanraking of bij warm of koud voedsel/dranken. Ook kun je door bruxisme meer last krijgen van tandvleesproblemen, hoofdpijn en nekpijn.
Vermijd sterk gekruid eten, citrusvruchten, tomaten, cafeïnehoudende dranken zoals koffie en cola en knapperig voedsel zoals toast en chips. Deze kunnen lichen planus in de mond verergeren. Lichen planus kan, bij slechte verzorging van de mond, ook het tandvlees en het gebit aantasten.
Hoe krijgt u lichen planus? Waarom iemand lichen planus krijgt, is meestal niet bekend. Soms ontstaat de ziekte door het gebruik van bepaalde medicijnen. De patiënt krijgt lichen planus dan vooral op de huid en bijna nooit in de mond of bij de geslachtsdelen.
Wat is de oorzaak van lichen planus? De oorzaak van LP is niet bekend. Er lijkt een probleem met het afweersysteem van het lichaam. Het systeem is 'overactief', waardoor stoffen vrijkomen die een ontsteking veroorzaken in de huid.
Lichen planus is een zeldzame huidziekte. De precieze oorzaak is nog niet opgehelderd. Het is een auto-immuunziekte: dat is een aandoening waarbij je afweersysteem je eigen lichaamscellen aantast. Bij lichen planus gebeurt dat typisch op je huid.