Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Schuurpapier heeft een 'eigen' getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een 'p' of 'k' staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Je moet altijd éérst ontvetten, bijvoorbeeld met St. Marc, en dan pas schuren. Dus niet andersom! Eerst ontvetten en daarna schuren is de juiste volgorde wanneer je de ondergrond voorbehandelt om te gaan schilderen.
Hoeveel lagen verf je nodig hebt, ligt aan het soort verf dat je gekocht hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in dekking. Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf!
Schuren zonder stof wordt ook wel stofvrij schuren genoemd.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.
Hoeveel Lagen Grondverf Binnen
Is hout al geverfd en wil je het licht opschuren dan kun je nog een grondlaag aanbrengen maar dat is niet echt nodig wanneer de verf er goed op zit. Is de verf op het hout gebladderd verf, dan zou ik het goed schuren, en er 2 lagen grondverf opzetten.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Werk in de juiste volgorde
De juiste volgorde bij al het schilderwerk is éérst ontvetten, dan pas schuren en daarna schilderen. Veel mensen doen de eerste twee stappen andersom. Dat is jammer, want als je eerst schuurt en daarna schoonmaakt, pakt de verf minder goed.
Het nadeel is dat je de gaten voor de stofafzuiging mist waardoor je schuurpapier sneller zal vollopen met schuurstof. Om deze reden leveren fabrikanten soms een perforatieplaat mee. Met dit handige hulpmiddel kun je zelf de gaten in het schuurpapier maken, die precies overeen komen met de gaten op de machine.
De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt. Dat opschuren doe je met het fijne schuurpapier.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen. Grondverf wordt ook gebruikt om onregelmatigheden in de ondergrond weg te werken, zodat de verf die u er vervolgens overheen aanbrengt er strak en egaal uit zal zien.
Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken. Deze aanpak is ook nodig bij transparante beitsen. Zodra een verf weinig pigment heeft, moet deze bij het dekkend overschilderen eerst worden verwijderd.
Door te schuren creëer je een goed hechtingsoppervlak voor de verf. Door minuscule krassen te maken krijgt de verf een grotere oppervlakte om aan te hechten en zal daardoor veel minder snel loslaten van de ondergrond.
Een muur verven zonder strepen lukt enkel als je niet te hard op de rol drukt. Bij voorkeur schilder je eerst van boven naar onder en vervolgens van links naar rechts, tot het vlak verzadigd is. Belangrijk is ook dat je een muur in één keer afwerkt en niet halverwege stopt. Zo kan de hele muur in één keer opdrogen.
Je kan de kwast bewaren door deze bijvoorbeeld in de verf te laten staan (mits je het verfblik of de emmer weer goed kan afsluiten). Of je kan de kwast bewaren in huishoudfolie. Het is dan wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk lucht bij kan komen en dat je de kwast bewaren kan op een koele plaats.