Stijve platvoeten gaan vaak gepaard met pijn die uitstraalt naar de enkel of zelfs naar het been en de knie. Maar niet iedereen met platvoeten heeft klachten, soms worden platvoeten pas ontdekt wanneer er om een andere reden röntgenfoto's worden gemaakt van de voeten.
Uw voet zal altijd aan de binnenkant doorzakken, vandaar dat dit helaas invloed heeft op uw hele lichaamshouding. Gevolgen kunnen zijn dat uw knieën naar binnen komen te staan, het bekken kan kantelen en uw rug kan van stand veranderen. Dit kan allemaal verregaande gevolgen hebben voor uw lichaam.
Een platvoet (pes planus) is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voet staat als het ware 'plat op de grond'. Hieraan heeft de voetstand zijn naam dan ook te danken. Een platvoet is een veelvoorkomende afwijking die vaak pijn en vermoeidheid in de voet en benen veroorzaakt.
In de meeste gevallen is een behandeling met steunzolen en aangepaste schoenen aangewezen. Bij ernstige platvoeten of bij stijve platvoeten is het soms noodzakelijk om operatief in te grijpen. Het doel hierbij is om de voet opnieuw stabiliteit te geven.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.
De oorzaak van een platvoet of doorgezakte voet is een erg lage spierspanning van bepaalde spieren in de voet. De spieren die de voet naar binnen trekken werken onvoldoende waardoor de voet langzaam in een andere vorm wordt getrokken.
Mensen met platvoeten kunnen alles ermee doen, een staand beroep hebben en alle mogelijke sporten uitoefenen. Een 'goede' platvoet is links en rechts hetzelfde, pijnloos en soepel. Zo'n platvoet is er al een lange tijd, en wordt niet erger in de loop van de tijd.
Mensen met platvoeten moeten er vooral op letten dat de schoenen gemaakt zijn van stevig materiaal en dat de schoenen aan de binnenzijde van de voeten voldoende ondersteuning bieden. Veterschoenen of schoenen met klittenband zijn de beste keuze omdat je deze schoenen precies op de juiste maat strakker kunt maken.
Bij kinderen is een (lichte) platvoet normaal; de boog moet zich nog ontwikkelen. In de tienerjaren verdwijnt vanzelf de platte vorm. Van de volwassenen heeft 10% een platvoet. Bij volwassenen kan een platvoet klachten geven, vooral als uw voet eerst normaal was maar in de loop der jaren platter wordt.
Platvoeten door een te kleine of afwezige mediale longitudinale boog kunnen problemen opleveren voor de rest van het lichaam en de oorzaak zijn van pijnlijke voeten. Ooit was het een reden om automatisch afgekeurd te worden voor het leger.
Volgens het RIZIV moet een paar steunzolen 1 à 2 jaar meegaan. Om deze tijd zonder problemen te overbruggen is een controle om de 3 of 6 maanden aangeraden. Eventuele aanpassingen of herstellingen zijn dan perfect mogelijk.
Visueel kun je een doorgezakte voet ook vaak al wel herkennen. Als de onderkant van je voeten tussen de hiel en bal van de voet de grond bijna of helemaal raken, dan is er vaak wel sprake van een doorgezakte voet. Niet alleen spieren en pezen kunnen pijn gaan doen.
De merken Durea en Wolky maken vlotte sandalen die voldoende steun en hakhoogte geven aan een doorgezakte voet. Het grootste deel van hun collectie is voorzien van een uitneembaar voetbedje waardoor de sandalen geschikt zijn om te dragen met steunzolen.
Wat maakt Skechers zo speciaal? Veel modellen van Skechers zijn voorzien van een memory foam binnenzool. De foam voelt heerlijk zacht aan, het vormt zich naar de voet en helpt tevens druk te verminderen. Je kunt kiezen voor Gel Infused of Air-Cooled Memory Foam.
Maar ook de Xsensible en Xsensible Stretchwalker collectie, de zachte schoenen van Joya en de Finncomfort Stretch modellen. Deze modellen van Finn Comfort zijn speciaal ontworpen voor mensen met gevoelige voeten. Ze bieden extra ruimte bij de voorvoet en zijn gemaakt van superzacht leer.
De meeste klachten bij een platvoet kunnen zonder operatie worden verbeterd. Dit kan zijn met tijdelijk rust, bijvoorbeeld met gips of een walker (plaatje) en pijnstilling. Een andere mogelijkheid is een goede steunzool die de voet goed corrigeert of een orthopedische schoen.
Waarbij de valgus de stand van de achtervoet omschrijft. Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen een soepele platvoet en een stugge (rigide) platvoet. Een soepele platvoet is corrigeerbaar, een rigide platvoet niet. Bij een rigide platvoet worden soms aanvullende onderzoeken verricht om de oorzaak te achterhalen.
Bij een doorgezakte voet is de voetboog zodanig laag, dat de voetboog gedeeltelijk of in zijn geheel op de grond rust. Een doorgezakte voet hoeft geen pijnklachten te veroorzaken, maar dat is wel mogelijk. Zo kan vermoeidheid in de voeten en pijn in de knieën en heupen voorkomen in combinatie met een doorgezakte voet.
Wat is overpronatie in het kort? Het is een voetafwijking waarbij de voet tijdens het lopen niet netjes gelijkmatig afwikkelt. Je gewicht komt in eerste instantie op de buitenkant van je voet en "rolt" dan vervolgens wat naar binnen. Je voeten liggen dan vrij plat op de grond.
Voorvoetpijn of metatarsalgie is een verzamelnaam voor pijn aan de onderkant van de voorvoet (de bal van de voet). Voorvoetpijn is een pijn die altijd sluimerend aanwezig is en erger wordt als je je voet belast. Het kan ook zijn dat je pijn uitstraalt naar je tenen.
Een van de bekendste modellen is de New Balance 997. De New Balance 997 is ook een sneaker die veel comfort biedt en loopt ook erg fijn. De ideale sneaker dus als je steunzolen hebt.
Pijnlijke voorvoet (metatarsalgie)
Doorgaans is dit het gevolg van een doorgezakte voetboog. Hierdoor moeten de voorvoetbeentjes meer gewicht dragen. Dit is typisch bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen, vooral bij vrouwen die vaak schoenen met hoge hakken dragen. Andere oorzaken zijn reuma of artrose.
Een platvoet is vast te stellen door te kijken naar uw voetafdruk. De afdruk van een vochtige platvoet laat zien dat de hele voetzool contact met de grond maakt. Een platvoet is te herkennen aan de afwezigheid van het gewelf aan de binnenzijde in het midden van de voet. De hiel is meestal naar buiten gekanteld.