Hebt u inkomsten uit de verhuur van uw woning? Deze inkomsten moet u opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting.
Wanneer je bijvoorbeeld een kamer verhuurt voor een langere tijd en de huurder staat ingeschreven op jouw adres, dan kun je gebruik maken van de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. De huuropbrengst is dan belastingvrij.
U hoeft de huur die u ontvangt niet op te geven in uw aangifte. Wel moet u de waarde van de woning op 1 januari opgeven als bezit in box 3. Als u een lening hebt afgesloten voor deze woning, geeft u de lening op als een schuld in box 3.
Je verhuurt op tijdelijke basis dan wordt 70% van de huurinkomsten belast in Box 1 tegen het progressieve belastingtarief. Als je een deel van je eigen woning verhuurt, kan de kamerhuurvrijstelling van toepassing zijn. De huurinkomen zijn onbelast als je tot €4.748 aan kale huur ontvangt.
Daarom kunnen de huurinkomsten uit tijdelijke verhuur worden aangemerkt als inkomen uit werk en woning. De huurinkomsten komen dan in Box 1 terecht; deze worden opgeteld bij uw overige inkomen uit werk en zal voor 36 - 52% belast worden.
Dan is er geen discussie mogelijk: je betaalt geen belastingen op de huurinkomsten. Je betaalt enkel de jaarlijkse belasting op het kadastraal inkomen (KI) van je vastgoed. Om het bedrag van de belasting te berekenen, wordt het KI met 40% verhoogd.
Kosten en voordelen: de huurinkomsten zijn onbelast
Dat komt doordat u de woning niet meer in box 1 (inkomen uit werk en eigen woning) onderbrengt, maar in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Dat biedt u ook weer voordelen: u betaalt bijvoorbeeld geen eigenwoningforfait meer en de huurinkomsten zijn onbelast.
De netto huur is de prijs die je betaalt voor de woonruimte, wordt ook wel de kale huur genoemd.
Het bruto rendement van je opbrengsteigendom is simpel te berekenen: Deel de jaarlijkse huuropbrengst door de totale aankoopprijs (excl. kosten). Vermenigvuldig de uitkomst met honderd en je krijgt het bruto rendement.
Het huurrecht is een vermogensrecht en kan aldus worden aangemerkt als ondernemingsvermogen. De huurkosten zijn dan ook volledig aftrekbaar van de winst, rekening houdende met een bijtelling voor het privégebruik.
In situatie 1 ben je verplicht om 70% van de huurinkomsten op te geven aan de Belastingdienst. Deze 'inkomsten uit tijdelijke verhuur' vallen in box 1. Het gaat om de door jou berekende huurprijs, verminderd met de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld gas- en elektriciteitsverbruik of advertenties.
Hoe huurinkomsten aangeven? Het volstaat om enkel uw kadastraal inkomen aan te geven. De fiscus indexeert vervolgens zelf het K.I. overeenkomstig de jaarlijkse gepubliceerde indexeringscoëfficiënt (voor aanslagjaar 2018 bedroeg deze 1,7863).
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
Eigenaars die een woning verhuren, verdienen daar een gemiddeld bruto-rendement van 3,4 procent op. Zij die een appartement verhuren, kunnen gemiddeld rekenen op zo'n 3,2 procent. Netto betekent dit respectievelijk 2,83 en 2,75 procent.
Goed nieuws: zoveel huizen mag je verhuren
Het antwoord op de vraag 'Hoeveel huizen mag je verhuren?' is simpel, namelijk: zoveel als je wilt. Wanneer we spreken over box 3 (vastgoed)beleggingen, dien je echter wel rekening te houden met fiscale consequenties.
Conclusie. Verhuur je een eigen woning tijdelijk, dan valt dat in box 1 'inkomen uit werk en woning'. Je houdt recht op hypotheekrenteaftrek en geeft 70 procent van de huurinkomsten op.
Wanneer je je opbrengsteigendom verhuurt aan een particulier, betaal je op die huurinkomsten geen belastingen. Je betaalt wel jaarlijks belasting op het kadastraal inkomen van je vastgoed. Fiscaal gezien is de verhuur voor privébewoning dus erg aantrekkelijk.
Verhuur van een woning of appartement kan, zeker in de stedelijke gebieden, een mooie extra bron van inkomsten worden genoemd! Door de verhuur uit te besteden heeft u weinig lasten en blijft het financieel risico laag. Aansluiting op stijgende vraag huurwoningen.
Kale huur is de huur van uw woning. Zonder bijkomende kosten voor bijvoorbeeld gas en licht.
De kale huurprijs betaalt de huurder voor de woonruimte. Daar bovenop betaalt de huurder servicekosten en/of de kosten voor de gas, water en licht. Als u een all-in huurprijs betaalt voor uw huurwoning of kamer, betaalt u één bedrag voor de kale huurprijs en alle bijkomende kosten.
Bij de aankoop van een tweede woning hebt u recht op belastingvermindering indien het aan twee voorwaarden voldoet: u woont er zelf niet en u hebt er nooit gewoond als hoofdverblijfplaats. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de verhuur van een tweede verblijf of een investeringsgoed.
Tot maximaal 4 personen of 4 kamers mag dat zonder vergunning. Je hebt alleen de woningomzettingsvergunning nodig bij kamerverhuur aan 5 of meer personen of met 5 of meer kamers.