Het genezen van een lekkende darm heeft twee belangrijke pijlers. Allereerst dient men de voeding aan te passen waarbij je de triggers van het immuunsysteem er uit haalt, daarnaast zijn er enkele supplementen nodig die de darmwand kunnen helpen genezen.
Omdat de dunne darm centraal staat in het opnemen van voedingsstoffen, wordt aangeraden om voedsel dat de darmwand kan irriteren zo veel mogelijk te vermijden. Tijdens dit dieet laat je enkele weken alle granen, noten, zaden, sojaproducten, peulvruchten en melkproducten weg.
Hoewel je een lekkende darm dus niet zo makkelijk aan de buitenkant van je lichaam kunt zien, zijn er wel allerlei signalen die erop kunnen duiden. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, gewichtstoename (vooral rondom de buik) of vervelende klachten die maar niet over gaan.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Hoe lang duurt een darmontsteking? Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Voor de algehele gezondheid is een probiotica met meerdere stammen meestal het effectiefst. De meest voorkomende stammen zijn afkomstig van twee soorten: Lactobacillus en Bifidobacterium. Naar deze twee stammen is het meeste onderzoek gedaan.
Naast de functie van probiotica is Activia ook een lekker milde yoghurt en een bron van calcium, calcium draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering.
Bij een chronische darmontsteking krijgt u een of meer van de volgende medicijnen: Aminosalicylaten zoals mesalazine en sulfasalazine. Deze medicijnen zijn er in tabletten, capsules, zetpillen en vloeistof die u via de anus in moet spuiten (klysma's). Ze remmen de darmontsteking.
Last van de onderrug kan gerelateerd zijn aan darmklachten of pijnlijke en opgezwollen darmen. Rugpijn en stekende of zeurende pijn in de buik kunnen bijvoorbeeld te wijten zijn aan opgezette darmen en winderigheid. De buik kan door allerlei redenen ongemakkelijk aanvoelen en meteen ook rugklachten veroorzaken.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben.
Kunnen spijsverteringsklachten symptomen zijn van een besmetting met het coronavirus? Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
Vettige ontlasting is licht of gelig van kleur en stink meer dan normaal gesproken. Daarnaast is er vaak sprake van meer aandrang, een opgezette buik, diarree en een wisselend ontlastingspatroon. Ook symptomen als vermagering en een tekort aan vitamine D kunnen ontstaan.
De alvleesklier
Het orgaan is ongeveer 15 cm lang en 1 - 3 cm dik. De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in, achterin de bovenbuik. De alvleesklier heeft 2 belangrijke functies: Het maken van spijsverteringsenzymen, deze komen via de afvoerbuis van de alvleesklier in de dunne darm terecht.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Goudse kazen, cheddar (gerijpt), Emmentaler en andere harde Zwitserse kazen en Parmezaanse kaas zijn geschikt om te eten. Vermijd heel jonge kazen en bijvoorbeeld kaas als feta, die bevatten juist veel lactose.
− Naadlekkage: een lek op de plaats waar de darm, nadat het zieke stuk is verwijderd, weer aan elkaar is gemaakt. De inhoud van de darm lekt dan weg in de buik en kan voor ontstekingen zorgen. Symptomen van een naadlekkage zijn: bolle gespannen buik, misselijkheid en braken, koorts, buikpijn.