Het grootste voordeel van een badmuts is dat je makkelijker en sneller kan zwemmen. Hierdoor ben je dan meer gestroomlijnd met het water en heb je minder weerstand. Daarnaast voel je, je hoofd ook minder zwaar aan bij het zwemmen.
De badmuts kan verschillende doelen dienen: Bescherming van het hoofdhaar. Voorkomen van vervuiling van het water in een zwembad: oudere zwembadfilters raken gemakkelijk verstopt door afgevallen haren. In sommige zwembaden is het dragen van een badmuts daarom verplicht.
Is een badmuts verplicht? Ja, volgens de letter van de wet is het verplicht om in openbare zwembaden en zwembaden op campings een badmuts te dragen.
“De latex plakt beter vast aan het hoofd, maar de siliconemuts houdt beter zijn vorm. Combineer de twee en je hebt nauwelijks rimpels, waardoor er minder weerstand is”, aldus een van de zwembegeleiders in Rio.
De blootstelling aan chloorwater kan ook irritaties van de huid veroorzaken of ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Wanneer je een huidbarrière hebt die niet goed werkt, kan chloor eerder voor een irritatie zorgen.
Chloor is een chemische stof die wordt gebruikt om zwembaden veilig en hygiënisch te houden. Maar hoewel het bacteriën kan doden, kan het ons haar ook beschadigen. Chloor ontdoet haar van haar natuurlijke oliën, en breekt de beschermende laag op ons haar uit elkaar.
We raden daarom af om een latex badmuts te gebruiken, ook als deze erg goedkoop is. Siliconen. Dit is een duur materiaal, maar ook het meest betrouwbare en resistente materiaal. Professionele zwemmers gebruiken vaak siliconen badmutsen omdat ze het hoofd van de zwemmer beschermen tegen warme en koude klimaten.
Wanneer je voor het eerst gaat zwemmen met een nieuwe zwembril zet je deze zo los mogelijk op je hoofd. Vervolgens ga je zwemmen en zul je merken dat deze, bijvoorbeeld met het afzetten van de kant, een beetje lekt. Zet de zwembril dan een klein beetje strakker, zodat deze niet meer lekt bij het afzetten.
In een wedstrijd moet je verplicht een badmuts dragen tijdens het zwemonderdeel. Je kan er dus net zo goed aan wennen tijdens het trainen. Je training zal ook veel beter worden als je gebruik maakt van dit zwemhulpmiddel.
Fransen zien liever geen lange zwembroeken in het water. Korte zwembroeken zouden hygiënischer en milieuvriendelijker zijn. Een tweede reden om te kiezen voor een strakkere zwembroek is het milieu. Wijde zwembroeken houden namelijk een stuk meer water vast dan nauwsluitende zwembroeken.
badmuts verplicht in Italië
In de realiteit komt dit niet vaak voor en kun je je badmuts thuislaten. MAAR in Italië ligt dit anders. In de meeste zwembaden wordt je namelijk door de badmeester teruggefloten als je zonder badmuts het water induikt. Het dragen van een badmuts is in Italië officieel verplicht.
Om op tijd te kunnen voldoen aan de wetgeving is met ingang van april het dragen van een badmuts verplicht voor al onze bezoekers in het binnen- en buitenbassin. We begrijpen dat dit lastig is voor u kan zijn om op korte termijn een badmuts te verkrijgen.
Waarom moeten de spelers een capje op? De meest voor de hand liggende reden is dat er in een waterpolowedstrijd 2 teams zijn en aan de kleur van de cap is te herkennen van welk team de speler is. De witte caps worden altijd gedragen door de thuis spelende ploeg en de blauwe caps zijn voor het bezoekende team.
Kleur van de glazen
Als je vaak buiten zwemt, is een zwembril met donker gekleurde lenzen erg fijn. Je hebt dan minder last van fel licht en weerspiegelingen door het water. Zwem je in de schemering buiten, kies dan juist voor heldere glazen zodat je je omgeving goed kunt zien.
Zwemmen met je bril of lenzen? Je kunt zwemmen met bril of lenzen, aldus Arjan van den Beukel. Chloorwater tast echter het montuur van een bril aan. Het is dus zonde om met een nieuwe bril te gaan zwemmen.
Om je haar na het wassen en zwemmen goed te verzorgen kan je het beste gebruik maken van een voedende leave-in conditioner. Een leave-in conditioner zorgt ervoor dat het vocht van het haar dat door het chloor weg is gegaan weer wordt aangevuld.
Af en toe eventjes in een zwembad met chloor duiken en wat baantjes trekken heeft niet al te veel effect op je haar, maar als je regelmatig zwemt kan je haar beschadigd worden. Het chloor verwijdert alle natuurlijke oliën, waardoor het haar poreus en breekbaar wordt. Je haar wordt zichtbaar droog en ruw.
Welke shampoo moet je gebruiken na het zwemmen? Een chelating shampoo. Dat is een clarifying shampoo (sterk reinigende shampoo) die ingrediënten bevat die chloor uit je haar verwijderen.
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven (cercariën) van een platworm (trichobilharzia ocelata). Als het warm weer is kunnen er in zoet natuurwater veel van die larven zitten. De larven kunnen met z'n allen uw huid in kruipen.
Chemische stoffen. Bepaalde chemische stoffen kunnen de oorzaak zijn van puistjes. Een vette lucht en chloorhoudende producten zijn bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor je huidconditie. Ze vergroten de kans op verstopping van de talgklieren.
Veel experts geloven dat herhaalde blootstelling aan chloor het effect ervan op de huid kan doen verergeren. Als je regelmatig zwemt kan je dus best af en toe een pauze van een paar dagen inlassen. Vermijd zwemmen als je een opstoot hebt van eczeem, psoriasis, acne of als je merkt dat je huid nogal droog aanvoelt.