Port is een versterkte, zoete wijn uit Portugal en is vernoemd naar de stad Porto of Oporto. Een grote havenstad aan zee, aan de monding van de rivier de Douro. De druiven voor Port worden zo'n 70 km landinwaarts verbouwd. Port wordt ook wel Porto of Portwijn genoemd.
PORT IN HET KORT
Port, ook wel portwijn of porto genoemd is een zoete en versterkte wijn uit Portugal met een alcoholpercentage van 18-20%. Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken.
De Tawny, Ruby en Colheitas Ports worden gedegusteerd tussen 10°C en 12°C, bij het aperitief of bij vlees of kaas. Zij kunnen ook goed koud, op ijs worden geserveerd voor een "Porto Fresco".
Wat zijn nog meer verschillen tussen Port en Sherry? Het grootste verschil is dat sherry uitsluitend van witte druiven wordt gemaakt, terwijl port zowel van rode als van witte kan worden gemaakt (hoewel port bijna altijd met rode druiven wordt gemaakt).
Port is vernoemd naar Oporto, een grote havenstad in het noordwesten van Portugal. Oporto ligt aan de monding van de rivier de Douro, die ontspringt in Noord-Spanje (daar wordt de rivier de Duero genoemd).
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Vaak wordt hij gedronken als een mix van 1/3 witte port en 2/3 tonic met een schijfje citroen. Dat maakt een heerlijke cocktail! Witte port is altijd als fris aperitief te drinken.
Vandaag worden port-style wijnen geproduceerd over de hele wereld, maar alleen een echte porto in de Douro-vallei kan worden bestempeld als porto of portwijn. Een echte Madeirawijn is een Portugese wijn gemaakt op het eiland Madeira.
Marsala is een eeuwenoude traditionele aangelengde wijn uit Sicilië. Deze wijn wordt veel vergeleken met madeira en port, maar hij wordt anders vervaardigd: men voegt niet alleen alcohol, maar ook geconcentreerd druivensap of -siroop bij de wijn.
De verwarming zorgt voor een wijn met fascinerende smaken van geroosterde noten, gestoofd fruit, karamel en toffee. Hoe smaakt madeira: Er zijn verschillende smaakprofielen, maar de meeste hebben aroma's van caramel, walnootolie, perzik, hazelnoot, sinaasappelschil en verbrande suiker.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
De meest voorkomende port, de Ruby Port, blijft na opening zo'n 2 tot 3 weken goed. Sterker nog: de volgende dag smaakt de port vaak lekkerder. Door het contact met het zuurstof wordt de port zachter en voller. Een Late Bottled Vintage (LBV) kun je beter iets sneller opdrinken en kun je ongeveer 1-2 weken bewaren.
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.
PT; letterlijk: taankleurig (geelbruin). Soort port, mengwijn, heeft langer dan ruby in een houten vat gerijpt, vanaf 3,3 jaar tot wel 40 jaar of langer. Voor heel erg goedkope soorten gemaakt door rode en witte port te mengen.
Port is een versterkte, zoete wijn uit Portugal en is vernoemd naar de stad Porto of Oporto. Een grote havenstad aan zee, aan de monding van de rivier de Douro. De druiven voor Port worden zo'n 70 km landinwaarts verbouwd. Port wordt ook wel Porto of Portwijn genoemd.
Versterkte wijn
De enige wijnen die eeuwig houdbaar zijn wanneer ze geopend zijn, zijn Madeira en Marsala - die zijn al geoxideerd en gekookt! Hoe zoeter de dessertwijn, hoe langer hij open goed zal blijven.
Madeira, Sherry, Port, Marsala… het zijn allemaal versterkte wijnen, maar verder zijn er best veel verschillen. In zowel smaak, historie als productieproces.
Je hoeft de madeira niet te gebruiken in de saus hoor. Gebruik bruine fond of runderbouillon. Of maak er een totaal andere saus bij! Bv champignonsaus of een lekkere tomatensaus.
Prijs € 7,65.
De traditionele huizen laten hun wijn vijf jaar lang op vaten rusten en verwarmen door de zon. Net als bij port kent men bij madera-wijn vintage, dat wil zeggen: van één oogstjaar. Een vintage wordt gemaakt van één enkel druivenras, en moet minstens 20 jaar rijpen.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis goed te houden, werd er aan het einde van de bereiding wat brandewijn aan toegevoegd. Pas aan het einde van de 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Door deze ingreep behoudt port veel restsuikers en is daarom zoet van smaak.
Wijn spijs
Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig. Dit is erg lekker bij kaas, noten of druiven. Dit geldt echter niet voor 'gewone' oude wijnen.