Het wordt veel gebruikt in zwemkleding, overige sportkleding, sokken/kousen, elastische boorden, geweven stoffen die een (lichte mate van) rek hebben voor een beter draagcomfort (bijvoorbeeld pantalons) en daar waar ondersteuning van, of druk op het lichaam gewenst is.
Lycra materiaal is ook bekend onder de naam Spandex. Het is een synthetische vezel op basis van polyurethaan, met een exceptionele elasticiteit en goed vormbehoud. Het materiaal werd ontwikkeld in 1958, waar het diende als vervanging voor latex rubber als elastisch onderdeel in kleding.
Eigenlijk moet ik je bekennen dat lycra geen stof is. Het is een merknaam voor elastomeer garen, dit zijn enorm rekbare garens van een synthetisch rubber. Lycra zelf is doorzichtig.
Elastaan wordt gebruikt in steunende en corrigerende artikelen zoals steunkousen, enkelbanden e.d., in badpakken en als bijmenging in kleding, zoals in boorden van kleding en in spijkerbroeken en T-shirts, zodat deze soepeler en elastischer worden.
Elastaan is ook bekend onder de Engelse naam spandex en de merknamen Lycra en Dorlastan. Het is een heel elastische synthetische textielvezel, gemaakt uit polyurethaan (PUR).
Natuurlijke stoffen versus synthetische
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Eigenlijk is lycra een merknaam van elastomeer garen, dat zijn hele rekbare garens van synthetisch rubber. Maar tegenwoordig wordt lycra ook als verzamelnaam gebruikt voor allerlei hele rekbare stoffen die gebruikt worden voor zwem- en turnkleding. Het wordt daarom ook wel badpakkenstof genoemd!
Lycra of spandex is een rekbare stof die licht van gewicht is en meestal wordt gebruikt voor leggings. Als het op ademend vermogen aankomt, is lycra niet de beste keus. De stof zorgt ervoor dat zweet en ander vocht niet weg kan, waardoor het je een onaangenaam warm gevoel geeft.
Het zorgt voor zweetplekken en nare geurtjes. Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
Een soepele en zachte voeringstof, ook wel bekend als Mesh. 4-way stretch. Geschikt voor de voering van turnpakjes, bikini, kostuums en lingerie.
Lycra bestaat bestaat uit polyurethaan. Een stof die tot 6x kan oprekken voordat deze breekt. Daarnaast is ze goedkoop te produceren en in verschillende diktes verkrijgbaar. Doordat ze transparant is moet het worden verwerkt met andere draden (verweving) om het in Badkleding te kunnen gebruiken.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
Lyocell is een zeer duurzaam materiaal, gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het is dus een natuurvezel. De houtsnippers komen van eucalyptus- of beukenbomen uit speciale bossen welke gekenmerkt worden door 'duurzaam bosbeheer'.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Kleding gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester en lycocell, is moeilijk ontvlambaar. Bij contact met vuur smelt het en zorgt het voor smeltdruppels. Deze smeltdruppels kunnen brandwonden veroorzaken.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Polyester is de meest gebruikte stof voor zwemkleding. Zwemkleding van polyester ziet er mooi uit en kreukt niet snel. Zwemkleding van polyester is veilig om te gebruiken.
De meeste badpakken, bikini's en zwembroeken zijn echter van synthetische materialen gemaakt, zoals nylon, elastaan en polyester.
Wil je dat het badpak goed blijft zitten, dan moet je opletten dat je randen overal goed aansluiten en er nergens een ruimte ontstaat als je je armen omhoog doet. Je hebt badpakken met een laag uitgesneden rug, met gesloten rug en met allerlei soorten bandjes, van gekruist tot gewoven en gestrikt.
Viscose. Ook viscose is een goede optie: dit is een natuurlijk materiaal gemaakt van hout- en bamboepulp, waarbij in het verwerkingsproces kunststof is toegevoegd. Hierdoor draagt het bijna hetzelfde als katoen. Ook hennep is heel fijn: deze stof draagt lekker luchtig en neemt minder snel geurtjes op.
Kies in de zomer vooral luchtige, natuurlijke stoffen
In de zomer heb je behoefte aan kleding die luchtig is, niet te strak zit en ervoor zorgt dat je lichaam niet in de eigen zweet baadt. Daarom kies je voor natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, bamboe en zijde. En mijd je dingen als acryl, nylon, denim en leer.