Pattex Muur en Plafond is een plasto-elastische acrylaatkit voor een perfecte afdichting van muuraansluitingen op ramen, deuren, rolluiken en nog veel meer. Ook voor het afdichten van scheuren in metselwerk, pleisterwerk en gevels.
In de hoeken is glad stucwerk prima te repareren met kit. Kies wel voor een witte acrylaatkit die goed overschilderbaar is. Na drogen van de kit is het aantippen met een kwast met dezelfde latex als op de rest van de wand al voldoende om de scheur weer volledig te laten verdwijnen.
De kitrand moet worden verwijderd, aangezien kit flexibel is en stucwerk niet. Het stucwerk zal hierdoor naar verloop van tijd gaan scheuren. Als de stucadoor netjes tot op de vensterbank stucadoort hoeft de kitrand daarna niet opnieuw te worden aangebracht.
In tegenstelling tot sliconenkit of sanitairkit wordt voor het afkitten van spuitwerk of schilderwerk van muren, wanden en plafonds een overschilderbare kit of acrylaat-kit gebruikt. Ook het uiterlijk van kit speelt een rol. Bij glad latex spuitwerk wordt 'gladde' kit gebruikt.
Acrylaatkit droogt sneller dan siliconenkit en is overschilderbaar, deze kit is minder elastisch en waterweren dan siliconenkit. Voor in de badkamer kan je dus het best siliconenkit gebruiken, ook blijft deze vele male elastischer bij uitharding.
Acrylaat kit is niet geschikt voor beglazing. Acrylaatkit wordt door schildersbedrijven hoofdzakelijk gebruikt bij aansluitvoegen, aansluitnaden van houtdelen en muren. Acrylatkitten zijn universeel overschilderbaar door watergedragen en oplosmiddel houdende verven.
De meeste ondergronden kun je laten stucen. Echter, iedere ondergrond heeft weer een andere voorbehandeling nodig afhankelijk van de (staat van de) ondergrond (gipsplaten, houtvezelplaten, OSB of OGB platen, behang, geverfde steens muur etc.).
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.
Waarom stucen over purschuim? Om de naden op de muur mooi af te kunnen werken dient de stukadoor deze stukken ook mee te nemen. Dit kan probleemloos wanneer deze zijn opgevuld met purschuim. Wij adviseren je wel om een stukadoor in te schakelen voor deze klus.
Kitten wordt zowel gedaan bij plinten, kieren of naden als de overgang tussen bijvoorbeeld muur en plafond. Door het aanbrengen van de kit creëer je een strakke afwerking en goede afdichting.
Eventueel schuren kan met fijn schuurpapier worden uitgevoerd als dit voor reiniging van het oppervlak noodzakelijk is. Ter verkrijging van een betere aanhechting van de kit is schuren echter niet nodig en kan zelfs negatief op de hechting van de kit uitwerken.
Renovlies kitten zorgt ervoor dat hoeken die flexible zijn en waar nog verf overheen moet netjes afgewerkt worden. Kit is puur estetisch, het heeft geen functie om bijvoorbeeld te zorgen dat het renovlies vaster komt te zitten.
Droog stucwerk insnijden en kitten
Om scheuren in het stucwerk te voorkomen is het aan te raden om nat, nog te drogen, stucwerk in de inwendige hoeken in te snijden. Het is belangrijk dat u dit doet voor of tijdens de droging van het stucwerk. Droog stucwerk insnijden helpt niet meer dan bent u te laat.
De naad of kier kitten
Breng in een gelijkmatige beweging de kit ruim en gelijkmatig aan. Houd de kitspuit in een hoek van 45 graden. Werk vanuit een hoek met de schuine kant van de spuitmond naar beneden. Tip!
Om de kans op succes te vergroten is het erg verstandig om de muur, voordat je gaat stucen, voor te behandelen met een voorstrijk middel. Voorstrijk zorgt ervoor dat het gipspleister goed blijft plakken. Zonder voorstrijk op de muur loop je het risico dat je stucwerk eraf valt.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Nee, de ondergrond moet een voorstrijk echt nodig hebben. Uit voorzorg een voorstrijk voor muurverf toepassen kan zelfs leiden tot problemen. U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
Een stuclaag, ook wel pleisterwerklaag genaamd, heeft een dikte tussen de 1 en 6 millimeter. Een laag dikker dan 6 millimeter wordt een raaplaag genoemd. Het doel van een stuclaag is het strak maken van bestaande wanden en plafonds met behulp van een dunne laag gipsmortel.
Zeker als u uw muren wilt gaan verven of behangen, zouden wij u ten zeerste willen aanraden om uw muren eerst te laten stucen. Het stucen van muren en plafonds is tegenwoordig dan ook niet meer weg te denken uit een modern interieur.
Siliconenkit is de beste keuze om toe te passen in de keuken. Om de gleuf tussen het kozijn en het raam af te kitten wordt beglazingskit gebruikt. Plinten of ander houtwerk afkitten doe je met acrylaatkit. Stuc- en pleisterwerk afkitten doe je voor het beste resultaat met structuurkit.
De Den Braven Acryl Clear WT is de beste kit van dit moment: je kiest voor kwaliteit en een strak resultaat. Je kunt daarnaast ook zeer makkelijk en snel overschilderen. Het is daarnaast ook mogelijk om voor een van de andere opties te kiezen.
Siliconenkit is een zeer elastisch materiaal. Het hecht zeer goed op vrijwel alle gladde oppervlakken. De elasticiteit voorkomt scheuren van de voegen door beweging van de ondergrond. Bovendien is het enorm water-, schimmel- en verouderingsbestendig.