Een dubbeldooier, oftewel een ei met maar liefst twee eigelen wordt voornamelijk gelegd door jonge hennen. Dit komt omdat de hormoonspiegel van deze kippen hoger is, waardoor het aantal gerijpte eicellen op de eierstok (ja, kippen hebben er maar één) ook hoger is.
Hoewel maar één op ongeveer duizend eieren een dubbele dooier heeft, zijn er zeer veel jonge kippen die beginnen met leggen.
Een ei met twee dooiers wordt ook wel een dubbeldooier genoemd, ofwel een tweeling. Dubbeldooiers komen regelmatig voor. Je kunt ze gewoon in de winkel of bij een eierboer kopen, bijvoorbeeld in een doosje van tien. De eieren met een dubbeldooier zijn groter en zwaarder dan gewone eieren.
Ook een ei zo groot als een duivenei maar zonder dooier komt weleens voor. Zo'n ei ontstaat doordat een stukje eiwit zich losmaakt van de wand van de eileider. Om dat eiwit vormen zich vervolgens een eivlies en een schaal. Zo'n ei wordt ook wel een 'scheet' of 'hanenei' genoemd.
Je kunt de volgende leidraad aanhouden: 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
Een dubbeldooier, oftewel een ei met maar liefst twee eigelen wordt voornamelijk gelegd door jonge hennen. Dit komt omdat de hormoonspiegel van deze kippen hoger is, waardoor het aantal gerijpte eicellen op de eierstok (ja, kippen hebben er maar één) ook hoger is.
De meest efficiënte manier is om het ei in koud water te leggen. Het ei is oud als de bolle kant sterk omhoog komt drijven. Dit komt door de luchtkamer van het ei: deze wordt groter, naarmate het ei ouder word.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Een eidooier bevat tussen de 186 – 200 mg cholesterol. Je lever produceert 800 tot 900 mg cholesterol per dag. Dat is meer dan vier keer zoveel cholesterol als er in één ei zit. Hoe meer cholesterol we via onze voeding binnenkrijgen, hoe minder onze lever zelf aanmaakt.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Vooral de dubbeldooiers van jonge kippen zijn voor een kippenboer makkelijk te herkennen. Jonge kippen leggen namelijk kleinere eieren. Dubbeldooiers zijn een stuk groter, en vallen daardoor goed op. Als er in een stal met jonge kippen een groter ei wordt gevonden, dan is dat bijna altijd een dubbeldooier.
Daardoor is het aantal afgerijpte dooiers op de eierstok hoger. De kans dat op één dag twee dooiers in een ei terechtkomen is dus groter. Lekker om te koken, bakken of in een salade.
Selecteer de groene bestelknop om deze zeer aantrekkelijke AH Dubbeldooiers scharrelei aanbieding direct te bestellen bij de internet-supermarkt. Er zijn 0 AH Dubbeldooiers scharrelei aanbieding ontdekt bij Jumbo.
In bakrecepten wordt de hoeveelheid eieren wel eens in gram uitgedrukt. Maar hoeveel weegt nu één ei? Standaard mag je ervan uitgaan dat 1 medium ei 50 g weegt en 17 g eidooier en 33 g eiwit bevat. Dat mag je gerust afronden naar 20 g eidooier en 30 g eiwit, dat rekent wat makkelijker.
“Monovulaire” tweelingen bij vogels zijn zeer uitzonderlijk. Bij kippen zou de incidentie slechts 0,11 % zijn, bij duiven is dit nog veel minder, namelijk 0,07 %. Zowel monozygote (één-eiige tweelingen) als dizygote tweelingen (“twee-eiig”, al is dit Nederlandstalige equivalent niet helemaal gepast) zijn beschreven.
De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week. In het eerste levensjaar leggen kippen de meeste eieren. Daarna daalt met ongeveer 20% per jaar de eierproductie. De eieren worden wel steeds groter.
Eieren zijn rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg per ei), maar ze zijn ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Bruine eieren zijn duurder dan witte eieren omdat de kip die deze eieren legt iets groter is en dus meer voer nodig heeft. En dat wordt doorberekend in de prijs. Overigens zijn bruine eieren ook vaak iets groter dan witte eieren.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Goed voor cholesterol en darmen eet meer eieren om meerdere redenen. Niet alleen zijn eieren juist heel goed voor je cholesterol. Ze zijn ook superfood voor je darmen!
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Kippen met een hoge productie eieren.
- De Sussex kip legt gemiddeld 250 eieren per jaar. - De Barnevelder legt gemiddeld 180 eieren per jaar. - De Wayandotte kriel legt gemiddeld 180 eieren per jaar. - De Welsumer kip legt gemiddeld 180 eieren per jaar.