Een alternatief voor de plofkip is kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Omdat deze kip meer ruimte en tijd krijgt om te groeien, is zij sterker en gezonder. Zij heeft daarom veel minder gezondheids- en welzijnsproblemen dan de plofkip.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
De meeste scharrelkippen voldoen aan het keurmerk Beter Leven 1 ster. En soms ook aan Beter Leven 2 sterren. Kip met het keurmerk Beter Leven of Biologisch voldoet aan de eisen van scharrelkip. Ook zijn er extra eisen, zoals: een langzamer groeiend ras, meer ruimte, daglicht, uitloop en afleidingsmateriaal.
Drie sterren Beter Leven keurmerk
Op de eierdoos van de diervriendelijkste eieren vind je het Beter Leven keurmerk met drie sterren. Naast biologische eieren dragen ook Rondeeleieren (bij Albert Heijn), de vrije-uitloopeieren van GIJS streekproducten (PLUS) en Kipster (Lidl) dit keurmerk.
Een scharrelkip kan dus niet scharrelen en komt ook niet buiten. Een plofkip zit met 19 kippen op 1 m2 en ziet nooit daglicht. Scharrelkippen worden met 13 kippen op 1 m2 gehouden en zien soms een beetje daglicht. Biologische kippen wonen met 10 kippen op 1 m2 maar die hebben daarbij nog een kleine uitloop naar buiten.
Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.
Waarom is biologische kip duurder dan gangbare? Een biologische kip heeft een heel ander leven dan een gangbare. De biologische krijgt veel meer ruimte in de stal, kan buiten lopen, krijgt duurder biologisch voer en leeft langer.
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Een scharrelkip leeft 56 tot 63 dagen, en een biologische kip wordt maximaal 81 dagen oud. De biologische kip wordt dan ook het oudst van de kippen die voor hun vlees worden gehouden. Legkippen leven wat langer, maar zodra de eierproductie wat minder wordt, na 1,5 jaar, worden ook deze kippen geslacht.
Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS kost een doosje met tien scharreleieren in de supermarkt nu gemiddeld 3,20 euro.
Aan het eind van het jaar is het afgelopen met de beruchte plofkip. De twee grootste supermarktketens van ons land, Albert Hein en Jumbo, doen de plofkip definitief in de ban. De plofkip, wat is dat ook alweer precies? Een plofkip is een snelgroeiende kip die speciaal gehouden wordt voor de vleesproductie.
Welke soort kip legt de grootste eieren? De leghorn hen heeft haar naam niet voor niets. Deze witte hennen hebben een flinke ei productie met een gemiddelde van 270-300 eieren per jaar.
De laatste maanden gaven steeds meer ketens, waaronder AH en Jumbo, aan over te stappen naar vlees van kippen die een beter leven hebben gehad. “Zeker sinds marktleider Albert Heijn afgelopen maart bekendmaakte om vanaf 2023 alleen nog kip in de schappen te leggen met minimaal één ster, is het snel gegaan.
Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt. Bij de Albert Heijn kost een doosje van 10 witte scharreleieren 1,57 euro, terwijl een doosje bruine 2,38 euro doet.
Zout voedsel - Kippen kunnen een zoutvergiftiging krijgen omdat ze van nature niet veel zout binnenkrijgen. Beschimmeld voedsel - Voor uw kippen nooit beschimmeld voedsel. Dit kan ze ziek maken en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Mensen die in een drukke woonwijk wonen, een kleine tuin of kinderen hebben, houden vaak krielkippen. Krielkippen hebben minder ruimte nodig, passen beter in een stadstuin en zijn geschikter voor kinderen. Ook zijn krielkippen goedkoper in onderhoud omdat ze minder eten dan grote kippen.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Het beste ei voor je geld krijg je volgens Bestman als je eieren met twee of drie Beter Leven-sterren koopt. Dat zijn eieren van Kipster, Rondeel, Eko, Demeter, vrije uitloop, biologische of biodynamische. ,,Dan weet je zeker dat de kippen, als het kan, weer naar buiten mogen.
Lidl Eieren 12 Stuks Large voor €0,95.
„Een doosje met tien scharreleieren kost momenteel gemiddeld 3,10 euro en is daarmee duurder dan een doosje met tien vrije uitloop eieren, dat gemiddeld 2,49 euro kost.
Sinds 2016 zijn alle grote supermarktketens afgestapt van de plofkip. De kip die nu ter vervanging in het schap ligt, heeft een gezondere groei en is daarom geen plofkip. Maar de omstandigheden waarin deze kip leeft, verschilt niet veel met die van een plofkip. De welzijnseisen lopen per supermarkt uiteen.
Slachtleeftijd. Beter Leven kippen zijn van een trager groeiend ras (geen plofkip) en gaan op latere leeftijd naar de slacht. Voor 2 sterren kip bedraagt die leeftijd 56 dagen. De kippen in de gangbare houderij gaan tussen de 35-42 dagen naar de slacht.
Plofkip is de 'gewone' kip in de supermarkt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om een kuiken dat in zes weken tijd wordt 'vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo'. Ze zitten volgens Wakker Dier met 19 anderen op een vierkante meter in een 'donkere stal'.